Rusya'ya yaptırımları savundu
Almanya Başbakanı Merkel, "Rusya’nın eylemleri karşısında Avrupa ülkelerinin verdiği ortak cevabın doğru olduğuna inanıyorum" dedi
BERLİN - Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği ülkelerinin Ukrayna krizi nedeniyle Rusya’ya uyguladıkları yaptırımları savunarak "Rusya, 1994 yılında Budapeşte Mutabakatı’yla Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliği için taahhütte bulunmuş ancak bunları zedelemiştir. Bu yanıtsız bırakılamaz" dedi.
Merkel, Welt am Sonntag gazetesine verdiği demeçte, Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesini ve Ukrayna’ya yönelik politikasını sert ifadelerle eleştirirken, mevcut krize ancak siyasi çözüm bulunabileceğini, bunun için Moskova ile diyaloğu sürdüreceklerini vurguladı.
Almanya'nın Rusya'ya yönelik politikası konusunda Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ile arasında görüş ayrılıkları bulunduğuna ilişkin basında çıkan iddiaları yalanlayan Merkel, "Dışişleri Bakanı Steinmeier ile çok yakın şekilde birlikte çalışıyoruz ve Ukrayna krizini aşabilmek için anlamlı olabilecek tüm görüşme imkanlarını değerlendiriyoruz” diye konuştu.
Almanya’nın eski başbakanları Helmut Schmidt, Helmut Kohl ve Gerhard Schröder’in, hükümetin Rusya’ya yaptırım politikasına yönelik eleştirilerini de kabul etmeyen Merkel, “Rusya’nın eylemleri karşısında Avrupa ülkelerinin verdiği ortak cevabın doğru olduğuna inanıyorum. Rusya, 1994 yılında Budapeşte Mutabakatı’yla Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliği için taahhütte bulunmuş ancak bunları zedelemiştir. Bu yanıtsız bırakılamaz” ifadesini kullandı.
"Rusya, Batı Balkanlar’ı bağımlı kılmaya çalışıyor"
Rusya’nın Gürcistan ve Moldova’ya yönelik politikalarını eleştiren Merkel, Kremlin’in bu ülkelerin Avrupa Birliği ile yakınlaşmak amacıyla imzaladıkları anlaşmalara saygı duyması gerektiğini kaydetti.
Ukrayna’nın AB ile yakınlaşma adımları atmasının ardından Kırım’ın ilhak edildiğini, ülkenin doğusunda ayrılıkçıların harekete geçtiğini belirten Merkel, “Ayrıca şunu görüyoruz: Rusya, Batı Balkanlar’da bazı ülkeleri siyasi ve ekonomik olarak kendisine bağımlı kılmaya çabalıyor” dedi.
Ukrayna’nın NATO üyeliği tartışması
Ukrayna'nın NATO ile işbirliğini ve üyelik beklentisini de değerlendiren Merkel, Almanya’nın 2008 yılında üyeliğin ön aşaması olan Üyelik Eylem Planı’na geçilmesini kabul etmediğini hatırlatarak bunun için haklı nedenleri olduğunu, bunların bugün için de geçerli olduğunu vurguladı.
Ukrayna’daki gelişmelerden kaygı duyan NATO müttefikleri Polonya, Estonya, Litvanya ve Letonya’ya desteğini yineleyen Merkel, İttifak’ın kolektif savunma yükümlülüğünün tüm müttefik ülkeleri kapsadığını vurguladı.
Merkel, Ukrayna krizine çözümün ancak siyasi yollardan bulunabileceğini, NATO’nun da Rusya ile iletişim kanallarını açık tutmaya devam ettiğini söyledi.
“Köprüleri yıkmak, inşa etmekten daha çabuk olur” diyen Merkel, “Bizim için önemli olan uluslararası hukukun ihlaline karşı adımları kararlaştırmak, bu noktada yaptırımlar kaçınılmaz. Ancak aynı zamanda anlaşmalara bağlı kalmak, ihtilafta diplomatik çözüme ulaşmak önem taşıyor” şeklinde konuştu.,