Siemens fabrikaya başlıyor, Ar-Ge merkezi de kuracak
Teknoloji devi Siemens, Gebze’de tramvay fabrikasının inşaatına başlıyor. Yıllık 100 adetlik üretim planlanıyor. Tedarikte yerlilik oranı %50 olacak. Şirket, fabrikanın hemen yanında yüzde 50 kapasite artışını sağlayacak yer tahsisini şimdiden yaptı.
Alman teknoloji devi Siemens, Gebze’de kuracağı tramvay fabrikasının inşaatına başlıyor. 2017’de faaliyete geçecek fabrikada yıllık 100 adetlik üretim hedefleniyor. Siemens Ulaşım Bölümü Direktörü Cüneyt Genç, fabrikanın hemen yanında yüzde 50 kapasite artışını sağlayacak yer tahsisi yapıldığını açıkladı. Siemens, Türkiye’de üreteceği tramvayların tedarikini ise yüzde 50 oranında yerli üreticilerden sağlayacak.
Siemens Türkiye Ulaşım Bölümü, bu yıl içerisinde inşaatını tamamlamayı planladığı tramvay fabrikasını 2017 yılında faaliyete sokmaya hazırlanıyor. Siemens Ulaşım Bölümü Direktörü Cüneyt Genç, “Yüksek standartlara sahip ve birçok ülkede tercih edilen, Siemens’in Gebze tramvay fabrikasında üretilecek modeller, hem Türkiye hem de Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkede kullanılacak. Yaklaşık 30 milyon euroluk bir yatırımla hayata geçirilecek yeni fabrika, Siemens Ulaşım Bölümü için önemli bir üretim merkezi konumunda olacak veihracat geliri ile de Türkiye için katma değer yaratacak” dedi.
‘YHT ihalesinden bağımsız yatırım yapıyoruz’
Siemens olarak Türkiye pazarını çok önemsediklerini vurgulayan Genç, "Biz diğer birçok global markanın aksine Türkiye’de yatırım için TCDD’nin 80 adetlik YHT ihalesini beklemiyoruz. Biz Siemens olarak Türkiye’ye bizzat geliyoruz. Gebze’de fabrikanın inşaatı başlamak üzere ve bu herhangi bir şarta bağlı değil. Biz buraya yatırımla geliyoruz. Türkiye’de daha fazla ne yapabiliriz diye bakıyoruz” dedi.
Siemens Türkiye Ulaşım Bölümü olarak Türkiye’de yerli sanayinin geliştirilmesi konusunda yoğun bir çalışma yürüttüklerinin altını çizen Genç, şunları söyledi: “Gebze’de kuracağımız hafif raylı sistemler konusundaki üretim merkezi önemli bir yatırım. Bu üretim segmentini Türkiye’ye getirmesi uzun bir süreç. 5 sene çalıştık. Amacımız Türkiye’de yerli alt sanayiciler geliştirmek. Tamamen Siemens markalı araç üreteceğimiz için bütün alt tedarikçilerimiz standartlarının bizim aradığımız Avrupa standartlarında olacak. bir zorunluluğuz yok ama yerli tedarikçiden almayı planlıyoruz. Tedarikte yerlilik oranının yüzde 50 olması hedefl eniyor. ”
Şirket satın almaya sıcak bakıyor
Yıllık 100 tramvay üretebilecek kapasiteye sahip olacaklarını ifade eden Cüneyt Genç, “İlk etapta direkt bizde 300 kişi çalışacak. En az 1000 kişi tramvay ve hafif raylı araçlarla ilgili çalışıyor olacak. Fabrikayı yüzde 50 büyütebilecek şekilde ayarladık. Alanımızın hemen yanında yaklaşık yüzde 50 büyüyecek kadar hem kapasiteyi daha da artıracak hem de yeni ürünler portföye ekleyecek bir alan ayırdık” dedi. Cüneyt Genç, Türkiye’de artan yatırımları doğrultusunda şirket satın alamaya da sıcak baktıklarını belirtti.
Son olarak Siemens’in raylı sistem portföyüyle gün geçtikçe artan ulaşım gereksinimlerini karşılarken, enerji verimliliği sağlayan çevre dostu ürünleriyle sistem maliyetlerini azalttığını ve erişilebilirliği yükselttiğine dikkat çeken Genç, “Güçlü tasarım ve yenilikçi teknolojiyle geliştirilen Siemens ürünleri, sürdürülebilir yolculuklar ve bağlantılı şebekeler sunarak bugünün raylı sistemlerine geleceği öngörerek çözümler sunuyor” dedi.
Türkiye’de mobilite alanında Ar-Ge üssü kuracak
Siemens, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Ar-Ge yatırımlarını artırıyor. Mobilite alanında da Türkiye’de bir Ar-Ge üssü kurulması planlanıyor. Siemens Global, 300 milyon euroluk artışla 2016 yılında araştırma ve geliştirme faaliyetlerine 4.8 milyar dolar yatırım bütçesi ayırdığını açıklamıştı. Siemens Ulaşım Bölümü Direktörü Cüneyt Genç, şirketin özellikle son iki yıldır Ar-Ge’ye çok önem verdiğini vurgulayarak, “Türkiye’de de Ar-Ge yatırımlarını artıran Siemens, çok hızlı bir şekilde Türkiye’de Ar-Ge üssü oluşturdu. 300 mühendisimiz var. Türkiye’ye yıllık 50-60 milyon TL Ar-Ge yatırımı yapıyoruz” dedi. Bu alanda Türkiye’de yeni bir yatırım planları olduğunu ilk kez DÜNYA’ya açıklayan Genç, “Bugüne kadar mobilite alanında Türkiye’de Ar-Ge yapmıyorduk. Bu konuda kişisel olarak çalışıyorum. Gebze’deki fabrikanın üretime geçmesi ile beraber burada mobilite alanında Ar-Ge ve mühendislik üssü geliştirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
YHT ihalesi için ortaklık görüşmeleri sürüyor
Diğer global devler gibi Siemens de TCDD’nin 80 adetlik yüksek hızlı tren (YHT) ihalesi ile yakından ilgileniyor. Siemens Ulaşım Bölümü Direktörü Cüneyt Genç, “Ortaklık konusunda görüşmelerimiz devam ediyor. İhale şartları doğrultusunda çalışmalarımızı yapıyoruz. Oldukça da iyi gidiyor. Bu konuda elbette iddialıyız ancak bizim asıl iddiamız ise bundan daha fazlası. Biz Türkiye’ye katma değer kazandırmak konusunda iddialıyız. Türkiye’ye çok daha fazlasını getireceğiz” dedi.