Türk siyasetini masaya yatırdı
Gates, "2011'den sonra asker bırakmamız Irak yönetimine bağlı açıklaması" yaptı.
WASHINGTON- ABD Dışişleri Bakanlığında Türkiye siyasetinin masaya yatırıldığı üst düzey katılımlı bir toplantı düzenlendi.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın başkanlık ettiği toplantıya, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Jack Lew, bakanlığın siyaset planlama direktörü Anne-Marie Slaughter, Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu müsteşar yardımcısı Philip Gordon ile diğer yetkililer katıldı.
Bakanlık sözcüsü Mark Toner, günlük basın brifinginde konuyla ilgili sorular üzerine, toplantının "kurum içi bir toplantı" olduğuna işaret etti.
ABD'nin dış politikası açısından büyük önem taşıyan belirli konularda bakanlık içinde her zaman toplantılar yaptıklarını, Türkiye hakkındaki toplantının da bunlardan birini oluşturduğunu ifade eden Toner, "Toplantı, düzenlemekte olduğumuz çok sayıda politika toplantısından biri, Türkiye üzerine bir kerelik yapılan bir toplantı değil" diye konuştu.
Kendisine yöneltilen ısrarlı sorulara karşın, toplantının tam katılımcıları ve içeriğine dair somut bir bilgi vermeyen Toner, "Toplantıda İran konusu gündeme geldi mi?" sorusunu, "Bunu kestiremem. Türkiye ile ilişkilerimizde önemli konuların neler olduğunu biliyorsunuz" diye yanıtladı.
"Düşünce kuruluşu tarzında bir toplantı"
ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili de, önemli konular, bölgeler ve ülkeler hakkında bu tür toplantılar yaptıklarına işaret ederek, Türkiye'nin de bunlar arasında yer aldığına dikkati çekti.
Toplantının bakanlığın siyaset planlama dairesi tarafından gündeme konulduğunu ifade eden Yetkili, "Toplantının nihai amacı, düşünce kuruluşlarındaki toplantılar tarzında ve serbest bir biçimde, 'Doğru yönde mi ilerliyoruz? Ele alabileceğimiz başka alanlar var mı?" gibi soruların değerlendirilmesi. Bunlar, 'neredeyiz, nereye gitmeye ihtiyacımız var?' sorularının analizinin yapılmasına çalışılan, politikamızın ne olduğuna bakılan olumlu toplantılar" diye konuştu.
Bakanlık yetkilisi, "Toplantının, bir tür politika değişikliğinin işareti mi olduğu" sorusuna, "hayır" yanıtını verdi.
Türkiye ile ilgili toplantıya, bakanlık tarafından her sabah açıklanan, Clinton ve bakanlığın üst düzey yetkililerinin günlük programında da yer verildi. Yetkili, bu durumla alakalı olarak, "toplantı, bakanlık içinde her zaman yapılan toplantılardan birisiyse, neden önceden duyurusunun yapıldığı" sorusunu, "Günlük ve haftalık faaliyetlerimize ilişkin, mümkün olduğu kadar şeffaf olmaya çalışılıyor, kötü bir şey yok, bunun ötesinde bir şey değil" şeklinde yanıtladı.
"PKK ortak düşman"
Öte yandan, Bakanlık Sözcüsü Mark Toner, günlük basın brifinginde, terör örgütü PKK ile ilgili bir soru üzerine, PKK ile mücadelede Türkiye, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetim ve Irak hükümetiyle birlikte çalıştıklarına işaret ederek, PKK'nın, ortak düşmanları olduğunu kaydetti. Toner, "gerilimlerin yatıştırılması için neler yapıyorsunuz?" sorusu üzerine, "İşbirliği yapıyoruz, birbirimizle konuşuyor, iletişim kuruyoruz ve bu, gerilimlerin yatıştırılmasına yardım ediyor" diye konuştu.
"2011'den sonra asker bırakmamız, Irak yönetimine bağlı"
Öte yandan, Florida'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Irak'taki Amerikan askeri varlığının devam etmesine kapıyı aralık bıraktı.
Irak ve ABD yönetimi arasında, bu ülkedeki Amerikan kuvvetlerinin 2011 sonunda tamamen çekilmiş olmaları yönünde bir anlaşma bulunmasına karşın Gates, "Bu tarihten sonra da asker bulundurmamız, Irak yönetimine bağlı" dedi.
Gates, "Iraklılarla bir anlaşmamız var. Buna göre her iki ülkenin yönetimi de bizim 2011 sonunda Irak'tan çıkmış olmamız konusunda anlaşmaya varmış durumda. Irak'ta yeni hükümet kurulur ve 2011 sonrası için de bizimle müzakere yapmayı talep ederse biz elbette böyle bir görüşmeye açık olacağız" diye konuştu. Gates, "Bunun girişiminin Irak tarafından gelmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.
Irak Genelkurmay Başkanı General Babaker Bedirhan Şevket Zebari, Irak ordusunun, ülke güvenliğiyle ilgili görevlerini 2020'den önce tam olarak yerine getirmeye hazır olmadığı uyarısında bulunarak, "Siyasetçiler 2011'den sonra doğacak boşluğu doldurmanın yollarını bulmalıdır çünkü ordunun oluşumunu tamamlaması 2020'yi bulacak. Bana çekilme sorusunu sorarsanız, ben Iraklı siyasetçilere, Amerikalıların ordunun oluşumu tamamlanana kadar, yani 2020'ye kadar burada kalmaları gerektiğini söylerim" demişti.
"Kongre Afganistan'daki sivil yardımlara zarar veriyor"
ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Amerikan Kongresinin, Afganistan'da sivil yardım çabalarına zarar verdiğini söyledi.
Gates, San Francisco'da yaptığı bir konuşmada, Kongre'ye, Afganistan'a sivil yardım konusunda "tutumunu değiştirmesi" çağrısında bulundu.
Robert Gates, Kongrenin, Dışişleri Bakanlığına, savaş bölgesindeki çalışmaları için verdiği kaynakların yetersiz olduğunu belirtti.
Gates, milletvekillerinin, kendisinin bu yıl için talep ettiği 550 milyar dolarlık bütçeyi onayladığını, ancak Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın istediği 50 milyar doların birkaç milyarını kestiğini hatırlattı.