Türk aday kısa listede
Dünyanın en büyük enerji teşkilatı, genel sekreterini birkaç hafta içinde belirleyecek.
LONDRA - Dünyanın en büyük enerji teşkilatı Uluslararası Enerji Forumu'nun (UEF), Genel Sekreterliği için yapılan oylamada, Türk aday Mehmet Öğütçü'nün birçok aday arasından sıyrılarak kısa listeye seçildiği öğrenildi.
Edinilen bilgiye göre, Öğütçü'nün, 86 ülkenin taraf olduğu UEF'teki Genel Sekreterlik seçimini kazanıp kazanmadığının birkaç hafta içinde belli olması bekleniyor. Öğütçü'nün genel sekreterliğe seçilmesi için, üye ülkeler nezdinde yoğun siyasi kulis çalışması yapıldığı belirtiliyor.
Genel Sekreterlik seçim süreci devam ettiği için konuya ilişkin açıklama yapmayan Öğütçü, uluslararası enerji camiasının yakından tanıdığı bir isim.
Pekin, Brüksel ve Paris'te diplomatlık, Uluslararası Enerji Ajansında baş yöneticilik ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nde (OECD) Küresel Forum Başkanlığı görevlerinde bulunan Mehmet Öğütçü, halen önde gelen çok uluslu bir enerji şirketinin yöneticiliğini yapıyor.
Öğütçü'nün "2023 Türkiye Yol Haritası" dahil enerji, jeopolitika, yatırım, gelecek eğilimleri üzerine yayınlanmış pek çok kitabı bulunuyor. Öğütçü ayrıca, London School of Economics (LSE), Harvard ve Pekin Üniversitelerinde misafir öğretim üyesi olarak enerji üzerine dersler veriyor.
Dünya petrol ve gaz arz-talebinin yüzde 90'dan fazlasına hükmediyor
Uluslararası Enerji Ajansı ve OPEC ülkelerinin yanı sıra Çin, Hindistan, Rusya, Brezilya ve Güney Afrika gibi hiçbir gruba dahil olmayan yükselen enerji güçlerini de çatısı altında barındıran tek kuruluş olan UEF'in üyeleri, dünya petrol ve gaz arz-talebinin yüzde 90'dan fazlasına hükmediyor.
UEF yılda bir kez 85 ülkenin enerji bakanlarını, ulusal ve uluslararası enerji şirketlerinin üst yöneticilerini bir araya getiriyor.
UEF ayrıca, enerji yatırımları, piyasadaki dalgalanmaların istikrara kavuşturulması, petrol ve gaz verilerinde şeffaflığın sağlanması, enerjinin sürdürülebilirliği, enerji fakirliğinin giderilmesi, jeopolitik riskler ve benzeri konularda üretici, tüketici, transit ülkeler ve yatırımcılar arasında kati kurallara bağlı olmaksızın diyalog kurmak için çalışıyor.