Tek çözüm mali birlik

İngiltere Maliye Bakanı Osborne, Euro Bölgesi'nin krizin üstesinden gelmesi için mali birliğe ihtiyacı olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, "Euro Bölgesi'nin krizin üstesinden gelmesi için bir tür büyük mali birliğe doğru hareket etmeye ihtiyacı olduğunu" söyledi.

BBC'ye konuşan Osborne, "Euro Bölgesi'nin selameti için tek çözüm bir tür mali birlik mi?" sorusuna, "Kısa yanıt evet" karşılığını verdi.

Bu ay başında Euro Bölgesi ülkelerine bölgenin geleceğini tehdit eden borç krizine son vermek için ortak Euro Bölgesi tahvilleri sistemi geliştirilmesi çağrısında bulunan Osborne, "İngiltere'nin Euro Bölgesi'ne girmesine karşıydım. Sebeplerden biri şuydu; tek para birimine sahip olmanın zorunlu mantığının sonunda tek bütçe politikasına sahip olmanız olduğunu düşünmüştüm. Biri olmadan diğerine sahip olamazsınız" dedi.

Euro Bölgesi'nin büyük mali bütünleşmeyi göreceğini ifade eden Osborne, şöyle devam etti:

"Geleneksel olarak İngiltere buna karşı çıktı, çünkü bu olsaydı Avrupa'daki etkimizi kaybedeceğimizden kaygı duyuyorduk. Sanırım şunu kabul etmeliyiz; mali bütünleşme olacak, bu ülke olarak bizim ulusal ekonomik çıkarlarımıza uygun, çünkü istikrarsız Euro bizim için çok kötü haber. Finansal hizmetlerin zarar görmemesi gibi önemli kararlar konusunda sözümüzü dinletmeliyiz. Kendi ulusal çıkarlarımızı korurken büyük mali birliğe izin vermeye evet demeliyiz." 

İngiltere ekonomisinin yüksek petrol fiyatları, ABD ekonomisinin yavaş büyümesi ve Euro Bölgesi'ndeki istikrarsızlık gibi unsurlar yüzünden "güçlü rüzgarlarla" karşı karşıya olduğunu belirten Osborne, İngiltere hükümetinin bütçe açığı planlarının ülkeyi yatırımcılar için güvenli liman yaptığını kaydetti.

"Eurobond olsaydı böyle olmazdı"

İtalya Ekonomi Bakanı Giulio Tremonti, bugün düzenlediği basın toplantısında, hükümet tarafından dün kabul edilen ikinci tasarruf paketiyle ilgili bilgi verirken, bölgenin borç krizinden çıkış için en iyi çözümün Euro Bölgesi ortak tahvili "Eurobond" olduğunu ve buna inandığını söyledi.

Euro Bölgesi'nde ortak borç tahvili ihracı çağrısını yineleyen Tremonti, "Eurobond olsaydı bugüne gelmezdik. Avrupa'da büyük bir bütünleşme aşaması ve kamu finansmanı konsolidasyonu gerekli" diye konuştu.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir