Suriye anayasa komitesi için sona gelindi

Rusya, İran ve Türkiye Suriye anayasa komitesinin oluşturulmasına ilişkin anlaşmaya varmak istiyorlar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya, İran ve Türkiye'nin Suriye anayasa komitesinin oluşturulmasına ilişkin anlaşmaya varmak üzere oldukları belirtildi.

Bu komite, yeni bir tüzük taslağı hazırlama ve ardından seçimlerin yapılmasının önünü açabilir.

Diplomatların yaptığı açıklamaya göre Suriye'nin yaklaşık sekiz yıllık iç savaşında birbirine düşman taraflara destek veren üç ülkenin dışişleri bakanları, Cenevre'de bugün görüşmeler için bir araya gelecekler. Bakanların Birleşmiş Milletler'in ortak önerilerini kabul etmesini istemeleri bekleniyor.

Yıl sonunda görevinden ayrılacak olan BM'nin Suriye Özel temsilcisi Staffan de Mistura, askıya alınmış barış sürecini yeniden canlandırmak amacıyla yeni bir anayasa komitesinin 150 üyesini belirleyecek bir anlaşmaya varmak için Ocak ayından beri uğraşıyor.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın hükümeti ve onu devirmek için mücadele eden muhaliflerin her biri 50 isimden oluşan bir liste sundu, ancak üç ülke sivil toplumdan ve "bağımsız" üyelerden oluşan 50 nihai üye konusunda tartışma yaşadılar.

Bir diplomat, "Üç ülke, sorunun merkezi olan üçüncü listeye bir teklifle geliyor." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad eğer ülkesinde demokratik bir seçim kazanırsa, herkesin kendisiyle işbirliği yapmayı düşünebileceğini söylemişti.

Türkiye, kuzeybatı Suriye'nin bir bölümünü kontrol eden muhalifleri destekliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir yıl önce, Esad'ı terörist olarak nitelendirerek, Suriye barış çabalarının onunla devam etmesinin imkansız olduğunu söylemişti.

De Mistura, hafta sonunda anayasa komitesinin siyasi ilerleme için bir başlangıç noktası olabileceğini söyledi.

De Mistura, "Örneğin, başkanlık yetkilerine değiniyor, seçimlerin nasıl yapıldığına, güçlerin ayrılmasına başka bir deyişle büyük bir meseleye değinebilir ve değinmeli." dedi.

Diplomatlar, De Mistura'nın bu üç ülkenin anayasa organının oluşturulmasını tamamlama önerisini kabul etmek için "ağır baskı" altında olacağını, ancak kararın bu haftanın ilerleyen günlerinde New York'ta BM Genel Sekreter General Antonio Guterres'e bırakacağını söyledi.

De Mistura, "Son söz, herhangi bir ülkede değil BM'de olacak." dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir