Trichet: Aşağı yönlü riskler arttı

İngiltere ve Avrupa Merkez Bankaları beklendiği gibi faizlerde değişikliğe gitmedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, Euro Bölgesi'nde ekonomik görünüme ilişkin aşağı yönlü riskler bulunduğunu bildirdi.

Trichet, ECB'nin Frankfurt'ta yapılan faiz toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, enflasyonun önümüzdeki aylarda yüzde 2'nin üzerinde kalmaya devam edeceğine dikkati çekerek, 2012 yılından itibaren yüzde 2'nin altına inmesini öngördüklerini belirtti.

Trichet, orta vadede enflasyonist risklerin dengeli göründüğünü ifade ederek, yüksek belirsizlik nedeniyle küresel ekonomi ve Euro Bölgesi'nin ekonomik görünümüne ilişkin aşağı yönlü risklerin arttığını kaydetti.

Euro Bölgesi için artan risklere rağmen yılın ikinci yarısında ekonomik büyümenin ılımlı şekilde süreceğine işaret eden Trichet, bölgede ekonomik görünüme yönelik risklerin aşağı yönlü olduğunu ve bu durumun yüksek belirsizliğe yol açtığını kaydetti.

Jean-Claude Trichet, Avrupa Merkez Bankasının aldığı olağanüstü tedbirlerin geçici olduğuna da dikkat çekerek, 17 üyeli Euro Bölgesi ülkelerine 21 Temmuz kararlarının hayata geçirilmesi çağrısını yineledi.

Euro Bölgesi borç sorununa da değinen Trichet, bütçe açıklarını sınırlayıcı önlemlerin hayata geçirilmesinin kritik önemde ve bölge ülkelerinin sorumluluklarının gereği olarak taahhütlerini yerine getirmesinin elzem olduğuna vurgu yaptı.

ECB, bu yıla ilişkin büyüme tahmini yüzde 1,6'ya, 2012 yılı büyüme tahmini de yüzde 1,3'e çekti. Bankanın Haziran ayı tahmini bu yıl için 1,9, gelecek yıl içinse yüzde 1,7 düzeyindeydi.

Banka, bu yıla yönelik enflasyon beklentisini yüzde 2,6'da, gelecek yıla yönelik ise yüzde 1,7'de tuttu.

ECB, Frankfurt'taki merkezinde bugün düzenlediği toplantıda, yüzde 1,50 olan gösterge faiz oranında değiştirmeme kararı aldı.

BoE ve ECB faizleri değiştirmedi

Bu arada İngiltere ve Avrupa Merkez Bankaları beklendiği gibi faizlerde değişikliğe gitmedi.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) yüzde 0,5 olan gösterge faiz oranında değişikliğe gitmedi ve yavaş büyüme kaygılarının artmasına rağmen ekonomiye daha fazla para vermekten kaçındı.

Böylece banka 200 milyar sterlinlik (330 milyar dolar) varlık satın alma programının büyüklüğünü de sabit tuttu.

Merkez Bankası, küresel ekonomik kriz sırasında ekonomiyi resesyondan çıkarmayı desteklemek amacıyla Mart 2009'da yüzde 0,5'e indirdiği gösterge faiz oranını o tarihten bu yana değiştirmedi. İngiltere ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde sadece yüzde 0,2 büyüdü.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir