Temmuzda Afganistan'dan dönüyoruz

ABD Başkanı Obama, "Birliğin Durumu" konuşmasında Amerika'nın durumu ve dış politika konularına değindi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, ilkini geçen yıl yaptığı, günlerdir konuşulan ve merakla beklenen  "Birliğin Durumu" konuşmasını yaptı.

Konuşmasının ilk bölümünü Kongre'de iki parti arasında süren hararetli tartışmalara ayıran Obama, herkesin inandıkları uğruna sert kavgalar vermesinin sağlam demokrasinin gereklerinden biri olduğunu, ancak Tucson'da yaşanan trajedinin herkesi duraklattığını söyledi.

Olayın, kim olursa ve nereden gelirse gelsin herkesin, parti ve siyasi tercihlerden daha önemli ve daha değerli olan bir şeyin parçası olduğunu hatırlattığını ifade eden Obama, "Bizler, Amerikan ailesinin bir parçasıyız ve bu ülkede her ırk, inanç ve düşünce bulunabilir ama hala tek bir bütün olarak birbirimize bağlıyız. Ortak umutlarımız ve inançlarımız var. Tucson'daki küçük kızın hayali bizim çocuklarımızınkinden çok da farklı değildi" dedi.

Bu olayın, tek başına yeni bir işbirliği çağını getirmeyeceğini belirten Obama, "Bu anın getirecekleri bize bağlı. Bugün burada birlikte oturup oturamayacağımız, yarın birlikte çalışıp çalışamayacağımız bu durumu belirleyecek. Ama bunu yapacağımıza, yapmamız gerektiğine inanıyorum. Bizi buraya gönderen insanların beklentisi bu. Onların oyuyla, yönetim, partiler arasında paylaşılan sorumluluklar olacak" diye konuştu.

100 bin yeni öğretmen istihdam edecek

Ülkenin şu anki risklerini, gelecek seçimi kimlerin kazanacağının değil, ülkede yeni iş ve endüstrilerin kök salıp salamayacağı, Amerika'nın sadece haritadaki bir yer olmayıp, dünyaya ışık tutan bir liderliği sürdürüp sürdürmeyeceğinin oluşturduğunu ifade eden Obama, dünyanın değişimine dair Hindistan ve Çin gibi ülkelerden örnek verdi.

Bu ülkelerin, çocukların ileri dönem eğitimine ve özellikle matematik ve fen bilimlerine önem verdiğini, yeni teknoloji ve araştırmalara yatırımlar yaptıklarını hatırlatan Obama, ABD'de bu dallardaki eğitimin birçok ülkeden geri kaldığını, üniversite mezunlarının istenen seviyede olmadığını belirttiği konuşmasında konuda yapılması gerekenlere ayrıntılarıyla değindi.

Matematik, mühendislik, teknoloji ve bilim alanlarında 100 bin yeni öğretmen istihdam edeceklerini belirten Obama, "şu anda kendisini izlerken, ülkesi ve çocuklarının hayatında değişiklik yapmak isteyenlere öğretmen olması" çağrısında bulundu.

"Bu dönem bizim jenerasyonumuzun Sputnik anı"

ABD'nin en büyük ekonomi gibi birçok konuda hala dünyanın en önde gelen ülkesi olduğunu, ancak yeni dünyanın gerektirdiği talepleri karşılamanın önemini ifade eden Obama, inovasyon, eğitim gibi alanlarda dünyanın geri kalanının önünde olmaları gerektiğini vurguladı. Obama, "Amerika'yı iş yapmada dünyanın en iyi ülkesi haline getirmeliyiz" dedi.

Bütçe açığının giderilmesi ve yönetimsel reformlara ihtiyaç olduğunu belirten Obama, bunların Amerikan halkına refah getireceğini ve Amerika'nın "gelecekte kazanmasını" sağlayacağını kaydetti.

Amerika'nın Edison ve Wright kardeşlerin yaşadığı, Google ve Facebook'un ortaya çıktığı, bilgisayar ve otomobilleri icat eden ülke olduğunu hatırlatan Obama, ABD'nin bu yüzyılda küresel pazarda yarışan lider ülke olmasını sağlamak için yapılması gereken çok şey olduğunu söyledi.

Bunun için ilk adımın inovasyonu desteklemek olduğunu kaydeden Obama, "Yarım yüzyıl önce SSCB, Sputnik uydusunu uzaya göndererek bizi yendiğinde, onları ayda yeneceğimiz hiç aklımızda yoktu. Bilim henüz o seviyede değildi ve NASA yoktu. Ama, daha iyi araştırma ve eğitimlere yatırımın ardından sadece Sovyetler Birliği'nin geçmekle kalmadık, yeni endüstriler ve milyonlarca yeni iş yaratan inovasyon dalgasını ortaya çıkardık. Bu dönem de bizim jenerasyonumuzun Sputnik anı. İki yıl önce, Uzay Yarışı'nın doruk noktasında olduğu dönemden bu yana yeni bir araştırma ve geliştirme düzeyine erişmeye ihtiyacımız olduğunu söylemiştik. Birkaç hafta içinde, bu hedefe ulaşmamıza yardımcı olacak bir bütçeyi Kongre'ye göndereceğim" dedi.

