Suudi Arabistan petrol fiyatlarıyla İran'ı vuruyor

Petrol fiyatlarındaki düşüşün Riyad ve Tahran arasında Suudi Arabistan lehine ilerleyen rekabete yol açtığı İran ekonomisinin toparlanmasına engel olacağı öne sürülüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Petrol fiyatlarındaki düşüşün Riyad ve Tahran arasında Suudi Arabistan lehine ilerleyen rekabete yol açtığı ve yaptırımların vurduğu İran ekonomisinin toparlanmasına engel olacağı öne sürülüyor.

Petrol fiyatları, arzdaki artış ve dolardaki yükseliş eğiliminin devam etmesinin etkisiyle 4 yılın en düşük seviyesine inerek 88 dolarda seyrediyor. Bu durumun ekonomisi büyük ölçüde petrol ihracatına dayalı İran ve Suudi Arabistan arasında rekabete yol açması tartışılıyor. Uzmanlar, yaptırımların etkisinden kurtulmak için petrol ihracatını artırma çabasındaki İran'ın, avantaj elde etmek için fiyatları düşüren Suudi Arabistan ile baş edemeyeceği ve git gide daha ılımlı politika benimseyeceği görüşünde. 

Herzliya Disiplinlerarası Merkezinin İranlı enerji uzmanı Meir Javendafar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Suudi Arabistan, petrol fiyatlarını düşürerek İran'ın ekonomisine zarar vermeye çalışıyor" dedi.

Riyad'ın bu stratejiyle Tahran'ın askeri gücünü de hedef aldığını iddia eden Javendafar, "Devrim Muhafızları, ülkenin enerji sektöründe oldukça pay sahibi. Aynı zamanda muhafızlar, Irak, Suriye ve Lübnan gibi ülkelerde Suudi Arabistan'ın düşmanı olan grupları destekliyor, silahlandırıyor ve eğitiyor. Suriye örneğinde bu düşman Beşar Esed" diye konuştu.

Javendafar, İran'ın Suudi Arabistan'ın petrol fiyatı politikasından endişeli olduğunu belirterek, "İran piyasada Suudileri yakalamaya çalışıyor. Ancak yaptırımlar ve onların yol açtığı yüksek maliyetler, İran'ın Suudi Arabistan'ın fiyatları düşürme çabasıyla baş etme gücü çok sınırlı" ifadesini kullandı.

Global Resources Corporation ve Bosphorus Energy Club Başkanı Mehmet Öğütçü de "İran, yaptırımların vurduğu hidrokarbon sanayisine taze sermaye ve teknoloji çekmek istiyordu. Ancak petrol fiyatlarının düşüşü, IŞİD'in Irak ve Suriye'de ilerlemesi, bölgedeki anlaşmazlıklar gibi jeopolitik tansiyon, İran'ın dönüşünü zorlaştıracak gibi görünüyor" dedi.

Nükleer müzakerelerin de İran'ın istediği gibi sonuçlanmadığını dile getiren Öğütçü, "Tüm bunların etkisiyle İran, revizyonist bir güç olmaktan ziyade, bölgedeki mevcut ekonomik ve siyasi gücünü muhafaza etmek isteyen ılımlı, barışçıl bir statüko gücü haline geliyor" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir