Son dakika: Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden Netanyahu için tutuklama talebi... İsrail'den ilk tepki

Son dakika haberi... Uluslararası Ceza Mahkemesı̇, İsraı̇l Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında savaş suçu gerekçesiyle tutuklama kararı talep etti. UCM Başsavcısı Kerim Han, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan cezai sorumluluk taşıdığına inanmak için makul gerekçeler olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası Ceza Mahkemesı̇, İsraı̇l Başbakanı Binyamin Netanyahu ve  İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant için tutuklama kararı çıkarılmasını istedi. 

UCM savcısı Netanyahu da dahil olmak üzere İsrail ve Hamas yetkilileri için tutuklama emri çıkarılmasını talep etti. Ajansların paylaştığı son dakika bilgisine göre, UCM Başsavcısı Kerim Han, "Netanyahu'nun savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar için cezai sorumluluk taşıdığına inanmak için makul gerekçeler var" dedi. 

Mahkeme savcısı ayrıca, 7 Ekim'de İsrail'de düzenlenen saldırılarda rol oynadıkları iddiasıyla Hamas'ın önde gelen üç üyesi hakkında savaş suçu ve insanlığa karşı suç işledikleri gerekçesiyle tutuklama emri çıkarılmasını talep etti.

İsrail'den yanıt

İsrail'de Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz, UCM'nin tutuklama talebine ilişkin açıklama yaptı. Gantz, “Kendini menfur terör saldırısından korumaya kararlı demokratik bir ülkenin liderleri ile kana susamış bir terör örgütü (HAMAS) liderleri arasında paralellik kurmak, adaletin ağır tahribi ve açık bir ahlaki iflastır” ifadelerini kullandı.

İsrail'den UCM'ye tepki

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'dan, UCM Başsavcısı'nın Netanyahu için "yakalama kararı" başvurusuna tepki gösterdi. 

Herzog, sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, UCM Başsavcısı Kerim Han'ın açıklamasının "ölçüyü aştığını" ve "uluslararası yargı sisteminin çöküş tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu" savundu.

Cumhurbaşkanı Herzog, Netanyahu ve Gallant hakkındaki yakalama kararı başvurusunun "tek taraflı siyasi bir adım" olduğunu iddia etti.