Şebeke suyunda risk sınırı aşıldı
Depremin ardından Japonya'da şebeke suyu ve nükleer santral soğutma sistemi sorununu gündemde.
OSAKA/VİYANA - Tokyo'nun şebeke suyundaki radyoaktif iyot oranının bebekler için kabul edilebilir yasal sınırın iki kat aşıldığı bildirildi.
Yetkililer, şebeke suyundan alınan numunelerdeki iyot miktarının 210 bekerel olarak ölçüldüğünü, bebekler için kabul edilebilir yasal sınırınsa 100 bekerel olduğunu belirtti.
Japon yetkililer, bebeklere şebeke suyunun verilmemesini veya biberonlarını hazırlamak için bu suyun kullanılmamasını tavsiye etti.
Avusturya'dan bir milyon euro yardım
Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger, bakanlığın afet fonundan Japonya'daki afetzedelere bir milyon euro yardım yapılacağını açıkladı.
Japon hükümetinin Avrupa Birliği'ne yaptığı yardım çağrısına katkı vereceklerini belirten Spindelegger, afetzedelerin günlük acil ihtiyaçlarının karşılanması için bakanlığın afet fonundan bir milyon euro yardımda bulunma kararı aldıklarını söyledi.
Spindelegger, yardımın Japonya'daki afetzedelere en iyi şekilde ulaştırılması için iki ülke Kızılhaç örgütleri arasında işbirliği yapılacağını belirtti.
3 numaralı reaktörden dumanlar yükseliyor
Japonya'da Fukuşima-Daiçi nükleer santralinin 3 numaralı reaktörünü barındıran binadan siyah duman yükseldiği, çalışanların tahliye edildiği bildirildi.
Tokyo Elektrik İşletmesi'nin sözcüsü, dumanın türbinin bulunduğu binadan mı yoksa reaktörün olduğu bölgeden mi geldiğini bilmediklerini belirtti.
Sözcü, 3 numaralı reaktörün kontrol odasındaki görevlilerin tahliye edildiğini kaydetti.
ABD ithalatı durdurdu
ABD, Japonya'da 9 büyüklüğündeki depremden sonra ortaya çıkan nükleer krizin ardından bu ülkeden süt, meyve ve sebze ithalatını durdurdu.
Bu arada Japon hükümet sözcüsü Yukiyo Edano, gıda ürünlerinde radyasyon miktarının artmakla birlikte insanlar için tehlike oluşturmadığını belirterek, uluslararası toplumdan aşırı tepki göstermemesini talep etti.
Ölü sayısı 9400'ü geçti
11 Mart'ta meydana gelen deprem ve tsunamide ağır hasar gören Fukuşima santralinde, teknisyenler felaketin ardından santralin kilitlenen ve aşırı ısınan soğutma sistemini yeniden çalıştırmak için çaba harcıyor.
Japon televizyon kanalı NHK, Fukuşima santralinde yeni hasarın meydana gelmediğini belirtti. Japon meteoroloji ajansı da tsunami alarmı vermedi.
Fukuşima nükleer santralinde 11 Mart'taki depremden sonra arızalanan 6 reaktörde ise çalışmalar devam ediyor. Mühendisler, yakıt çubuklarının bulunduğu bölümlerin erimemesi ve daha fazla radyasyon yayılmaması için soğutma çalışmalarını sürdürüyor. Bu arada bölgede, 6 ile 5,8 şiddetinde iki artçı depremin meydana geldiği bildirildi.
Japonya'da deprem ve tsunami felaketlerinin ardından ölenlerin sayısı 9 bin 400'ü geçti.