Rusya, Suriye'ye helikopter gönderiyor şüphesi

ABD, Rusya'nın Suriye'ye saldırı helikopteri gönderdiğinden kuşkulanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



WASHINGTON - ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Rusya'nın Suriye'ye saldırı helikopterleri gönderdiğinden kuşkulandıklarını ve Moskova'nın, verdiği silahların bu ülkedeki çatışmalarla ilgisi olmadığı yolundaki açıklamasının "açıkça gerçek dışı" olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler'in barış gücü operasyonlarının başkanıda, ülkede 15 aydır süren çatışmaların tam anlamıyla bir iç savaşa dönüştüğünü söyledi.    

İki ay önce varılan ateşkes anlaşmasına rağmen, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a bağlı güçler ile isyancılar arasında dinmeyen çatışmalarda bu süre içinde yüzlerce insan hayatını kaybetti.    Clinton dün Washington'da bir toplantıda yaptığı konuşmada,"Ruslardan, Suriye'ye yapmayı sürdürdükleri silah sevkiyatını durdurmalarını istedik. Zaman zaman bize kaygılanmamamızı, gönderdikleri hiçbir şeyin (Suriye yönetiminin) ülkenin içinde ki tutumuyla ilgili olmadığını söylüyorlar... Bunun doğru olmadığı açıkça belli" dedi.    

"Rusya'dan Suriye'ye saldırı helikopterleri gönderilmekte olduğu yolunda gelen son bilgiler bizi kaygılandırıyor" diyen Clinton, bilginin kaynağını belirtmedi. Birleşmiş Milletler'in barış gücü operasyonlarının başkanı olan Herve Ladsous da dün New York'ta, Suriye'deki durumun biriç savaş olup olmadığı sorusuna "Evet, bence böyle diyebiliriz" yanıtını verdi. Ladsous, "Belli ki Suriye hükümeti birden fazla kentte büyük bölgeleri muhalefete kaptırmış ve buraların kontrolünü yeniden ele almak istiyor" dedi.     Uluslararası Kızılhaç Örgütü ise, Suriye'nin birden çok bölgesinde çatışmalar yoğunlaştıkça, durumun giderek kötüleştiğini açıkladı. Ladsous, "Artık sadece tank ve top değil, saldırı helikopterlerinin de kullanıldığı haberleri doğrulandı. Bu iş gerçekten çok büyüyor" dedi. Ateşkes anlaşmasının uygulanmasını denetlemek için Suriye'de bulunan BM gözlemcileri, bir haftayı aşkın süredir Esad güçlerinin saldırısı altında bulunan Haffe kasabasına dün gittiler ancak öfkeli halkın tepkisiyle karşılaşarak geri dönmek zorunda kaldılar. İsyancıların kurduğu Suriye Özgür Ordusu dün akşama doğru Sünni kasabası Haffe'den çekilmek zorunda kaldığını açıkladı. Bu durumda Esad güçlerinin ateşi altındaki kasabanın sivilhalkı korumasızı kalmış oluyor. ABD, Haffe'de yeni bir katliamın meydana gelmesinden kaygı duyduğunu bildirmişti.  

Bu konularda ilginizi çekebilir