Türk medyası utanmasın

'Yeni Medya Düzeni Konferansı'na video konferansla katılan Wikileaks'in kurucusu Assange, salondan büyük alkış aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İngiltere'nin başkenti Londra'da ev hapsinde tutulan WikiLeaks sitesinin kurucusu Julian Assange, Doğuş Yayın Grubu’nun düzenlediği "Yeni Medya Düzeni Konferansı"na video konferansla katıldı.

Konferansa katılanlar Julian Assange'a büyük ilgi gösterdi. Salondan büyük alkış alan Assange, konuşmasına "Ev hapsinde tutulmasaydım Türkiye'de olmak isterdim" diyerek başladı.

Assange, "gerçeklerin bir insanın kaburgalarını kırabileceğini" söylerken, gerçeğin reform yapmaya yetmeyeceğini, ancak birçok şeyi değiştirme umuduna sahip olmayı sağlayabileceğini belirtti. Bu umudun birçok ülkede yeşermeye başladığını dile getiren Assange, buna Ortadoğu'da yaşanan gelişmeleri örnek gösterdi.

The Guardian ve New York Times'ı "sahte peygamberler" şeklinde tanımlayan Assange, bunlarla kıyaslandığında Türkiye medyasının daha güçlü ve daha tutarlı bir durumda bulunduğunu söyledi ve ekledi "Türkiye'nin batıya kıyasla medyasından utanmasına gerek yok".

Kurtlar Vadisi Filistin'e şaşırdım

Julian Assange, 2 ay önce izlediği "Kurtlar Vadisi Filistin"in kendisini şaşırttığını ifade ederek, filmin, "Zor Ölüm"ün (Die Hard) Türk versiyonu olduğunu kaydetti. Filmde savaşa farklı bir boyut kazandırıldığını, konunun Müslümanları öldürmekten ziyade İsrail üzerine olduğunu anlatan Assange, "Bu bir kontrasttır, bir çelişkidir. Bu, dünyanın şu anda bulunduğu durum açısından önemli. Son derece umutluyum. İletişim ve teknoloji devrimi sayesinde birçok farklı perspektifi görebileceğiz. Bir yanda Die Hard olacak, ama diğer yanda Kurtlar Vadisi olacak" diye konuştu.

"Medyanın görevi; reform talebini dile getirme fırsatı vermesi"

Assange, Wikileaks'in yaptıklarıyla başarılı olduğunu, ancak çok da acı çektiklerini dile getirerek, finansal ambargo altında olduklarını, hukuki sürecin tamamlanması beklenmeden finansal desteklerin sabote edildiğini söyledi.

Dünya üzerinde çeşitli reform hareketlerinin yaygınlaştığına dikkati çeken Assange, "Bu hareketler her gün biraz daha büyüyor. Tarihteki bütün reformlar böyle başlıyor. Bu insanlar yeni medya aracılığıyla organize olabileceklerini görüyorlar" dedi.

Assange, medyanın görevinin, reform talebini dile getirme fırsatı vermesi olduğunu vurguladı.

Soruları da yanıtlayan Assange, ABD'nin Türkiye'deki etkisini korumak konusunda kararlı olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Türkiye, ABD tarafından bölgesel güç olarak algılanıyor. Türkiye, jeopolitik anlamda bir geçiş noktasında yer alıyor. ABD, Türkiye'yi bulunduğu çevredeki tüm bölgeleri etkileyebilecek bir cihaz, araç gibi görüyor. Türkiye'de son zamanlarda gelişen ilginç olaylardan bir tanesi de Türkiye'nin kendisini politik bağlamda bulması. Kendi bulunduğu yerde bir mantık buluyor kendisiyle ilgili olarak. Tabii bu da İsrail'de alarm etkisi yaratıyor. Türkiye, bağımsızlığını geliştirme anlamında ilerliyor. Yani Türkiye tam anlamıyla NATO'dan ve diğer ABD'nin istihbarat ajanslarından tamamen bağımsızdır diyemeyiz. Diğer NATO üyeleri gibi bu sistemin içerisindedir. Ama şu aşamada Türkiye, istenen şeye hemen cevap veren bir ülke değil. Aslında bu da gurur duyulabilecek bir nokta."

Türkiye ile ilgili yeni belgeler var

Julian Assange, Türkiye ile ilgili yeni belgeler olduğunu ve yakın zamanda yayımlayacaklarını bildirdi.

Bir olay olduğunda herkesin etkilendiğine işaret eden Assange, "Hiçbir sansür komitesi, tarihi, gerçekten olmuş olandan ayırma hakkına sahip değildir" dedi.

Assange, mali ambargonun kendileri için 2003'ten bu yana 20 milyon dolarlık gelir kaybına neden olduğunu kaydederek, Avrupa Komisyonu'nda bu konuya ilişkin olarak bu ay içinde sonuçlanacak bir davaları olduğunu açıkladı.

Mali özgürlük konusuna değinirken, "Türkiye'de yerel bir kredi kartı şirketi var mı?" diye soran Assange, gerçek özgürlüğü "iletişim özgürlüğü" ve "ekonomik işlemlerde bulunabilme serbestisi"nin belirlediğini vurguladı.

"Putin bile Visa'nın yerine geçebilecek bir muadil yaratamadı"

Assange, şöyle devam etti:

"Bize yöneltilen saldırı işte bu anlamda bir halkla, kamuoyuyla direkt olarak iletişime geçmemizi engellemek ve halkın, kamuoyunun bizi ekonomik olarak desteklemesini engellemek. Rusya 3,5 sene önce Visa'nın Rus ekonomisini bir çırpıda kapatabileceğini görünce, yani San Francisco ya da Washington'daki Visa merkezindeki bir kod girişiyle korkunç büyük bir ekonomik baskı altına alabileceğini görünce, Rusya içerisinde bir patırtı koptu. Burada Rusya'ya karşı nasıl bir ambargo konulabilir? Bir başka kaygı daha vardı. Putin her Coca Cola satın aldığında elinde Rus kredi kartı olsa bile Washington o anda harcanan parayı bilebiliyor. Bu, Türkiye için de geçerli. Putin bile Visa'nın yerine geçebilecek bir muadil yaratamadı. Mali emperyalizm ABD'den çıkıyor" diye konuştu.

Salondaki dinleyiciler, konuşmasının sonunda alkışladıkları Assange'a tezahüratta bulundular.

Bu konularda ilginizi çekebilir