Türkiye, Bosna Hersek için seferber oldu

AFAD, Türk Kızılayı, İHH İnsani Yardım Vakfı ile Kimse Yok Mu, Deniz Feneri Derneği, Beşir ve Dost Eli dernekleri, bölgedeki afetzedelere destek vermek için harekete geçti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Türk Kızılayının yanı sıra birçok insani yardım kuruluşuyla, son yılların en büyük sel felaketinin yaşandığı Bosna Hersek'teki afetzedelere destek için seferber oldu.

Bosna Hersek, son 120 yılın en etkili yağışlarıyla meydana gelen, çok sayıda yerleşim biriminin zarar görmesine, çok sayıda evin yıkılmasına, can kayıplarına neden olan sel ve heyelanlar nedeniyle zor günler yaşıyor.

Dünyanın her köşesinde ihtiyacı olana yardım elini uzatan Türkiye'deki kurumlar ile insani yardım kuruluşları, Bosna Hersek'te selden etkilenenlere destek için de harekete geçti.

AFAD, bölgenin ihtiyacını tespit etmek, yapılacak insani yardımların nitelik ve niceliğini belirlemek, kurumların gerçekleştireceği yardımları yerinde koordine etmek üzere uzmanlardan oluşan heyeti, Bosna Hersek'e gönderdi. Ekipler, bölgede kurulan kriz merkezinde çalışmalara başladı.

Bosna Hersek'in yardım çağrısına istinaden 40 bini AFAD, 85 bini de Türk Kızılayınca temin edilen 125 bin kum torbasını taşıyan kargo uçağı, Bosna Hersek'e ulaştı. Uçakla motopomp, jeneratör ve çeşitli arama kurtarma malzemeleri de bölgeye gönderilerek, yerel sorumlulara teslim edildi.

AFAD koordinasyonuyla, İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait 19 araç ve 41 personel de Bosna Hersek'e gönderildi.

Türk Kızılayı afetzedelerin yanında  

Türk Kızılayı Uluslararası Programlar Müdürlüğünce bir tırla yola çıkarılan 59 bin 210 lira değerinde 2 bin 250 battaniye ve 432 aile mutfak setinden oluşan yardım, dün Saraybosna'ya ulaştı. Bunun dışında 14 bin 580 lira değerinde bin Türk Kızılayı battaniyesi de hava yoluyla sevk edildi.

Ayrıca sellerde en çok ihtiyaç duyulan hijyen malzemesi (75 set, 20 bin 618 çocuk bezi ve muhtelif malzeme) ile 216 aile mutfak seti ve 375 battaniyeden oluşan 88 bin 314 lira değerindeki insani yardım malzemeleri bir tırla gönderildi. Operasyon kapsamında, 2 Kızılay görevlisi Bosna Hersek'te görevlendirildi.

Türkiye Diyanet Vakfının da yardım planını oluşturarak, Bosna Hersek'teki selzedelere destek vereceği bildirildi.

İHH, yardım kampanyası başlatacak

Sel felaketinden bir gün sonra bölgeye ulaşan İHH İnsani Yardım Vakfı ekipleri, gıda, temizlik malzemesi, battaniye ve kıyafet yardımı yapıyor. Ekipler, zarar gören depolardan çamurlu su gelmesi nedeniyle mağdur ailelere özellikle temiz su ulaştırmaya çalışıyor.

Karayoluyla ulaşımın zorluğuna rağmen selden etkilenen bölgelere giden İHH ekipleri, ağırlıklı olarak Tuzla kantonunda faaliyet gösteriyor. İHH, evleri yıkılmayan ancak sel nedeniyle gıda sıkıntısı çekenlere de yardım paketlerini ulaştırıyor.

Acil yardım ve güvenli bölgelere transfer konusundaki çalışmalara da destek veren İHH, Bosna Hersek'teki afetzedeler için Türkiye genelinde yardım kampanyası başlatmayı planlıyor.

Kimse Yok Mu, 75 bin dolarlık yardım ulaştırdı

Kimse Yok Mu Dayanışma ve Kalkınma Derneği ise 4 kişilik Asya Arama Kurtarma Ekibi'ni bölgeye gönderdi.

Derneğin Yurt Dışı Yardımlar Koordinatörü Yusuf Yıldırım, Bosna'ya ulaşan ekibin selden etkilenen ailelere 75 bin dolarlık yardım ulaştırdığını, gıda, çocuk maması, konserve, hijyen, temizlik malzemesi ve battaniye ağırlıklı yardımların dağıtılmaya başlandığını bildirdi.

Türkiye'den de yatak, konserve ve gıdadan oluşan yardım tırının dün yola çıktığını ifade eden Yıldırım, "Son yılların en büyük sel felaketiyle karşı karşıya kalan Boşnak kardeşlerimize acil yardımların ardından, evi yıkılan, hasar gören, eşyaları bütünüyle veya kısmen zayi olanları tespit ederek, kalıcı yardımlarımızı ulaştırmayı sürdüreceğiz" dedi.

Yardımeli'nden "kardeş aile" desteği

Yardımeli Derneğinin gönüllü ekipleri, felaketin yaşandığı ilk günden itibaren insani yardım çalışmalarına başladı. Ekipler, su, bebek maması ve bezi ile gıda paketlerini afetzedelere ulaştırdı.

Ekipler, ayrıca kuru gıda, çizme, kazma, kürek, el arabası, tahliye motoru, sel sularının çekilmesiyle oluşabilecek bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için pülverizatör ve ilacı, acil ihtiyaçlar olarak belirledi. Derneğin Genel Koordinatörü Osman İlhan başkanlığındaki insani yardım ekibi, hazırlıklarını tamamlayarak yarın Bosna Hersek'e gidecek.  

Öte yandan, Bosna'da 5 yıldır çalışma yürüten Yardımeli, "Soma ve Bosna İçin Kardeş Aile Kampanyası" ile 301 Somalı ve yüzlerce Bosnalı aileyi "kardeş aile" yapmayı planlıyor.

Beşir Derneği ilk günden beri Bosna Hersek'te   

Beşir Derneği de Batı Balkanlar'ı etkisi altına alan selin ilk gününden beri Bosna Hersek'te yardım çalışmalarını sürdürüyor.

Sel felaketinin yaşandığı bölgelerde inceleme yapan ekipler, acil gıda, temizlik ve giyimden oluşan yardım malzemelerini afetzedelere ulaştırıyor. Acil ihtiyaçların giderilmesinin ardından gereken diğer yardım malzemeleri de tespit edilerek, ihtiyaçlar Semerkand Vakfının desteğiyle karşılanacak.

Deniz Feneri bir tır yardım malzemesi gönderecek

Deniz Feneri Derneği de selden zarar görenlere destek vermek için harekete geçti.

Dernek, Antalya Temsilcisi Mehmet Sargın'ın refakat edeceği bir tır yardım malzemesiyle zor günlerinde Bosnalıların yanında olacak. 500 koli gıda, bin battaniye, temizlik ve mutfak malzemeleri ile giyimin yer aldığı yardımlar, Maglay kentine götürülerek, buradaki afetzedelere ulaştırılacak.

Dost Eli, ekmek ve un dağıtımına başladı

Dost Eli Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Bosna Hersek'te yardım faaliyetlerine başladı.

Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Seçer, Bosna Hersek'e giden Yönetim Kurulu üyeleri İbrahim Ortakara'nın, öncelikle durum tespiti ve yapılacak yardımlar için bölge müftülerinin gerçekleştirdiği toplantıya katıldığını bildirdi.

Ortakara'nın verdiği bilgiye göre, tarım arazileri ve çok sayıda evin su altında kaldığını, felaketten kurtulanların başta gıda olmak üzere acil insani yardım malzemelerine ihtiyaç duyduğunu anlatan Seçer, bu kapsamda ilk olarak ekmek ve un dağıtımlarının başladığını belirtti.

Daha kapsamlı yardım hazırlığında olduklarını dile getiren Seçer, özellikle Zenitsa, Doboy, Şamats, Maglay ve Olovo'ya yardım ulaştırmayı planladıklarını kaydetti.

Seçer, ayrıca toprak kayması nedeniyle yakınlarını ve tüm varlıklarını kaybeden Bosnalıların yaralarını sarmak için gerekenlerin yapılacağını ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir