Rusya'da ruble panigi!

Yaptırımların vurduğu Rusya ekonomisi petrol fiyatlarındaki düşüşten de kötü etkileniyor. Rus Rublesi yılbaşından bu yana yüzde 18 düştü Bu ay merkez bankası piyasalara 7.7 milyar dolar tutarında müdahalede bulundu. Yakında döviz paniği yaşanabilir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EVRİM KÜÇÜK

Rusya’nın enerjiye dayalı ekonomisindeki sıkıntılar petrol fiyatları düştükçe artıyor. Ukrayna’da şiddeti desteklediği gerekçesiyle AB ve ABD’nin yaptırımlarını zaten hisseden Rusya’nın parası rublenin üzerindeki baskı, petrol fiyatlarının 100 doların altına inmesiyle ağırlaşt. Rublenin yılbaşından bu yana değer kaybı yüzde 18’e ulaştı. Enfl asyonun tırmanmaya başladığı ülkede merkez bankası sürekli olarak piyasalara müdahele ediyor. Petrodolar girişi azalan Rusya’da yakında dolar paniği yaşanmasından ve sermaye kontrollerinin gündeme gelmesinden endişe duyuluyor. 

Petrolün düşmesi rubleyi vurdu 

Petrol fiyatlarının 90 doların altına inmesi rubleyi zayıfl attı ve ruble önceki gün dolar karşısında 40.43 ile önceki gün tüm zamanların en düşük seviyesine indi. Ruble, euro karşısında da 51.60 ile yine rekor seviyede düştü. Analistler, petrol fiyatlarının 80 dolara inmesi halinde rublenin dolara karşı 43 seviyesine kadar gerileyeceği tahmininde bulunuyor. Petrolün yönünü 100 dolara çevirmesi halinde ise 40 seviyesinin üzerine bir toparlanma olacağını öngörüyor. Rusya’nın bu yılki bütçesinde petrol fiyatlarının ortalam 100 dolar/ varilin üzerinde olması öngörülüyor. Ham petrol fiyatlarında düşüş, zaten 2009’dan bu yana en yavaş ekonomik büyümeyi gösterecek ekonominin petrodolar girişinde ciddi bir sıkıntıyla karşı karşıya kalacağına işaret ediyor. 

Rusya Merkez Bankası, rubleyi savunmak için döviz piyasasına müdahaleye devam ediyor. Merkez Bankası’nın rubleyi desteklemek için geçtiğimiz hafta 3 milyar dolar tutarında döviz satışı yaptığı belirtilirken, rubleye destek vermek için yapılan döviz satışı son 10 günde 6 milyar doları buldu.Ay başından bu yana merkez bankası altın ve döviz rezervinden 7.7 milyar dolarlık satış gerçekleştirdi. Rusya, ekim başı itibariyle 454.7 milyar dolarla dünyanın dördüncü büyük döviz rezervine sahip. Merkez Bankası, rublenin kur sepeti karşısında hareket bandını 36.35-45.35 seviyesinden 36.70-45.70 düzeyine çıkardı. Merkez Bankası, gelecek yıl rubleyi serbest dalgalanmaya bırakmayı planlıyor. 

Halk döviz bürolarına akın ediyor

Ruble sert bir şekilde değer kaybetmeye devam ederken, halkın döviz bürolarına giderek büyük miktarlarda yani 100-200 bin dolar aldıkları bildiriliyor. Rublenin daha da zayıfl aması halinde halk arasında bir dolar paniği yaşanmasından endişe duyuluyor. 

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, rubledeki değer kaybının yakın zamanda sona ereceğine söyledi. Siluanov yaptığı açıklamada, “Rublede istikrarı, öngörülebilirliği sağlamakla ilgileniyoruz. Rublenin cari seviyelerde bir başabaş noktası bulacağına inanıyorum” diye konuştu. Ancak Siluanov bu başabaş noktasının nerede oluşmasını beklediği konusunda bilgi vermedi. 

Bu arada, zayıf ruble tüketici fiyatlarını körüklüyor. Avrupa Birliği'nden meyve-sebze ithalatının durdurulması sonrasında zaten yükselen enflasyon eylül ayında son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Capital Economics, şu an yüzde 8 olan yıllık enflasyon oranını yılsonunda yüzde 8.5’e çıkmasını bekliyor.

Rus şirketler borç çevirmek için dolar arıyor

Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, yaptığı açıklamada, rubleye baskı yapan faktörlerin geçici olabileceğini düşündüklerini belirtirken, döviz piyasasında durumun kontrol altında olduğunu ifade etti. Amaçlarının enfl asyonu düşürmek ve kredileri ulaşılabilir yapmak olduğunu vurgulayan Nabiullina, parasal olmayan enfl asyonun yüksek olması halinde parasal adımlar atabileceklerini de ifade etti. Nabiullina, Rus banka ve şirketlerinin döviz pozisyonlarında dalgalanmadan kaynaklı sistemsel bir risk bulunmadığını da söyledi. Nabiullina, “Döviz piyasasında durum kotrol altında, bankalar ve şirketlerin 2015’de vadeleri dolacak 100 milyar dolar civarında borçlarını çevirmelerinde problem görmüyoruz” diye konuştu. Aberdeen Asset Management’tan gelişmekte olan ülke analisti Viktor Szabo ile Wall Street Journal’da yer alan açıklamasında, kurumsal borçların ruble üzerinde baskı yarattığını söyledi. Szabo’ya göre birçok şirket borçlarını çevirememe tehlikesiyle karşı karşıya. Bank of Merrill Lynch’in Rus kurumsal tahvil endeksindeki 17 şirketten dokuzunun gelecek yılın sonunda vadesi dolan borçlarının yüzde 80’ini ödeyecek nakite sahip olduğu kaydediliyor. Piyasalar aralık ayında, dolar cinsinden borçlu Rus şirketlerin büyük bir dolar talebi içine girmesini bekliyor ancak uzmarnlara göre bu paranın nereden bulunacağına dair şüpheler var.

Bu konularda ilginizi çekebilir