Ülkeyi güçlendirecek, sayısız yeni istihdam yaratacak ve dünyayı koruyacak biyomedikal, enformasyon teknolojisi ve özellikle de temiz enerji konusunda yatırımlar yapacaklarını belirten Obama, "Biz, zamanımızın Apollo projesini destekleyeceğiz" dedi.

Temiz enerji çağrısı

Kongre'den, vergi mükelleflerinden alınan milyarlarca dolarlık vergi paralarını petrol firmalarına vermekten vazgeçmesini isteyen Obama, "Dünün enerjisine para yardımı yapmak yerine yarınınkine yatırım yapalım" diye konuştu.

Obama, 2035 yılı için ABD'nin elektriğinin yüzde 80'inin temiz enerji kaynaklarından gelmesi hedefini ortaya koydu ve bu konuda iki partiyi birlikte çalışmaya çağırdı. Obama, göçmenlik reformu konusunda da Kongre'ye çağrı yaptı.

Altyapıda ABD'nin notu D

Güney Kore'deki evlerin ABD'dekilerden daha iyi internet bağlantısına sahip olduğunu, Avrupa ve Rusya'nın kara ve demiryollarına kendilerinden daha çok yatırım yaptığını, Çin'in yeni havayolları ve hızlı trenler inşa ettiğini hatırlatan Obama, bu ülkelerden bakıldığında kendilerinin bu kategorilerde "D" notuna sahip olduğunu söyledi.

İki yıldır bu konuda çalıştıklarını ifade eden Obama, 25 yıl içinde ABD'nin yüzde 80'inin hızlı tren, önümüzdeki 5 yıl içinde de yüzde 98 Amerikalının hızlı internet bağlantısına sahip olmasını amaçladıklarını kaydetti.

2014 yılına kadar ihracatı iki katına çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Obama, Kongre'den, Çin, Hindistan ve Güney Kore ile yapılan, istihdamı artıracak nitelikte anlaşmaları onaylamasını istedi.

@page@

Obama, sağlık reformunun daha etkili ve daha iyi sağlık hizmeti verecek hale getirilmesi konusundaki tekliflere açık olduklarını, ancak sigorta şirketlerini önceki hastalıkları gerekçesiyle insanları geri çevirdiği dönemlere dönmek istemediğini söyledi. ABD Başkanı Obama, Kongre üyelerine, bu konuda iki yıl süren kavgayı tekrar ateşlemek yerine, sağlık reformunu daha ileriye taşıma konusunda çalışmayı önerdi.

Obama, sosyal güvenliğin gelecek nesiller için güçlendirilmesi amacıyla iki partili bir çözüm bulmaları gerektiğini de belirtti. Devlet harcamalarının da yüksek olmaması gerektiğine işaret eden Obama, "Bu gece, bu yıldan başlamak üzere, yıllık iç harcamaları gelecek 5 yıl için dondurmayı teklif ediyorum" dedi.

Bunun bütçe açığını, gelecek on yılda 400 milyar dolardan fazla indireceğini belirten Obama, Savunma Bakanlığının da milyarlarca dolarlık kesintiye gidilmesini kabul ettiğini açıkladı.

Obama, Kongre'den, Beyaz Saray'ın yaptığı gibi harcamalarını internette yayımlaması çağrısında bulundu.

"Amerikalı Müslümanlar Amerikan ailesinin bir parçası"

Obama, Kongre'de yaptığı "Birliğin Durumu" konuşmasında, dış politika konularına da değindi.

Başkan Obama, "Aşırılık yanlıları, sınırlarımız içinde şiddet eylemleri düzenleme çabası içindeyken, hukukun üstünlüğüne saygı göstererek ve Amerikalı Müslümanların da Amerikan ailesinin bir parçası olduğu hükmüyle, halklarımızın gücüyle buna cevap veriyoruz" diye konuştu.

El Kaide ve müttefiklerine yönelik savaşlarını yurt dışında da sürdürdüklerine dikkati çeken Obama, Afganistan'da verilen çabalara işaret ederek, Taliban'ın Afgan halkı üzerinde yeniden baskı kurmasını ve El Kaide'nin barınma imkanlarına erişimini engelleyeceklerini vurguladı.

Afganistan'da hala zorlu bir savaşın önlerinde olduğunu belirten Obama, Afgan hükümetinin daha iyi yönetim sergilemesi gerektiğini kaydetti.

Afgan halkının kapasitesini güçlendirmekte ve onlarla kalıcı ortaklık inşa etmekte olduklarını ifade eden Obama, bu yıl da güvenliğin Afganlara devri sürecini başlatma için yaklaşık 50 ülkeyle birlikte çalışacaklarını söyledi. Obama, "Ve bu Temmuz'da da, askerlerimizi evlerine döndürmeye başlayacağız" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir