Sosyal medya şirketleri vergi ödemekle yükümlü
İngiltere’de, Twitter dahil olmak üzere kayıtlı herhangi bir şirketin, toplam karı üzerinden belirlenen kurumlar vergisini ödemekle yükümlü olduğu bildirildi
LONDRA - İngiltere'de sosyal paylaşım sitelerinin gelirleri ve vergi ödemeleri kimi zaman tartışmalara neden olurken, İngiltere Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelirler ve Gümrük Departmanı (HMRC) Kıdemli Basın Sorumlusu Patrick O’Brien ülkede faaliyet gösteren sosyal medya kuruluşlarının da tıpkı diğer şirketleri gibi kurumlar vergisini ödemekle yükümlü olduğunu kaydetti.
AA muhabirine konuşan O’Brien, sosyal medya şirket vergilendirilmesine ilişkin “ vergi mükelleflerinin bilgilerine ilişkin gizlilik” olduğu gerekçesiyle Twitter’ın ödediğivergi miktarını paylaşmazken, İngiltere’de Twitter dahil olmak üzere kayıtlı herhangi bir şirketin toplam karı üzerinden belirlenen kurumlar vergisini ödemekle yükümlü olduğunu ifade etti.
Londra merkezli Winckworth Sherwood şirketinin Kıdemli Vergi Danışmanı Robert Schon da sosyal medya şirketlerinin İngiltere’nin kar aktarımının önüne geçmek için çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, “Özellikle finansal kriz sonrasında sosyal medya şirketlerinin ülke dışına karlarını taşırken vergi ödememesinin önüne geçmek için çalışmalar başlatıldı. Karlarının tamamının ülke dışına çıkarılmasını engellemeye çalışıyoruz” dedi.
Google, Twitter ve Facebook gibi şirketlerinin asıl karlarını İngiltere içerisinde elde etmelerine karşın, çifte vergilendirmeye maruz bırakılamayacaklarını belirten Schon, “Özellikle telif hakkı ödemelerinde ciddi aşama kaydedildi. Bu şirketlerin ABD merkezli olması nedeniyle vergilerini öncelikli olarak ABD’ye ödemeleri gerektiğini anlıyoruz. Fakat çeşitli düzenlemelerle ve anlaşmalarla verginin bir kısmının da İngiltere’ye ödenmesi sağlanmaya çalışılıyor” ifadelerini kullandı.
Londra yerine Dublin
Geçen yılın verilerine göre yaklaşık 15 milyon kullanıcısı olan Twitter, İngiltere’de 2011 yılının Haziran ayında Londra’da kayıtlı bir şirket haline geldi. Buna rağmen Daily Mail gazetesinin haberine göre geçen yılın Temmuz ayında, Twitter’ın İngiltere operasyonlarından sadece 100 bin sterlinin altında gelir elde ettiğini açıklaması tartışmalara neden olmuş, şirketin İngiltere’deki reklam anlaşmalarını İrlanda'nın başkenti Dublin’deki yönetim merkezinden sürdürüyor olabileceği belirtilmişti.
Twitter gibi sosyal medya platformlarının İngiliz vergi sistemine yeteri kadar entegre olmadığı eleştirileri son yıllarda siyasetçiler tarafından da sıklıkla dile getiriliyor. İşçi Partili parlamento üyesi Helen Goodman, 2012 yılının Kasım ayında İngiliz Parlamentosu’nda yaptığı bir konuşmada bazı sosyal medya şirketlerinin vergi ödemek konusunda “sorumluluk sahibi olmadığını” belirterek, İngiliz hükümetinin bunu gözardı edemeyeceği uyarısında bulunmuştu.
Konuşmasında Google’ın yapay yollarla kazancını düşük gösterdiğine ilişkin endişeleri olduğunu belirten Goodman, Facebook’ın 2011 yılında 175 milyon sterlin değerinde reklam kazancı elde etmesine karşın İngiltere’ye sadece 238 bin sterlin vergi ödediğini, Twitter’ın ise henüz vergi ödemediğini belirtmişti.
Dublin, iş, finans ve teknoloji sektöründeki uluslararası şirketlere Avrupa'da ev sahipliği yapması nedeniyle, Avrupa'nın Silikon Vadisi olarak tanımlanıyor. İrlanda'daki kurumlar vergisinin, İngiltere'dekine göre daha düşük olması nedeniyle çoğu şirket merkezini İrlanda'da kuruyor.
Twitter, Dublin ofisinin kapılarını açışının ikinci yıl dönümünde şirketin Avrupa merkezinde 2014 yılının sonuna kadar 100 kadar yeni iş pozisyonu oluşacağını açıklamıştı. Dublin'in şehir merkezindeki ofislerinde hali hazırda 100 çalışanı bulunan Twitter, yeni pozisyonların mühendislik, hukuk, insan kaynakları, kullanıcı hizmetleri, muhasebe ve pazarlama alanlarında olacağını belirtmiş, Twitter'in Dublin'de iş fırsatı oluşturmasını memnuniyetle karşılayan İrlanda'nın İş ve Girişim Bakanı Richard Bruton da "2011 yılında Twitter'in Avrupa merkezini Dublin'de kurma kararı İrlanda için başarılı bir adım oldu" demişti.
Twitter’ın Londra ofisinde 60 kişi çalışıyor
Twitter'in İrlanda Müdür Stephen McIntyre ise, şirketin iki yıl içinde çalışan sayısının tek temsilciden 100'e çıktığını söylemişti. Geçen yıl temmuz ayında Twitter'in Dublin ofisinde 100 kadar çalışan olduğu belirtilirken, İngiltere'nin başkenti Londra'da 60 çalışanı bulunuyor.
Google da Twitter gibi Avrupa merkezini Dublin'de konuşlandıran şirketlerden biri. Google ise, İngiltere'de yürüttüğü operasyonlarına karşılık ödediği vergi rakamları nedeniyle eleştirilere maruz kalmıştı. 2012 yılının Kasım ayında, İngiltere'de vergi ödemekten kaçınmakla suçlanan Google'un yöneticisi ise Londra'daki İngiliz Parlamentosu’nda bu yöndeki iddialarla ilgili soruları yanıtlamıştı.
Google İngiltere'den üst düzey yetkili Matt Brittin parlamentonun Kamu Hesapları Komisyonunda, İrlanda'yı yüzde 12,5 düzeyindeki avantajlı kurumlar vergisi dolayısıyla seçtiklerini inkar etmemiş, ancak ifadesinde yasa dışı bir iş yapmadıklarını vurgulamıştı. Komisyonun başkanı Margaret Hodge ise şirket yetkililerine "biz sizi yasalara değil, ahlaka aykırı davranmakla suçluyoruz" değerlendirmesinde bulunmuştu.
Google 11,6 milyon sterlin ödedi
The Telegraph’ın haberine göre Google, İngiltere’deki operasyonlarından ve karlarından daha az oranda vergi ödemek için şirketinin merkezini İrlanda’nın başkenti Dublin’de kurarak, İngiltere’de sadece pazarlama faaliyetlerini gerçekleştirdiğini belirtiyor. Hali hazırda Facebook ve Twitter’ın da bölgesel yönetim merkezi Dublin’de bulunuyor. Öte yandan basın kuruluşlarının yakın zamanda Google’ın satış işlemlerini bir kısmını İngiltere’den gerçekleştiriyor olabileceğini yönündeki haberleri, kamuoyunda teknoloji devinin vergilendirilmesine ilişkin eleştirilere neden oluyor.
Google 2011 yılında İngiltere operasyonlarından elde ettiği 395 milyon sterlinlik karına karşılık 6,09 milyon sterlin vergi ödedi. İngiltere operasyonlarından 2012 yılında 506 milyon sterlin kar açıklayan Google, aynı yıl 11,6 milyon sterlin vergi ödemesi gerçekleştirdi.