"Kudüs'teki inşaat aynen sürecek"

Kudüs Belediye Başkanı Barkat, şehirdeki inşaatların durdurulduğu iddiasını yalanladı. Haaretz gazetesi ise Ramat Şlomo'daki projenin iki yıllığına uygulanmayacağını yazdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TEL AVİV - Kudüs Belediye Başkanı Nir Barkat şehirdeki inşaatların durdurulduğu iddiasını yalanladı. İsrail ile Filistinliler arasında yaklaşık bir buçuk yıldır durmuş bulunan barış görüşmelerinin, arabulucu konumundaki George Mitchell'in dün Ramallah'ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yaptığı üçüncü görüşmeyle birlikte resmen başladığının ilan edilmesine rağmen, taraflardan gelen ilk açıklamalar süreçle ilgili şimdiden soru işaretlerine neden oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley, görüşmelerle ilgili yaptığı açıklamada, İsrail ve Filistinlilerin yakınlaşma görüşmelerinin ilk turunu tamamladıklarını belirtti ve İsrail'in daha önce de görüşmeleri sekteye uğratan Doğu Kudüs'teki Yahudi yerleşimlerinden Ramat Şlomo'da inşaatı iki yıl süreyle durdurma sözü verdiğini duyurdu.

Filistin lideri Abbas'ın da İsrail'e karşı her türlü kışkırtmayla mücadele sözü verdiği belirten Crowley, iki tarafın görüşmeler sürecinde güveni sarsaracak eylemlerden sorumlu tutulacaklarını kaydetti.

Arabulucu George Mitchell'in görüşmeleri sürdürmek için haftaya tekrar bölgeye geleceği de ifade edildi.

İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesi, Başbakan Binyamin Netanyahu'ya yakın kaynaklara dayanarak, Netanyahu'nun Ramat Şlomo'daki projenin önümüzdeki iki yıl boyunca uygulanmayacağını doğruladığını yazdı.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın bölge ziyaretini de gölgeleyen projeyle ilgili olarak Netanyahu'nun o dönemde projenin daha başlangıç safhasında olduğu ve gerçekleşmesi için en az iki yıla daha ihtiyaç bulunduğu açıklamasını hatırlatan kaynaklar, Kudüs'te planlama ve inşaat çalışmalarının ise geçen 43 yıllık dönemde olduğu gibi devam edeceğini belirttiler.

Gazete ayrıca, İsrailli bir yetkilinin, İsrail tarafının yüzlerce Filistinli tutuklunun serbest bırakılması, Batı Şeria'da daha fazla yol engellemesi ve kontrol noktasının kaldırılması, Filistin kentlerinde İsrail'in askeri faaliyetlerinin azaltılması ve Filistin Yönetimi güvenlik güçlerinin kontrolü altındaki alanların artırılması gibi, güven artırıcı önlemler alma taahhüdünde bulunduğunu da bildirdi.

Bu önlemlerin önümüzdeki iki haftalık süre içinde uygulamaya konulması  bekleniyor.

"Kudüs'te inşaatlar devam edecek"

Kudüs Belediye Başkanı Nir Barkat ise inşaatların durdurulduğu iddiasını yalanladı. Barkat imzasıyla yapılan açıklamada, Kudüs çapında inşaatlara devam edileceği belirtildi.

Açıklamada belediyenin hazırlanan master planlar doğrultusunda, Yahudiler ve Araplar için kentin her bölümünde inşaatları devam ettireceği kaydedildi. Barkat, İçişleri ve İmar bakanlıklarının planları onaylayacağı, kentten göçü durdurarak gençleri Kudüs'te tutmayı sağlayacak bu çabalara destek vereceği beklentisini dile getirdi.

Nir Barkat, "Kudüs'te inşaatları ne sözlerle, ne de fiiliyatta durdurmayacağı konusunda Başbakana (Netanyahu) güvendiklerini" söyledi.

"Uygulamada göreceğiz"

Filistinli kaynaklar, tam tersini iddia ederek, resmen açıklanmasa bile halen Batı Şeria'da ve halihazırda Kudüs'te inşaatların durdurulması uygulamasının devam edeceğini, bunun açıklamalarla değil uygulamada görüleceğini belirttiler.

Filistin tarafı, "tek bir bina inşaatına izin verilmesi" halinde bile dolaylı görüşmeleri durduracakları uyarısında bulunmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir