"Euro Bölgesi dağılırsa felaket olur"

ING Bank'ın raporuna göre, uro Bölgesi'nin dağılması üye ülkelerinin derin bir resesyona girmesine sebep olacak, işsizlerin sayısı bir anda çoğalacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Euro Bölgesi'nin dağılması üye ülkelerinin derin bir resesyona girmesiyle sonuçlanacak.

ING Bank, Euro Bölgesi'nin dağılabileceğine ilişkin tartışmalar üzerine bir rapor hazırladı. Raporda, mevcut durumun devam etmesi, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkması ya da bölgenin tamamen dağılması durumunda gelecek yıl bölge ülkelerindeki işsizlik ve büyüme oranlarına ilişkin üç senaryo ortaya koydu.

Bölgeden çıkmasının da, bölgenin tamamen dağılmasının da Yunanistan için tam bir cehennem olacağı belirtiliyor. Ülkenin eski para birimi drahmiye dönmesi halinde gelecek yıl işsizlik yüzde 18,5'e çıkacak, gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) ise yüzde 7,6 küçülecek. Bölge tamamen dağılırsa ülkede işsizlik yüzde 19,5 olurken, ekonomi yüzde 9,1 daralacak.

Her iki senaryoda da ortak para birimini kullanan ülkeler için iyi olmayacak. Örneğin bölge dağılırsa Fransa'da işsizlik yüzde 13,5'e ulaşırken, ekonomisi yüzde 4 daralacak. Mevcut durumun sürdürülmesi halinde işsizliğin yüzde 9,8 olması, ekonomisinin yüzde 1,2 büyümesi beklenen Fransa için Yunanistan'ın bölgeden çıkması durumunda işsizlik yüzde 10,6 olurken, GSYH yüzde 0,5 küçülecek.

Şuan ki durumun devam etmesi halinde ekonomisi yüzde 1,9 büyüyeceği tahmin edilen Almanya için Yunanistan'ın bölgeden çıkması durumunda ülkede işsizlik yüzde 8,4, ekonomik büyümenin yüzde 0,7 olması beklenirken, bölgenin dağılması halinde işsizlik yüzde 11 olacak, ekonomisi ise yüzde 3,8 daralacak.

"İtalya'nın durumu İrlanda'dan kötü"

Şu anki durum devam ederse işsizliğin yüzde 13,4 olması, ekonomisinin ise yüzde 1,8 büyümesi beklenen İrlanda'da Yunanistan senaryosunda işsizlik yüzde 14,5, ekonomik daralması ise yüzde 1 olacak. En kötü senaryoda yani bölgenin dağılması halinde ise ülkede işsizlik yüzde 18'e ulaşırken, ekonomisinin yüzde 6 daralacağı tahmin ediliyor.

Uluslararası piyasalarda borç krizinin sıradaki halkası olduğu iddia edilen Portekiz'de ise Yunanistan'ın eski para birimine dönmesi durumunda işsizlik 11,5, GSYH'deki küçülme yüzde 0,7, bölge dağılırsa işsizlik yüzde 14,5, ekonomik daralma ise yüzde 6,5 olacak. Bölgede hiç bir değişiklik olmazsa ülkede gelecek yıl işsizliğin yüzde 10,5, ekonomisinin ise yüzde 0,8 büyüyeceği öngörülüyor.

Borç krizi spekülasyonlarının bir başka hedefi olan İspanya'da ise Yunanistan'ın bölgeyi terk etmesi halinde işsizlik yüzde 20,5'e, bölgenin dağılması durumunda yüzde 23,5'e ulaşırken, ilk senaryoda ekonomisi yüzde 1,1, ikinci senaryoda ise yüzde 6,5 daralacak. Her şey yolunda giderse ülkede gelecek yıl işsizlik yüzde 19,5 olurken, GSYH'si yüzde 1 büyüyecek.

Kamu ve bütçe açığının oldukça yüksek olduğu belirtilen İtalya'da normal koşullarda gelecek yıl işsizliğin yüzde 8,4 olacağı, ekonomisinin de yüzde 0,9 büyüyeceği öngörülürken, Yunanistan'ın bölgeyi terk etmesi durumunda işsizliğin yüzde 9,7'ye varacağı, GSYH'sinin ise yüzde 0,6 gerileyeceği tahmin ediliyor. Bölgenin dağılması durumunda da ülkede işsizliğin yüzde 13,5'e ulaşacağı belirtilirken, ekonomisinin yüzde 6,6 küçüleceği ifade ediliyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir