”Soykırımı reddedenler ahlaki açıdan kördür”
Berman, Ermeni tasarısı uğruna Türkiye'nin ABD ile ikili güvenlik ilişkilerinden vazgeçemeyeceğini savundu.
WASHINGTON - ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Howard Berman, Temsilciler Meclisi üyelerine gönderdiği mektupta, 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarını tanımayı reddedenleri sert şekilde kınadı.
Demokrat Parti California milletvekili Berman, Amerikan Kongresindeki Türk Dostluk Grubu üyelerinin, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye yönelik olarak, 252 sayılı Ermeni tasarısının Genel Kurul'a getirilmemesi yönünde bir mektup hazırladığına işaret etti.
Söz konusu mektupta, tasarının Temsilciler Meclisinden geçmesinin ABD'nin ulusal güvenliğine "geri dönülemez zararlar" vereceği, Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecini raydan çıkaracağı ve ABD'nin Türkiye'deki yatırımlar ile ihracatını riske atarak Amerikan ekonomisini olumsuz etkileyeceğinin ileri sürüldüğünü hatırlatan Berman, mektuptaki birçok hususa katılmadığını kaydetti.
Berman mektubunda, tasarıya muhalefet edenlerce dile getirilen, ulusal güvenlikle alakalı tezleri reddettiğini belirterek, "Türk-Amerikan ilişkilerinin karşılıklı çıkarları temel aldığını ve Türkiye'nin bağlayıcılığı bulunmayan bir tasarı için ABD'yi cezalandırma uğruna, ikili güvenlik ilişkilerinden sağladığı büyük faydadan vaz geçemeyeceğini" savundu.
Türkiye'nin, 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıyan diğer ülkelere verdiği tepkinin de "sınırlı ve kısa süreli" olduğunu iddia eden Berman, Ermeni tasarısının Türkiye-Ermenistan protokolleri sürecini raydan çıkaracağı fikrine de katılmadığını ifade etti.
Berman, protokollerin geçen Ekim ayında imzalanmasından bu yana TBMM'de "tozlandığını" öne sürererek, Türk hükümetinin bu süreçte ön şartlar ortaya koyduğunu ve protokollerin TBMM'de yakın zamanda onaylanması ihtimalinin düşük olduğunu savundu.
Temsilciler Meclisinin Ermeni tasarısını kabul etmesi halinde Türkiye'nin tüm Amerikan yatırımlarını reddedeceği ve tüm Amerikan ürünlerini satın almayı durduracağına inanmanın "saflık" olacağını öne süren Berman, şöyle devam etti:
"Tasarının Temsilciler Meclisinde onaylanması durumunda Amerikan ulusal güvenliğine potansiyel zarar gelmesini bekleyenlerin tezlerini kabul etmesem de bunlara saygı duyuyorum. Modern tarihin en büyük suçlarından birini reddetmeyi ise ne kabul edebilirim ne de buna saygı duyabilirim."
Berman mektubunda, "soykırımın tartışılmaz tarihi kanıtlarını" reddeden tezleri "ahlaki açıdan kör" diye nitelendirdi.