Tayland'da yasa dışı göçmenleri sınır dışı ediliyor

Tayland'da 22 Mayıs'ta yönetime el koyan ordu, sürpriz bir kararla ülkede yasa dışı çalışan göçmenleri sınır dışı etmeye başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BANGKOK - Askeri yönetimin, kaçak işçilerin yakalanıp sınır dışı edileceğini açıklamasının ardından, binlerce Kamboçyalının geceyi Tayland-Kamboçya sınırında geçirdiği ve giderleri karşılayamayanların, Kamboçya makamlarının gönderdiği 200 araçla karşı tarafa geçmeyi başardığı ifade edildi.

 Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Sözcüsü Joe Lowry, Poipet sınır geçişindeki durumun dün gece "kaotik" olduğunu ancak Kamboçya'dan gönderilen araçların durumu bir ölçüde rahatlattığını söyledi.

Lowry, "Sınırdan geçenlerin sayısının dün 15 bini bulduğunu" belirterek, bu sayının daha ne kadar artacağını bilmediğini kaydetti.

Kalan göçmenler korku içinde

Halk Yasal Eğitim Merkezi adlı sivil toplum kuruluşunda çalışan Mouen Tola, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geride kalan göçmenlerin korku içinde beklediğini söyledi.

Tola, "Güvenliklerinden endişe eden insanlar bizi arıyorlar. Nasıl geri döneceklerini bilmedikleri için, evlerini terk ederlerse vurulacaklarından ya da gözaltına alınacaklarından korkuyorlar" dedi. 

Kamboçya basınında, yerel insan hakları örgütlerinin verdiği bilgiye dayandırılarak verilen haberlerde, dokuz Kamboçyalının vurularak öldürüldüğü ileri sürülse de bu iddianın henüz doğrulanmadığı belirtiliyor. 

"Birliği pekiştirmek"

Siyasi uzmanlar, askeri yönetimin aldığı bu ani kararın, daha milliyetçi bir tavır benimsenerek Taylandlılar arasındaki birliği pekiştirmeyi amaçladığını düşünüyor. 

Adının gizli tutulmasını isteyen bir insan hakları örgütü başkanı, askerlerin öteden beri insanları sınırların içine çekerek, "Tayland Taylandlılarındır" zihniyetini koruduğuna işaret ediyor. 

Tayland ordusunun, halkın bütünlüğünü sağlamak ve "Taylandlılara mutluluğu geri getirmek" amacıyla daha önce başlattığı kampanyaya rağmen demokrasi yanlısı ve karşıtı hareketler arasında uzlaşmayı sağlamakta fazla ilerleme kaydedilemediğine dikkat çekiliyor.

Ordu yanlılarının, Kamboçyalı göçmenlerin, eski Başbakan Yinglak Şinavatra'yı destekleyenlerin saflarını güçlendirmek için kullanıldığını düşündüğü de biliniyor.

Tayland'da çoğu Kamboçya, Myanmar ve Laos'tan gelen 2-3 milyon göçmen yaşadığı sanılıyor. Bu kişiler ağırlıklı olarak balıkçılık ve inşaat sektörlerinde çalışıyor. Yardım örgütlerine göre, göçmenlerin yarısı ülkede kaçak çalışıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir