"Filistin'i derhal tanı" çağrısı
Brüksel Bölge Parlamentosu, Belçika hükümetinden "Filistin'i derhal tanımasını" talep etti
BRÜKSEL - Brüksel Bölge Parlamentosu, Belçika hükümetinden "Filistin'i derhal tanımasını" talep etti.
Federal hükümete Filistin'i tanıması çağrısı yapan karar tasarısı, Brüksel Parlamentosu'nda 11 "hayır" ve 12 çekimsere karşı 56 "evet" oyu ile kabul edildi.
Valon Sosyalistler (PS), Demokratik Hümanist Merkez (CDH), Valon Yeşiller (Ecolo) ve aşırı solun (PTB) desteklediği tasarıyı Valon Liberaller (MR) verdikleri değişiklik önergeleriyle yumuşatmaya çalıştı. MR partisinin karardaki "derhal tanıma" çağrısını "uygun zamanda tanımaya" dönüştürme girişimi sonuçsuz kaldı.
Kararda Belçika hükümetine ve Avrupa Birliği'ne "Filistin Devletini 1967 sınırlarıyla derhal tanımaları" çağrısı yapıldı.
Brüksel Parlamentosu'nun büyük farkla onayladığı kararda, İsrail'in Doğu Kudüs dahil olmak üzere Batı Şeria'daki yerleşim faaliyetlerini kınandı.
Belçika'da Federal Parlamentosu'nun gündeminde de Filistin'in tanınmasına yönelik bir karar tasarısı bulunuyor. Merkez sağ koalisyon hükümetini oluşturan, Valon ve Flaman Liberaller ile Flaman Milliyetçiler ve Hristiyan Demokratların desteklediği tasarıda Filistin'in "uygun zamanda", diğer AB üyeleriyle koordinasyon içinde tanınması isteniyor. Tasarının 2015 başlarında genel kurulda oylanması bekleniyor.
Demokratik Hümanist Merkez Partisinden (CDH) Brüksel Milletvekili Mahinur Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Federal hükümetten Filistin devletini derhal ve kayıtsız şartsız tanımasını talep eden önemli bir karar aldık. İsveç'in Filistin'i tanımasının, İngiltere, İrlanda, Fransa ve İspanya parlamentolarında kabul edilen Filistin'in tanınması kararlarının ardından Belçika hükümeti daha fazla beklememeli" dedi.
"Önşartlı bir tanıma kesinlikle kabul edilemez"
Özdemir, Belçika hükümetinin Filistin devletini "uygun zamanda ve uygun şartlarda" tanıyacağını açıklamasından tatmin olmadığını belirterek, "Önşartlı bir tanıma kesinlikle kabul edilemez. Filistin'i derhal tanımamız gerekiyor" şeklinde konuştu.
Geçen zamanın Ortadoğu'da barış ihtimalini azalttığını ve İsrail'in yeni yerleşimlerle Filistin topraklarını ilhak etmeyi sürdürdüğünü belirten Özdemir, "İsrail, Doğu Kudüs'in Filistin devletinin başkenti olmasını engellemeye çalışılıyor. Tanıma buna verilecek en iyi cevaptır" dedi.
Valon Sosyalist (PS) Brüksel Milletvekili Şevket Temiz, AA'ya yaptığı açıklamada, "AB başkenti olan ve birçok uluslararası kuruluşa ev sahipliği yapan Brüksel'in parlamentosu olarak önemli bir çağrı yaptık. Bu kararın birçok yerel parlamentoya emsal teşkil edeceğini düşünüyorum" ifadesini kullandı.
Temiz, "Filistin'in tanınması çağrımız Ortadoğu'da barış ve istikrara katkı yapması yanında Avrupa'da yaşayan milyonlarca Müslümanın hissiyatına tercüme olmaktadır" dedi.