Roullier Group, İstanbul’da yenilik araştırmacıları arayacak
Roullier Group CEO’su Boucas, “İnsanları iyi beslemek için bitkiyi iyi beslemek sloganı önemli ve heyecan verici küresel bir iddia. Grubun tek isteği kendi insan sermayesini, yenilikçiliğini ve kazanma ruhunu ortaya koyarak bu inancı geliştirmek” diyor
DİDEM ERYAR ÜNLÜ
Dünya Tarım Örgütü raporları son yıllarda dünya nüfusunun giderek daha hızlı arttığı fikri üzerinde yoğunlaşıyor. Bu durum önemli bir soruyu gündeme taşıyor: 2050 yılına kadar 2,3 milyar artacak olan dünya nüfusunun gıda ihtiyacı nasıl karşılanacak?
Roullier Group CEO’su Jorge Boucas, “İnsanları iyi beslemek için bitkiyi iyi beslemek sloganı önemli ve heyecan verici küresel bir iddia. Grubun tek isteği kendi insan sermayesini, yenilikçiliğini ve kazanma ruhunu ortaya koyarak bu inancı geliştirmek” diyor.
1959 yılında Daniel Roullier tarafından kurulan Roullier Group, dünyada bitki besleme adına araştırma-geliştirmeye en çok bütçe ayıran şirketler arasında yer alıyor. Grup, küresel gıda ihtiyaçlarına cevap vermek için yenilikçilik, sanayi ve uluslararası nitelik kazandırma gibi temel değerlere odaklanıyor ve bitki, hayvan ve insan beslenmesinde 111 farklı ülkede sürdürülebilir çözümler üretiyor. Grup, beş Ar- Ge laboratuvarının yanı sıra, dünyanın pek çok bölgesinden farklı üniversiteler ve enstitüler ile ortak çalışmalar gerçekleştiriyor.
Çiftçilere bire bir danışmanlık
Group Roullier, Timac Agro Avrasya adı altında 10 senedir Türkiye’deki faaliyet gösteriyor. Grubun Türkiye Müdürü Murat Karagöz, Türkiye pazarının grup için çok önemli olduğunu söylüyor. Karagöz, “Türkiye dünyanın en büyük yedinci tarım ekonomisi. Sahip olduğu genç nüfus, ekilebilir alanların büyüklüğü açısından Türkiye önemli bir pazar. Roullier Group olarak sunduğumuz yenilikçi ürünlerle, tarımsal verimliliği artırıyoruz” diyor.
Karagöz’ün dikkat çektiği konulardan birisi de, Türkiye’de büyük holdinglerin sektöre ilgisinin artması ile, tarımın profesyonelleşmeye başlaması. Karagöz’ün yorumları şöyle: “Türkiye’de 3 milyon 400 bin kayıtlı çiftçi var. Toplulaşma, arazilerin büyümesi ile anlamlı üretim miktarlarına erişebiliyoruz. 5.8 milyon ton ürün tüketen bir toplumuz. Doğru gübreleme ile bu oran 12 milyona ulaşabilir.”
Tarımsal beslenme konusunda faaliyet gösteren Timac Agro'nun Türkiye’deki çalışan sayısı 100’e ulaşıyor. Karagöz, “Tam 80 ziraat mühendisi sahada çalışıyor ve çiftçiye bire bir danışmanlık hizmeti veriyor; bitki beslemede en uygun çözüm önerilerini sunuyor. Türkiye’de insan kaynağı potansiyeli çok büyük. Bu sayının 130-140’a ulaşması gerekiyor” diyor.
Küresel boyutta işe alma turları
Yenilikçi çözümlere odaklanan grup, Küresel Araştırma ve Geliştirme Merkezi oluşturmayı hedefl iyor. 2015 yılı Temmuz ayında Fransa’nın Breton bölgesindeki Saint-Malo’da açılacak olan Ar-Ge merkezi için 27 milyon euro yatırım yapıldı. Ar-Ge merkezi için yapılan yatırıma, hem iç hareketliliği teşvik etmek hem de 80 yeni pozisyon oluşturmak başlatılan işe alma kampanyası eşlik ediyor. Grup, işe alacağı yenilik araştırmacıları ve mühendisleri yalnızca Fransa’dan değil, dünyanın çeşitli ülkelerinden seçmeyi planlıyor. İstanbul da bunlardan birisi.
Grubun hedefi önümüzdeki beş yıl içinde 7 bin 300 çalışandan, 12 bin çalışana ulaşmak ve aynı zamanda yeni pazarlarındaki cirosunu ikiye katlamak. Bu hedeften hareketle küresel boyutta başlatılan işe alma kampanyasıyla bugüne dek 1000’den fazla aday arayışına girildi. Görev alımları için insan kaynakları departmanı Aralık 2014 ve Ocak 2015 aylarında Paris, Londra, Madrid, İstanbul, Viyana ve Varşova’dan oluşan 6 Avrupa şehrinde “Seçim Kurulu” iş gezisi organize etti. Gezinin amacı; aralarında yüzde 70 oranında iş geliştirme profesyoneli (B.U., M&A’nın gelecekteki yöneticileri), yüzde 15 oranında sanayici (gelecekteki sanayi yöneticileri) ve yüzde 15 oranında finans profesyoneli (gelecekteki finans yöneticileri) bulunan kişilerle iş görüşmeleri yaparak, işe alımlarını sağlamak oldu.
Grup, 28-29 Ocak tarihlerinde de İstanbul’da 100-200 aday ile görüşme gerçekleştiriyor. İşe alınacak olan kişilerin çalışma alanları ise yeni pazarların geliştirilmesi olacak.
Grup Bünyesinde Beş Ar-Ge Laboratuvarının Çalışma Alanları
Hypred Araştırma Merkezi (Fransa ve ABD)
Kimya mühendisleri ve araştırmacıların bir arada çalıştığı bu laboratuvarda geleceğin ihtiyaçlarını karşılamak üzere deterjanlar ile gıda ve hayvancılık sektörüne yönelik hijyen ürünleri üzerinde çalışılıyor.
LMH Mikrobiyoloji ve Hijyen Laboratuvarı (Fransa):
Aktif bir şekilde mikrobiyolojik testler yapılarak AR-GE’ye destek sağlanıyor.
Timac Agro Uluslarası Ar-Ge Merkezi (Fransa):
Farklı iklim ve toprak koşullarında yetişen bitkilerin beslemesinde karşılaşılan problemleri çözmk adına yosunlar üzerine çalışmalar yürütülüyor.
Biotech Marine (Fransa):
Yosunlardan elde edilen aktif maddeleri kullanarak bitki gelişimini teşvik etmek ve bitki fizyolojisini daha iyi anlamak üzerine çalışmalar yürütülüyor.
CIPAV (İspanya)
Özellikle Akdeniz ülkelerine özgü kireçli ve bazik topraklar üzerine çalışmalar yürütülüyor. Ayrıca humik-fulvik asitler ve fitohormonlar üzerine çalışmalar gerçekleştiriliyor.