Trafik Avrupa ve ABD’ye 2030’a kadar 4.4 trilyon dolara patlayacak
İstanbulluların en büyük çilesi olan trafik dünyadaki birçok şehrin ortak derdi. ABD ve Avrupa’da trafiğin 2030'da yıllık maliyetinin 300 milyar dolara yaklaşması bekleniyor
EVRİM KÜÇÜK
DIŞ HABERLER - Değişik kültürleri birleştiren çok az duygu vardır ve insanların trafik sıkışıklığında hissettiği öfk e bunlardan biri. İstanbul’dan Berlin’e, Londra’dan Meksiko City’e kadar dünyanın her yerinde her gün insanlar trafiğe takılıp kalmaktan şikayet ediyor. Kazalar, zayıf altyapı, herkesin aynı anda trafiğe çıktığı saatler, kötü hava şartları, dikkatsiz sürücüler gibi birçok neden var trafiğin sıkışması için. Peki trafikte geçirilen zamanın neden olduğu ekonomik kaybın yüz milyarlarca dolar olduğunu biliyor muydunuz?
İstanbul, dünyada trafiğin en kötü olduğu ikinci şehir olarak gösteriliyor. İlk sırada Endonezya’nın başkenti Cakarta var. İstanbulluların en büyük çilesi olan trafik dünyadaki birçok şehrin ortak derdi.
2035’te araç sayısı 3 milyarı geçecek
Dünyada kentleşme arttıkça nüfusun yoğun olduğu bölgelerde ulaştırma sorunları da beraberinde artış gösteriyor. Küresel nüfusunun yarısı artık şehirlerde yaşıyor ve Birleşmiş Milletler’e göre bu rakam gelecek 40 yılda yüzde 70’e ulaşacak. Bu trend devam ederse, insanların arabalara bağımlılığı, özellikle gelişmekte olan ülkelerde artacak. Global Insight uzmanları, insanların ulaşım ihtiyacı arttığından dünya genelinde yollardaki araç sayısının 2035 yılında üçe katlanarak 3 milyara çıkmasını bekliyor. Trafik sıkışıklığı kötüleştikçe, yollarda kaybedilen zaman da büyüyecek. Araçların trafikte kalması bir ülkenin GSYH’sinden genellikle yüzde 1-3’lük kısmı götürüyor.
Yapılan son araştırmalar, kentlerde nüfus artışı ve artan refah düzeyine bağlı olarak otomobil satışlarında meydana gelen artış nedeniyle trafik sıkışıklıklarının gelecekte ekonomiye getireceği maliyetin daha da büyüyeceğini ortaya koyuyor. Trafik enformansyon tedarikçisi INRIX ile Ekonomi ve İŞ Araştırma Merkezi (CEBR) tarafından hazırlanan bir rapora göre trafik sıkışıklığının Avrupa ve ABD’ye maliyeti 2030’da, iki yıl öncesine göre yüzde 50 artarak 293 milyar dolara çıkacak. Bu süre içinde trafik sıkışıklığının bu ekonomilere getireceği kümülatif maliyet 4.4 trilyon dolar olarak hesaplanıyor.
Dört ülkede trafiğin maliyeti yılda 200 milyar $
Araştırmaya göre İngiltere, Almanya, ABD ve Fransa’da trafik yoğunluğu ekonomiye dev bir yük getiriyor. Söz konusu dört ülkede trafiğin doğurduğu maliyet yılda tam 200 milyar dolar. Bu rakam, dört ülkenin GSYH’sinin yüzde 8’ine denk geliyor. 2030 yılında bu maliyetin 300 milyar dolara yaklaşması bekleniyor. Trafikten kaynaklanan maliyetin önemli bir kısmını benzin oluşturuyor. İnsanların trafik sıkışıklığında benzin tüketimi önemli oranda artıyor. Bunun yanında aşırı trafik önemli bir zaman kaybına neden oluyor. Söz konusu ülkelerde trafiğin en yüksek ekonomik yük getirdiği şehirler ise Londra, Los Angeles, Paris ve Stuttgart. Özellikle Londra’da trafik kaynaklı işgücü kaybı çok yüksek ve İngiltere’de trafik sıkışıklığının hane halkına yıllık maliyetinin 2030’da 3.217 dolar olacağı tahmin ediliyor. ABD’de bu yük şimdiye oranla yüzde 33 artarak 2.301 dolara çıkacak. ABD’nin Los Angeles kentinde ise bu rakam 8.555 dolarla ABD ortalamasının çok üstünde olacak.
İstanbul ‘en kötü trafikte’ dünya ikincisi
Ekonomik etkisi büyük olan trafik yoğunluğu Türkiye’de özellikle İstanbul’un en büyük sorunlarından biri. Castrol ile TomTom işbirliğiyle düzenlenen Global Dur-Kalk Endeksi’ne göre İstanbul, sürücü başına yıllık 32 bin 520 adetlik dur-kalk ortalamasıyla dünyada 2. sırada yer alıyor. Endonezya’nın başkenti Cakarta 33 bin 240 adetlik ortalama ile ilk sırada. Castrol’ün araştırmasında üçüncü sırayı 30 bin 840 adetlik ortalama dur-kalk sayısıyla Meksiko City, dördüncülüğü 29 bin 880 adetlik dur-kalk ortalamasıyla Surabaya ve beşinciliği ise 29 bin 40 adetlik ortalama ile Saint Petersburg elde etti.
