Trump rallisi şirket evliliklerini ateşledi
Amerika’da Donald Trump’ın tetiklediği borsa rallisiyle sermayelerini artıran ABD’li şirketler Atlantik’in öteki yakasında birleşme ve satın almalar için harekete geçti. Yılın ilk çeyreğinde Avrupa’da gerçekleşen şirket evlilikleri 215 milyar doları aştı.
Aydın ŞAHİNALP
Avrupa, 2017 yılının ilk çeyreğinde sınır ötesi şirket birleşme ve satın almaları için ana hedef oldu. ABD’de resmi olarak ocak ayının sonunda göreve başlayan Donald Trump’ın tetiklediği borsa rallisiyle sermayelerini artıran Amerikalı şirketler Atlantik’in karşı yakasında birleşme ve satın almalar için kendileri için en uygun anlaşmanın peşine düştü. Hal böyle olunca Avrupa ana kıtasında yılın ilk üç ayında şirket evlilikleri geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artış kaydederek 215.3 milyar dolara ulaştı.
Thomson Reuters’ın verilerine göre ABD’li şirketler 114 milyar dolarla bugüne kadar yurdışındaki en yüksek üç aylık satın alma performansına imza attı.
Satın alma ve birleşmelerin gözdesi Avrupa
Yılın ilk çeyreğindeki en büyük el sıkışmalar arasında, Johnson & Johnson tarafından İsviçre biyoteknoloji Actelion’un 30 milyar dolar devralımı ile İtalyan güneş gözlüğü grubu Luxottica ve Fransız gözlük şirketi Essilor arasında 50 milyar dolarlık bir birleşme yer aldı. ABD boya üreticisi PPG de karşılık görmeyen 23.7 milyar dolarlık teklifinin ardından Hollandalı rakibi Akzo Nobel’i satın alma faaliyetlerini durdurmadı.
Konuya ilişkin olarak Financial Times’a konu şan araştırma şirketi Centerview Partners’ın kurucusu Blair Eff ron, “ Avrupa Bölgesi’nde ekonomik büyüme ve siyasi istikrara yönelik daha büyük iyimserliğin hakim olmasıyla nedeniyle diğer bölgelere oranla daha fazla sınır ötesi anlaşmalar gerçekleşti” diyor.
Yılın ilk çeyreğinde Amerikalı şirketlerin Avrupa’ya adeta çıkartma yaptığı bir süreçte ABD’li şirketleri satın alma teklifl eri ise 2014’ten bu yana en düşük seviyede olması gözden kaçmıyor. Uzmanlar bunun nedenini; Trump’ın korumacı politikaları ile Çinli şirketlerin, hükümetin sermaye kontrolleri tarafından engellenmesine bağlıyor. Trump’ın seçilmesinin ardından oluşan belirsizlik havasının etkisiyle yabancıların ABD’li şirketleri satın almaları neredeyse dörtte bir düşüşle 86.9 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Uluslararası hukuk firması Paul Weiss’in anlaşma lardan sorumlu ismi Scott Barshay, “İlk çeyrekte uygun döviz kurları ve ucuz finansmana kolay erişim gibi nedenlerle ABD’li şirketlerin sınır ötesi birleşme ve satın alım işlemleri güçlü değerlenmelerle desteklendi.
Ancak şimdiye kadarki en belirgin tutum, vergi reformu ve korumacılığın belirsizliğinde ‘bekle gör’ modunda kalmak” diye görüşünü açıklıyor. Küresel arenada şirket evliliklerinin keskin fren yaptığı tek bölge Asya olarak görülüyor. Bunun en büyük nedeni ise Pekin yönetiminin ülkeden sermaye çıkışını durdurmak için sıkı sermaye kontrollerini devreye sokması gösteriliyor.
ÜÇ AYDA 726.5 MİLYAR $’LIK SATIN ALMA VE BİRLEŞME
Küresel satın alma ve birleşmeler hız kesmiyor. Şirket satın alma ve birleşme uzmanları, Avrupa ülkelerinin para birimlerinin düşük seyretmesinin, ABD’li ve Asyalı devlerin Avrupalı şirketleri satın alma iştahını kabarttığını belirtiyor. Thomson Reuters’ın derlediği verilere göre, 2017 yılının ilk çeyreğinde küresel şirket birleşme ve satın alma işlemleri, bir önceki yıla göre yüzde 7 artış kaydederek 726.5 milyar dolara yükseldi. Citigroup kurumsal müşteriler grubu başkanı Leon Kalvaria konuya ilişkin olarak “İş dünyasının atmosferi şu anda oldukça olumlu. Bu durum birleşme ve satın alma süreci için iyi görünüyor. Ancak üst düzey yöneticiler görünüm üzerinde daha emin olmak istiyor. Emin olunmayınca birleşme için acele etmenin anlamı olmuyor” diyor.