Sürücülü otomobiller tarihe karışacak

Google tarafından geliştirilen akıllı araba ile ilk kez deneme sürüşü yapan görme engelli Steve Mahan tek başına yolculuk ettikten sonra evine dönebildi. Başarılı denemenin sürücüsüz otomobillerin yolunu açması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - Google tarafından geliştirilen akıllı araba ile ilk kez deneme sürüşü yapan görme engelli Steve Mahan yaşadığı tecrübe için "Şu ana kadar yaptığım en iyi yolculuk" dedi. Santa Clara Valley Görme Engelliler Merkezi’nin başkanı olan Mahan, yüzde 95 görme engelli olması ve bu yüzden de araba kullanmasına imkansız gözüyle bakılmasına rağmen, Google' ın akıllı arabasını kullanarak gitmek istediği yerleri ziyaret ettikten sonra tekrar arabasına binip evine döndü. Eve dönüş yolunda ise araba kullanmaktan inanılmaz bir mutluluk duyduğunu belirten Mahan, önceden tek başına gidemediği yerlere gidebilmenin özgürlüğünü hissettiğini söyledi.

Sürücülü otomobil tarihe karışacak

Bir süredir sürücüsüz otomobil teknolojisi geliştirdiği bilinen Google, 2008 yılında bu alanda çalışmalarına başlamıştı. Lazerler, kameralar, radar sensörleri ve GPS'ler sayesinde; kullanılan araç etrafındaki diğer arabalara, trafik işaretlerine ve hava durumuna göre hareket ederken, aynı zamanda aracı kullanan sürücü ellerini ve ayaklarını kullanmadan güvenli bir şekilde araba kullanmanın keyfini çıkarabiliyor.

Görme engelliler için ürettiği akıllı otomobil ile yaklaşık 350 bin km yol alındığını açıklayan Google’in dün yayınladığı videoda, teknolojinin kişilerin hayatındaki engelleri nasıl kaldırabileceği gösterildi. Amerikan Körler Konseyi’nin Devlet İşleri Bölümü’nde başkanlık yapan ve kendisi de bir görme engelli olan Eric Bridges; Google’ in sürücüsüz otomobilini kullandıktan sonra teknolojinin sadece engelliler için değil, engelli olmayan kişiler için de inanılmaz bir şekilde ilerlemekte olduğunu ve sürücüsü olmayan taksilere bineceğimiz günlerin çok uzak olmadığını vurguladı.

(ANKA)

Bu konularda ilginizi çekebilir