Yoğun dur-kalk yapılan sürüşlerde araçların motorundaki kritik parçalarda mikroskobik aşınmaların artabildiğine dikkat çeken Castrol’ün araştırmalarına göre normal bir sürücünün yılda 18 bin adete kadar dur-kalk yapabileceği de belirtiliyor. Araştırmanın yapıldığı 78 şehrin 33’ünün 18 bin adet ortalamasının üzerinde olması ise ayrıca ön plana çıkan verilerin başında geliyor.
Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısı 19 milyonu aştı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre şubat ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı toplam 19 milyon 15 bin 771 adet taşıtın yüzde 52.5’ini otomobil, yüzde 16.3’ünü kamyonet, yüzde 14.9’unu motosiklet, yüzde 8.6’sını traktör, yüzde 4.1’ini kamyon, yüzde 2.3’ünü minibüs, yüzde 1.1’ini otobüs, yüzde 0.2’sini ise özel amaçlı taşıtlar oluşturdu. Şubat ayında 67 645 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29.5 arttı. Trafikteki toplam taşıt sayısı Ocak-Şubat döneminde 187.050 adet arttı. Şubat ayında 486 715 adet taşıtın devri yapıldı. Devri yapılan toplam 486 bin 715 adet taşıt içinde otomobil yüzde 69.7 ile ilk sırada yer aldı. Şubat ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı 9 milyon 981 bin 45 adet otomobilin yüzde 41.1’i LPG, yüzde 29.7’si dizel, yüzde 28.7’si benzin yakıtlıdır. Yakıt türü bilinmeyen otomobillerin oranı ise yüzde 0.4. Şubat ayında trafiğe kaydı yapılan 37 bin 864 adet otomobilin yüzde 18.7’sinin Volkswagen, yüzde 14,1’inin Renault, yüzde 7.4’ünün Hyundai, yüzde 6.7’sinin Fiat, yüzde 6.1’inin Toyota, yüzde 5.4’ünün Dacia, yüzde 5.4’ünün Opel, yüzde 4.8’inin Ford, yüzde 3.8’inin Skoda, yüzde 3.5’inin BMW olduğu, yüzde 23.9’unun ise diğer markalardan oluştuğu görüldü. Trafiğe en fazla 1501- 1600 motor silindir hacimli otomobillerin kaydı yapıldı.
Trafik hakkında şaşırtıcı bilgiler!
►Bugüne kadar dünyada en uzun süreli trafik sıkışıklığı 2010 yılında Çin’in başkenti Pekin’de yaşandı. Araçlar 1 haftadan fazla (Bazı kaynaklara göre 9-12 gün arası) trafikte kaldı. Araçların trafikte oluşturduğu uzunluk tam 97 kilometreye ulaştı. Krizi fırsata çeviren bazı kişiler araçlarında mahsur kalanlara içecek ve yiyecekleri normal fiyatının 10 katı fazlasına sattı. Sıkışıklığın başlıca nedeni Pekin’e kömür taşıyan kamyonlardı.
►Guinness Rekorlar Kitabı’na göre Çin’deki olay dünyada kayıtlara geçen en uzun trafik kuyruğu değil. Daha önce Fransa’da Lyon ve Paris arasında meydana gelen trafik sıkışıklığı, araçların oluşturduğu tüm zamanların en uzun kuyruğu olarak biliniyor. Tam 175 km boyunca yaşanan tarfik sıkışıklığı 16 Şubat 1980’de meydana geldi.
►Dünyadaki ilk trafik ışıkları elle idare ediliyordu ve gazla çalışıyordu. Trafik ışıkları ilk olarak 1868’de İngiltere’nin Westminister bölgesinde Parlamento Binası’nın önünde kurulmuştu.
►1928’de Charles Adler Jr., araçların kornoları tarafından harekete geçen trafik ışıklarını geliştirdi.
►Avrupa patent ofisi, trafik ışıklarına ilişkin 5 binden fazla buluşa ait patenti elinde bulunduruyor.
►Avrupa’da trafik yoğunluğunun ekonomiye maliyeti her yıl gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 1’inu buluyor.
►Ulaşım araçları ve hizmetleri için Avrupa’da hane halkı bütçesindeki yıllık payı yüzde 13.2 civarında.
►Ulaşım, Avrupa'daki sera gazının yüzde 25’inden sorumlu. Bu miktarın yüzde 71.3’ü karayollarındaki ulaşımından kaynaklanıyor.
►Londra, Köln, Amsterdam ve Brüksel’de sürücüler trafik sıkışıklığında yılda 50 saatten fazla zaman harcıyor. Paris ve Manchester’da bu rakam 70 saati buluyor.
►AB’de şu an 4.5 km’den fazla asfalt yol, 212 bin 500 km demiryolları bulunuyor.
►2000-2006 döneminde AB ulaşım altyapısına 859 milyar euro yatırım yaptı.
►Toplu taşıma ABD’de yılda 3.2 milyar litre benzin tasarrufu sağlıyor. Bu miktar ABD’deki tüm evlerin ısıtılması ve soğutulması için kullanılan enerjinin yüzde 25’ine denk geliyor.
►Her 10 Amerikalıdan biri düzenli olarak toplu taşıma kullansaydı ABD’nin petrolde dışa bağımlılığı yüzde 40 azalırdı.