Rum kesiminde olaylı maç
Apoel taraftarları, Pınar Karşıyakalı oyunculara taş, sopa ve gaz bombalarıyla saldırdı.
İZMİR/LEFKOŞA - Basketbolda, FIBA Erkekler EuroChallenge Kupası (G) Grubu'ndan lider olarak çıkmayı garantileyen Pınar Karşıyaka, deplasmanda Kıbrıs Rum Kesimi'nden Apoel'e 82-80 yenildi. Maçın ardından çıkan olaylar nedeniyle Pınar Karşıyaka takımı iki saat kadar soyunma odasında mahsur kaldı. Kriz, araya giren Türk Dışişleri Bakanlığı'nın Birleşmiş Milletler nezdinde yürüttüğü görüşmelerle aşıldı. Takım geceyi Rum Kesimi'nde bir otelde geçirdi.
Nicosia Spor Salonu'nda oynanan karşılaşmada sakat Furkan Aldemir'in yanı sıra Andre Smith'ten yoksun çıkan Pınar Karşıyaka, karşılaşmadan 82-80 mağlup ayrıldı. David Holston'un 25, Uluğ ve Stanojevic'in 14'er sayıları galibiyet için yeterli olmadı.
Grubunu lider olarak tamamlayan ve son 16 takım arasına kalan Pınar Karşıyaka, bir üst turda (J) Grubu'nda mücadele edecek. Basketbol şubesinin resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, yeşil kırmızılı ekibin, (J) Grubu'nda (E) Grubu'nun birincisi Slovenya'dan KK Krka Novo Mesto, (F) Grubu'nun ikincisi Belçika'dan Antwerp Giants ve (H) Grubu'nun ikincisi yine Belçika'dan BC Telenet Oostende takımlarıyla mücadele edeceği bildirildi.
Pınar Karşıyaka, bu grubu ilk 2 sırada tamamlaması halinde çeyrek finale yükselecek.
Apoel taraftarları saldırdı
Pınar Karşıyaka Genel Menajeri Nihat Mala, yaptığı açıklamada, Nicosia Spor Salonu'nda oynanan maçın bitimiyle taraftarların saldırısına uğradıklarını, soyunma odası koridorlarında da devam eden olaylar sırasında gaz bombası atıldığını, taş ve sopalarla saldırıldığını söyledi.
Kafilede yaralananlar olduğunu ifade eden Mala, güvenlik nedeniyle soyunma odasında beklediklerini kaydetti.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Kaya Türkmen, olayın hemen ardından sporcuların güvenliği için Kıbrıs'taki BM Barış Gücü ile temasa geçti. Türk sporcular polis korteji eşliğinde kaldıkları otele götürüldü, otelde güvenlik önlemleri alındı. Sporcuların, sabah çok erken saatlerde otelden hareket ederek Atina'ya gideceği bildirildi. Kafile buradan saat 14.30'daki uçakla İzmir'e gelecek.
Diplomasi devrede
Menajer Nihat Mala'yı, çeşitli Türk yetkililerin yanı sıra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da aradı ve geçmiş olsun dileklerini iletti. Davutoğlu, BM nezdindeki temasların sürdürüldüğünü ve gerekli önemlerin alındığını aktardı.
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın talimatı üzerine, Türk sporcularının güvenliğinin sağlanması için kendisinin yoğun diplomatik temas trafiği uyguladığını, Devlet Bakanı Faruk Özak'ın da spor çevreleriyle yoğun temasa geçtiğini söyledi.
Egemen Bağış, konuyla ilgili olarak, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Druças ile 3 kere, AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikalarından Sorumlu Üyesi Stefan Füle ile 2 kere, KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün ile 2 kere ve KKTC eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile 2 kere görüştüğünü bildirdi.
Fanatik milliyetçilerin takımı
Rumların en eski takımlarından olan Apoel'in taraftarları, fanatik milliyetçilikleriyle tanınıyor. Rum tarafında fanatik milliyetçiler, 5 Kasımda da Larnaka'da ırkçılık karşıtı bir festivali basarak, aralarında Kıbrıslı Türklerin de bulunduğu gruba saldırmıştı. Özellikle gençler arasında artan ırkçı faaliyetler, Rum polisini ve akademik çevreleri endişelendiriyor.
Rum tarafındaki siyasi yelpazenin bütünü tarafından “ırkçı, yabancı düşmanı ve aşırı sağ eğilimli" olmakla suçlanan Ulusal Halk Cephesi (ELAM), milliyetçi siyasi söylemin taşıyıcısı olmak ve seçimlerde Rum halkından destek istemek için partileşme talebinde bulundu.
Rum tarafındaki son dönemlerde meydana gelen ve ırkçı olarak nitelenen birçok olayın arkasında Elam olduğu biliniyor.
Rum basınına göre 2008'de kurulan Elam, milliyetçi ideoloji güdüyor. Üyelerinin çoğu siyah kıyafetlerle dolaşan üniversite ve ortaokul-lise öğrencilerinden oluşan Elam'ın siyasi bürolarını, Yunanistan ve Bizans bayraklarıyla Eoka örgütü lideri Grivas;ın ve diğer Eoka örgütü liderlerinin fotoğrafları süslüyor.
Elam, Kıbrıs sorununun çözümünde, federal çözümü reddediyor, KKTC ile olan bütün sınır kapılarının derhal kapatılmasını istiyor. Kendilerini "yeniden yakınlaşmacıların ve Türketapanların dikeni'; olarak gören Elam, bütün kaçak muhacirlerin derhal sınır dışı edilmesini istiyor.
Elam'ın üyeleri, yabancı uyruklulara veya muhalif Kıbrıslı Rumlara yönelik pek çok darp olayına karışmakla suçlanıyor.