S&P, Japonya'nın kredi notunu teyit etti

S&P raporunda, "Düşük büyüme ve süregelen deflasyondaki şiddetlenmeye rağmen ülkenin yüksek gelirli ekonomisi "AA-" olan kredi notunu destekleyen önemli bir faktör olmaya devam ediyor" denildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Japonya'nın "AA-" olan kredi notunu teyit etti, not görünümünü ise "negatif"te bıraktı. 

S&P'nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, düşük büyüme ve süregelen deflasyondaki şiddetlenmeye rağmen ülkenin yüksek gelirli ekonomisinin "AA-" olan kredi notunu destekleyen önemli bir faktör olmaya devam ettiği kaydedildi. 

"Güçlü dış pozisyon ve para politikaları da kredi notu üzerinde etkili"

Japonya kurumsal yönetiminin gücü ve etkinliğinin kredi notunu destekleyen diğer unsurlar arasında yer aldığı belirtilen açıklamada, ülkenin güçlü dış pozisyonu ve para politikalarının da kredi notu üzerinde etkili olduğu aktarıldı. 

Açıklamada, Japonya'nın çok zayıf mali durumunun kredi notu değerlemesi açısından önemli bir zayıflık olduğu dile getirilerek, şu ifadelere yer verildi: 

"Kişi başına düşen milli gelir mali yılın sonunda 37 bin dolara yaklaşacak" 

"Japonya'nın güçlü dış dengeleri ülke notuna desteği güçlendiriyor. Uzun vadeli kredi notu üzerinde bulunan 'negatif' görünüm yavaş büyümeye yönelik risklerin bir yansımasını oluşturuyor. Japonya'da kişi başına düşen milli gelir 2014 mali yılının sonunda 37 bin dolara yaklaşacak. 

"Büyüme hızı 2017 mali yılına kadar yüzde 2.5'in altında seyredecek" 

Ülkede büyüme hızı 2017 mali yılına kadar olan dönemde yüzde 2,5'in altında seyredecek. Büyümenin, yıllık yüzde 1'in üzerinde sürmesini ve enflasyonun pozitif alana döneceğini tahmin ediyoruz. Bu projeksiyon kısmen 'Abenomics' olarak adlandırılan hükümetin ekonomik stratejisine olan inancımızı yansıtıyor." 

Japonya'nın homojen ve tutarlı toplumunun, genellikle hükümetin kuvvetler ayrılığı üzerinde etkili olduğu aktarılan açıklamada, "Hukukun üstünlüğüne duyulan güçlü saygı ve serbest bilgi akışı politika yapmayı kolaylaştırmaktadır. Bu durum, tüketim vergilerinin nisan 2014'de artırılması gibi zorlu politika değişikliklerinin çoğunluk tarafından kabul edilmesine yardımcı oluyor. Buna rağmen, zayıflatıcı politikaları uygulayan kurumlar arasında yavaş karar verme durumunu görüyoruz" ifadelerini kullanıldı. 

Açıklamada, Japonya'nın güçlü dış pozisyonu ve para politikası araçlarının, kredi notunu destekleyen diğer unsurlar arasında bulunduğuna dikkati çekilerek, serbest kurda yer alan rezerv para olarak yen'deki durumun bu güçlü unsurlara neden olduğu vurgulandı. 

Yen'deki bu durumun, Japonya Merkez Bankası'nı (BOJ) da içeren sağlam bir finansal sistem, özgür sermaye akışları, oldukça büyük yerli sermaye piyasaları, güvenilir politikalar ve ülkedeki politika kurumlarından kaynaklandığına işaret edilen açıklamada, Japonya'nın kırılganlıkları arasında yer alan uluslararası sermaye akışlarındaki geniş dalgalanmanın, rezerv para olarak yen'deki talebi azaltabileceğinin ve BOJ'un para politikasını yürütme yeteneğini artırabileceğinin de altı çizildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir