Türkiye Büyük Daire'ye başvurmuyor
AİHM, Hrant Dink'in ailesinin yaptığı başvuruda Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 2,10 ve 13. maddelerini ihlal ettiğine hükmetti.
STRASBOURG- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), uğradığı saldırıda hayatını kaybeden gazeteci Hrant Dink'in ailesinin yaptığı başvuruda Türkiye'yi suçlu buldu.
AİHM, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 2,10 ve 13. maddelerini ihlal ettiğine hükmetti. Karar gereği Türkiye, Dink'in yakınlarına mahkeme masrafları da içinde olmak üzere 133 bin Euro ödeyecek.
AİHM, Dink'in ve ailesinin farklı tarihlerde yaptıkları beş ayrı başvuruyu birleştirerek ele aldığı davada ortak bir karar verdi.
Türkiye Büyük Daire'ye başvurmuyor
Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) öldürülen gazeteci yazar Hrant Dink ile ilgili başvuruda verdiği karar aleyhine Büyük Daire'ye başvurmamaya karar verdi.
Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, AİHM'nin, Türkiye aleyhine 2007 ve 2008 yıllarında yapılan 5 başvurunun birleştirilmesinden oluşan Dink başvurusuna ilişkin kararını bugün açıkladığı hatırlatıldı.
Dink başvurusu için yapılan dostane çözüm önerisinden olumlu sonuç alınmasının mümkün olamadığının belirtildiği açıklamada, AİHM'nin kararı şöyle özetlendi:
"Bugün açıklanan kararıyla, AİHM;
- Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) yaşam hakkına ilişkin 2. maddesinin gerek esas, gerek usul yönünden ihlal edildiğine;
- AİHS'nin ifade özgürlüğüne ilişkin 10. maddesinin ihlal edildiğine;
- AİHS'nin etkili başvuru hakkını düzenleyen 13. maddesinin ihlal edildiğine;
- Başvuranlarca öne sürülen AİHS'nin adil yargılamaya ilişkin 6. maddesi, suç ve cezaların yasallığına ilişkin 7. maddesi ve ayrımcılık yasağına ilişkin 14. maddesine ilişkin iddiaların ise incelenmesine gerek olmadığına;
- Ayrıca, başvuranlara toplam 105.000,- euro tazminat ödenmesine hükmetmiştir."
Bakanlık açıklamasında, AİHM'nin kararı aleyhine Büyük Daire'ye başvurulmamasına karar verildiği belirtilerek, "Dink kararı hükümlerinin uygulanmasına yönelik çalışmalar yapılacak ve gelecekte benzer ihlallerin tekrarının önlenmesi için mümkün olan her önlem alınacaktır" denildi.
Ailenin başvurusunda, "devletin, Hrant Dink'in yaşam hakkının korunmasıyla ilgili sorumluluğunu yerine getiremediği ve saldırının faillerini etkili bir şekilde soruşturmadığı" ve Dink'in, "Türkiye'de yargılanıp mahkum olmasıyla aşırı uçların hedefi haline getirildiği" şeklindeki iddialar yer almıştı.
Dink ödülleri yarın sahibini bulacak
"Uluslararası Hrant Dink Ödülü"nün ikincisi, Dink'in doğum günü olan yarın Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu'nda düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.