Rusya'nın yaptırımı Norveçli balıkçıları vurdu
Ukrayna krizi nedeniyle Rusya'nın karşı yaptırım kararı aldığı ülkelerden Norveç, yıllık 100 bin ton balık sattığı pazarı kaybetti
OSLO - Ukrayna krizi nedeniyle ABD ve bazı Batılı ülkelerin yaptırım uyguladığı Rusya'nın aldığı karşı yaptırım kararından en çok etkilenen ülkelerden biri Norveç oldu. Norveç, yıllık 100 bin ton balık ihracatı yaptığı pazarı kaybetti.
Batı'nın Ukrayna krizindeki rolü nedeniyle Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara karşılık Moskova yönetimi, ABD, AB, Kanada, Avustralya ve Norveç'ten "gıda, tarım ürünü ve hammadde" alımını bir yıllığına yasaklamıştı. Bu karar, ikinci en büyük ihracat kalemi balıkçılık olan Norveç'te başta somon üreticileri olmak üzere çok sayıda balık çiftliğini olumsuz etkiledi.
Norveç'te piyasaya yön veren dört balık şirketinin Oslo borsasındaki hisseleri ortalama yüzde 8 değer kaybetti. Balık işletmelerinin hisselerinin değer kaybetmesi, çoğunluğu Norveç'in "Sogn og Fjordane" bölgesinde bulunan somon üreticilerini endişelendirdi.
Norveç'in balık yetiştiriciliği alanında en önemli isimlerinden Ola Braanaas, yaptırımların piyasa üstündeki etkisinin büyük olacağını belirterek, "İhracat yasağı çok ciddi. Rus piyasası Norveç'ten yıllık 100 bin ton balık ithal ediyor. Bu haftalık 2 bin tona tekabül ediyor" dedi. Üreticiler, son gelişmelerin fiyatları olumsuz etkileyeceğini ve acilen yeni pazarlar bulunması gerektiğini belirtiyor.
Balıkçılık bakanı üreticilerle görüştü
Bu gelişmeler üzerine Norveç Balıkçılık Bakanı Elisabeth Aspaker, yaptırıma karşı alınabilecek önlemleri görüşmek üzere balık üreticileri ile bir araya geldi.
Bakan Aspaker, Rusya'nın son yıllarda deniz ürünleri konusunda Norveç'in en önemli pazarı haline geldiğini belirterek, "Uygulanan yasağın ardından Norveç hükümetinin aldığı önlemler piyasada faaliyet gösteren şirketlerin yeni müşteri bulabilmesi için onlara zaman kazandırmayı amaçlamaktadır" dedi. Kısa vadede balıkçılığı etkileyecek bir dönem geçireceklerini ifade eden Aspaker, sorunun uzun vadeli olmayacağını öngördü.
Bakanlığın üreticilerle yaptığı toplantı sonucunda, ihraç edilen balıkların tanıtımına ayrılan kaynağın arttırılması, Ukrayna ile balık ticaretinin daha rahat ilerleyebilmesi için devletin şirketlere kefil olması ve Norveç hükümetinin, Danimarka'nın Faroe adalarından Norveç'e getirilen balıklardan alınan vergilerin azaltılmasına yönelik çalışmalar yapması gibi kararlar alındı.
Ayrıca, balık ihracatı için alternatif pazar araştırmasına giren Norveç, piyasayı rahatlatmak için AB ülkeleri ve Ukrayna'yı yeni pazar olarak hedefledi. Hükümetin de buna uygun çalışmalar yapacağı belirtildi.