Suriye'de BMGK kararına uyulmadı

Genel Sekreter Ban, "BMGK kararının ardından bir ay geçmesine rağmen yardım organizasyonlarının Suriye içinde yardıma ihtiyacı olan bölgelere ulaşması halen son derece kısıtlı" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK-  BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu rapor, Suriye'de tarafların BMGK tarafından geçen ay kabul edilen 2139 sayılı insani yardım kararına uyulmadığını ortaya koydu.

BM Güvenlik Konseyi, üyeler arasında uzun süre devam eden müzakerelerin ardından nadir görülen bir konsensüsle kabul edilen kararda, Suriye'deki taraflardan insani yardım ulaştırılmasına izin vermeleri, kentlerdeki kuşatmaları kaldırmaları ve ayrım gözetmeden yapılan hava saldırılarını sonlandırmalarını istemişti.

2139 sayılı kararda, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan, kabul edilen maddelerin sahada taraflarca uygulanıp uygulanmadığına ilişkin her ay rapor vermesi talep edilmişti.

Bu talep doğrultusunda Genel Sekreter Ban, ilk raporunu konseye sundu. Ban, hem rejimin hem de muhalefetin BMGK kararını ihlal ettiğini ortaya koyan raporunda, karara rağmen ihtiyaç içindeki sivil halka insani yardım ulaştırılmasının halen çok zor olduğunu, kentlerdeki kuşatmaların devam ettiğini, Suriye rejiminin hava saldırılarını sürdürdüğünü, aşırı grupların da kontrollerindeki bölgelerde kendi ideolojilerini güç kullanarak empoze etmeye çalıştıklarını kaydetti.

Raporunda yabancı unsurların hala ülkede çatışmalarda yer almaya devam ettiklerini de ifade eden Ban, "BMGK kararının ardından bir ay geçmesine rağmen yardım organizasyonlarının Suriye içinde yardıma ihtiyacı olan bölgelere ulaşması halen son derece kısıtlı. Özellikle hayat kurtaracak gıda ve ilaç gibi maddelerin ulaştırılması temel ihtiyaçları karşılamaktan çok uzak" değerlendirmesine yer verdi.

Suriye hükümetinin yardım konvoylarına uyguladığı prosedürleri yumuşatmadığını, kontrol noktalarında uzun süre bekleyen ekiplerin güvenliğinin tehlike altına girdiğini vurgulayan Ban, Şam yönetiminden süreci kolaylaştırmasını, engelsiz güvenli geçiş sağlamasını ve insani yardım görevlilerine vize konusunda kolaylık sunmasını istedi.

220 bin kişi kuşatma altında

Ban Ki-mun, Suriye genelinde 9,3 milyon kişinin insani yardıma muhtaç durumda olduğunu da belirterek, bunun dışında 2,6 milyon kişinin de üç yıllık süreçte komşu ülkelere sığındığını kaydetti.

Suriye içindeki 3,5 milyon kişinin ulaşılması zor bölgelerde yardım beklediğini de vurgulayan Ban, bu rakamın 1 milyonunun bu yıl başından beri yardıma muhtaç hale geldiğini ifade etti.

Kentlerdeki kuşatmadan etkilenenlerin sayısının yaklaşık 220 bin olduğunu bildiren Ban, bu kişilerden 175 binin rejimin kuşatması altında, 45 binin ise muhalif grupların kuşatmasında olduğunu belirtti.

"Gerekli adımların değerlendirileceği" belirtilmişti

BMGK'da geçen ay 15 üyenin de olumlu oy kullanmasıyla kabul edilen 2139 sayılı kararda, Suriye'nin tüm noktalarına insani yardım ulaştırılmasına izin verilmesi, çatışmaları derhal durdurmaları, kentlerdeki kuşatmanın kaldırılması, rejim tarafından gerçekleştirilen hava saldırılarının sonlandırılması, okul ve hastanelerin asker ve silahtan arındırılması, yabancı savaşçıların Suriye'yi terk etmesi ve muhalif grupların terör örgütleri ve teröristlerle aralarına mesafe koymaları isteniyordu.

BM Genel Sekreteri Ban'ın metnin kabulünden sonra her 30 günde bir sahadaki durumu BMGK'ya rapor etmesinin istendiği karar metninde, bu raporlar doğrultusunda alınan karara uyulmadığının tespit edilmesi halinde "gerekli adımların atılmasının planlandığı" belirtilmişti.

BM Güvenlik Konseyi'nin, Ban Ki-mun'un raporunu cuma günü değerlendirmesi bekleniyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir