Tokyo Borsası BOJ sonrasında sıçradı

BOJ'un kredi programlarını ikiye katlamasıyla Tokyo Borsası yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO- Japonya Merkez Bankası'nın varlık alım programını aynı haliyle bırakırken, büyümeyi fonlama programını ikiye katlamasının ardından yenin zayıflamasıyla Tokyo Borsası kazançlarını genişletti. 

Topix Endeksi Tokyo saati ile 13:23'te yüze 2.4 kazançla 1,220.42 puana çıkarak, 29 Ocak'tan bu yana en büyük kazancını kaydetti. Nikkei 225 Endeksi, yenin dolar karşısında yüzde 0.6 değer kaybetmesiyle yüzde 3 sıçrayarak 14,823.75 puana yükseldi.

Merkez bankası, Bloomberg anketine katılan 34 ekonomistin de öngördüğü gibi para tabanını her yıl 60-70 trilyon yen genişleteceğini söyledi, kredi programını ise ikiye katlayarak 7 trilyon yene yükseltti. BOJ, bireysel bankaların, 2. programı kapsamında iki katı düşük faizli para borçlanabileceklerini söyledi. BOJ aynı zamanda her iki programın süresini şde 1 yıl uzattı. 

Yatırımcıların BOJ'un hiçbir şey yapmayacağı beklentisiyle Japon hisselerinde kısa pozisyonlar alarak, Japon piyasalarının bu ay diğerlerinin gerisinde kalmasına neden olduğunu söyleyen Daiwa SB Investments Ltd.'ın baş stratejisti Soichiro Monji, "Bu olayın geride kalmasıyla, şimdi hisseleri geri alıyorlar" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir