Trump 'seçilirse' Çin araçlarına büyük vergi getirecek: Fabrika kurmak zorunda kalacaklar

ABD'de kasım ayında düzenlenecek başkanlık seçimleri öncesi adaylar vaatlerini duyurmaya devam ediyor. Cumhuriyetçilerin adayı eski başkan Donald Trump, seçilmesi durumunda Çin'in Meksika'da ürettirip ABD'ye gönderdiği araçlara yüzde 200 gümrük vergisi uygulayacağını açıkladı.

AA
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi Partinin 2024 başkanlık yarışındaki adayı Donald Trump, Michigan eyaletindeki konuşmasında Çin'in ABD'de otomotiv endüstrisi ve ekonomiye etkisini değerlendirdi.

Trump, "Eğer seçimleri kazanamazsam 2 ya da 3 yıl içinde otomotiv endüstrimiz olmayacak." ifadesini kullandı.

Çinli şirketlere ek vergi

Otomobil üreten Çinli şirketlerin Meksika'da "dev fabrikalar" inşa ettiğini iddia eden Trump, seçimleri kazanması durumunda bu fabrikalarda üretilen ve ABD'ye ithal edilen araçlara yüzde 200 gümrük vergisi uygulayacağını kaydetti.

Trump, uygulayacağı gümrük vergilerinin, "Meksika'da üretilen Çin araçlarını" ABD'de satılamaz hale getireceğini ve yabancı otomobil üreticilerinin ABD'de fabrika kurmasını sağlayacağını savundu.

'O arabaları satmayacaklar'

Eski ABD Başkanı, mart ayında Ohio'da yaptığı konuşmada Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'e seslenerek "Şu an Meksika'da inşa ettiğiniz dev otomobil üretme tesislerinde Amerikalıları çalıştırmayacaksınız ve o araçları bize satmayacaksınız." demişti.

Başkan seçilmediği takdirde ülkenin ekonomik buhrana gireceğini savunan Trump, "Ülkede kıyım yaşanacak ve en hafifi bu olacak. O arabaları satmayacaklar. Dev fabrikalar inşa ediyorlar." ifadelerini kullanmıştı.