Sarkozy gözaltına alındı
Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, gizli adli incelemeyi ihlal etmekle ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alındı
PARİS - Fransa'nın eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, "gizli adli soruşturmayı ihlal etmek" suçlamasıyla gözaltına alındı. BFM televizyon kanalı, adli kaynaklara dayanarak verdiği haberde, Paris yakınlarındaki Nanterre adli polisinin Sarkozy’yi gözaltına alarak sorguladığını duyurdu.
Adli polis dün de Sarkozy’nin avukatı Thierry Herzog ile Yargıtay Başsavcıları Gilbert Azibert ve Patrick Sassoust'yı gözaltına almıştı.
Sarkozy'nin, avukatıyla yaptığı ve dinlenen telefon görüşmeleri sırasında, kendisi hakkında açılan bir davayla ilgili olarak içeriden bilgi alabilmek için Yargıtay'dan Savcı Gilbert Azibert ile temasa geçtiği ortaya çıkmıştı.
Sarkozy’nin telefonlarının gizli bir şekilde dinlendiğinin ortaya çıkması, Fransa’da geniş yankı uyandırmış ve barolar gizli telefon dinlemelerine sert tepki göstermişti.
Fransız basını, sorgu hakimlerinin kararıyla Sarkozy ve iki bakanının telefonlarının, Libya'nın devrik lideri Kaddafi'nin 2007'deki seçim kampanyasına destek verdiği iddiası kapsamında dinlemeye alındığını yazmıştı.
Tekrar siyasete dönmesi bekleniyordu
Son cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından siyaseti bıraktığını açıklayan Sarkozy’nin merkez sağdaki liderlik krizinin ardından tekrar politika sahnesine dönmesi bekleniyordu. Gözaltına alınması, Sarkozy’nin siyasete dönüş hayallerine darbe vurabilir.
Sarkozy, son dönemde yaptığı üstü kapalı açıklamalarda, tekrar siyasete döneceği ve merkez sağ partinin başına geçeceği mesajını veriyordu.
Sarkozy’nin siyaseti bırakmasının ardından merkez sağdaki liderlik yarışını şaibeli bir seçimin ardından kazanan Francois Cope, partiyle ilgili bir yolsuzluk davasının ardından geçen ay istifa etmek zorunda kalmıştı. Sarkozy’nin kurduğu Halk Hareketi Birliği, şu anda gelecek liderlik seçime kadar, partinin ağır topları Alain Juppe, François Fillon ve Jean Pierre Raffarin tarafından oluşturulan "troyka" ile yönetiliyor.
Nicolas Sarkozy, son dönemde hakkında açılan soruşturmaların siyasi amaçlı olduğunu dile getirmişti.
Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı, son olarak mart ayında Le Figaro gazetesine yazdığı makalede, Sosyalist iktidarı yargıyı kendi aleyhinde etkilemekle suçlamıştı. Sarkozy, yargı ve polisin eski Doğu Almanya dönemindeki gizli servis "Stasi" gibi çalıştığı iddiasında bulunmuştu.
Hükümet "yargıya müdahale" suçlamasını reddetti
Fransa'da eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin, "gizli adli soruşturmayı ihlal etmek" suçlamasıyla gözaltına alınması siyaset dünyasında deprem etkisi yarattı. Merkez sağ, hükümeti siyasi komplo düzenlemekle itham etti.
Merkez sağdaki Halk Hareketi Birliği (UMP) üyesi parlamenterler, son gelişmeleri yorumlarken Sarkozy’ye "siyasi komplo" düzenlendiği iddiasında bulunurken, hükümet, yargının yönlendirildiği suçlamasını sert şekilde reddetti.
UMP milletvekili Valerie Debord, BFM televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Sarkozy’nin siyasete dönme hazırlığı içinde olduğu bir dönemde gözaltına alındığını belirterek, "yargının siyasi amaçla yönlendirildiğini" iddia etti.
UMP illetvekili ve Nice Belediye Başkanı Christian Estrosi ise Cumhuriyet tarihinde hiçbir cumhurbaşkanın bu tür bir muameleye maruz kalmadığını vurgulayarak, yargının söz konusu soruşturmada tarafsız davranmadığını iddia etti.
Suçlamaları reddeden Hükümet Sözcüsü Stéphane Le Foll, "I TELE" televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Sarkozy’ye sade bir vatandaş olarak hiçbir ayrıcalık tanınmayacağını, yargının üstüne düşen görevi tarafsız bir şekilde yapacağını söyledi.
Son cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından siyaseti bıraktığını açıklayan Sarkozy’nin, merkez sağdaki liderlik krizinin ardından tekrar siyaset sahnesine dönmesi bekleniyordu.