Suriye'de dengeleri değiştirecek gelişme

Suriyeli Kürtler, birbirleriyle değil başka güçlerle çatışma anlaşmasını bozarak Esad'a bağlı güçlerle çatışmaya başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suriyeli Kürtler, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a bağlı güçler ile Cumartesi günü çatışmaya girerek taraflar arasında süregelen birbirleriyle değil başka güçlerle çatışma anlaşmasını bozdu.

Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı ülkenin kuzeydoğusunda YPG başta olmak üzere Kürt silahlı gruplar, Esad birlikleriyle ile çatışmıyor ve iki taraf güçlerini İslam Devleti militanları üzerine yoğunlaştırıyordu.

Ancak, Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü silahsız kalmasına karar verilen bir bölgeye Suriye ordusunun girmesi ve bazı binalara yerleşmesi sonrasında çatışmaların başladığını bildirdi.

Gözlem Örgütü'nün başında bulunan Rami Abdulrahman, Reuters'a Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Bugün ciddi çatışma gözlendi. (YPG'nin siyasi kanadı olan) PYD 10 asker ve Baas partisinin silahlı adamlarını tutukladı. Şu anda Haseke'de birçok yerde çatışma var" dedi.

Abdulrahman, YPG ve Suriye hükümetinin daha önce yapmış olduğu güç paylaşımı anlaşmasına göre Haseke'nin farklı bölümlere ayrıldığını belirtti.

Suriye ordusu, Haseke kentinin dışındaki ağırlıklı olarak Kürtlerin yaşadığı üç noktayı top ateşine tuttu. YPG'nin internet sitesine göre kentin içindeki YPG militanları ise gün boyunca Esad'a bağlı güçlerle çatıştı.

Esad yönetimi altında yıllar boyu marjinalize edilen Suriyeli Kürtler daha önce toprak anlaşmazlıklarında devlet güçleriyle çatışmışlar ancak bunlar hep kısa süreli olmuştu.

Kürt aktivistler dumanlar yükselen binaların ve YPG militanlarının resimlerini internette paylaşırken, binaların devlet güçlerinden alındığını iddia etti.

Suriye basınında konu hakkında bilgi yer almadı. Suriyeli yetkililere ve YPG sözcüsüne ulaşılamadı.

Kürtler ile iyi ilişkiler yürüttüğünü belirten Şam yönetimi İslam Devleti ile savaşmaları için silahlı Kürt güçlerine askeri yardım sağladığını belirtiyor. PYD ise merkezi hükümet ile işbirliği içerisinde olduğu iddialarını reddediyor.

Haseke'deki Kürtler ile Esad yanlıları arasında Mayıs ayında küçük çaplı çatışmalar yaşanmış, ancak olaylar devam etmemişti.

Suriye'de Mart 2011'den bu yana süregelen iç savaşta Birleşmiş Milletler tahminlerine göre yaklaşık 200 bin kişi öldü.