Siber güvenlik paketi imzalandı
ABD Başkanı Obama, California'daki Stanford Üniversitesinde düzenlenen siber güvenlik zirvesinde ocak ayında açıkladığı siber güvenlik paketini imzaladı.
ABD Başkanı Barack Obama, hükümet ile özel sektör arasında daha büyük bilgi paylaşımının yolunu açan ve Kongre'ye de sunulmuş olan siber güvenlik kanun tasarısı ile ilgili kanun hükmünde kararname ile benzer bir özellik taşıyan başkanlık emrini imzaladı.
Beyaz Saray, cuma günü California eyaletinde bulunan Stanford Universitesi'nde hükümet yetkilileri, güvenlik güçleri, teknoloji endüstrisi yetkilileri, tüketici hakları savunucuları, hukuk profesörleri ve öğrencilerin katıldığı bir güvenlik zirvesi düzenledi.
Zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Obama, ülkenin kritik altyapı ve finansal sistemleri ile elektrik şebekeleri ve boru hatları gibi birçok önemli noktalarının internetle bağlantılı olduğundan hızla büyüyen bir tehdit oluşturduğunu kaydetti.
Konuşmasında kamu veya özel sektörün bu tehditle tek başına başa çıkamayacağını ifade eden Obama, hükümet ile özel sektör arasında daha büyük bilgi paylaşımı olması gerektiğini vurguladı.
Bilgi teknolojilerinin iki yönlü kullanılabileceğini dile getiren Obama, şu ifadelere yer verdi:
"Eskiden hiç olmadığı kadar birbirimize bağlı olduğumuz için bu bilgi çağının hem fırsatlarından yararlanmak için hem de bu çağın ortaya çıkardığı sorunlarla mücadele etmek için her zamankinden daha çok birlikte çalışmalıyız. Bu çağın en büyük paradokslarından biri, her teknolojik gelişme bizi güçlendirdiği ve bize iyi işler yapmayı sağladığı gibi aynı zamanda elimizi zayıflatmak ve bizi büyük zarara uğratmak için de kullanılabilir."
Aynı bilgi teknolojisinin ABD ordusunun dünyanın en güçlü ordusu olmasını sağlarken diğer taraftan savunma sistemlerinin Çinli ve Rus hackerlarının hedefi haline getirdiğini ifade eden Obama, sosyal medya gibi bir platformun bir yandan demokrasiyi güçlendirmek adına kullanılabilecek iyi bir araç olduğunu fakat aynı zamanda teröristler tarafından kendi ideolojilerini yayabilecekleri bir alan açtığını söyledi.
Geçen ay Sony firmasının, iddialara göre "Röportaj" filmi nedeniyle Kuzey Kore tarafından siber saldırıya uğraması ve ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın Twitter ve YouTube hesaplarının IŞİD tarafından hacklenmesinden sonra Obama yönetimi siber güvenlik ile ilgili Kongre'ye kanun tasarısı sunmuştu.
Bu kanun tasarısı ile ilgili başkanlık emrini konuşmasının sonunda imzalayan Obama, Kongre'ye de söz konusu kanun tasarısını bir an önce yasalaştırması çağrısında bulundu.
Obama'nın imzaladığı başkanlık emri, siber tehditlerin kısa süre içerisinde belirlenip bu tehditlere karşı koruma sağlamak adına şirketlerin kendi aralarında ve federal hükümetle bilgi paylaşımını sağlıyor.
Emre göre Ulusal Güvenlik Bakanlığı ile şirketler arasında siber istihbarat ve bilgi paylaşımı konusunda anlaşmalar yapılabilecek ve Bakanlığın gizli siber güvenlik tehdit bilgileri belirli durumlarda istihbarat ve bilgi analiz şirketlerinin erişimine açılacak.