"Avrupa büyüme ve tasarrufu birleştirebilir"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



WASHINGTON - Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkan Yardımcısı Zhu Min, borç kriziyle mücadele eden Avrupa'nın büyüme ve tasarrufu birleştirebileceğini söyledi. Zhu, düzenlediği basın toplantısında, herkesin büyümenin tasarrufun karşıtı olduğunu söylediğini belirterek, "Ben, ikisi arasında bir seçim yapılması gerektiğini düşünmüyorum. İkisine de ihtiyacımız var, ikisine de sahip olmalıyız ve olabiliriz" dedi.

Diğer taraftan talebi teşvik etmeye çalışan tüm ülkeler için Okun Yasası'nın hala işlediğine işaret eden Zhu, talebin istihdamın itici gücü olduğunu vurguladı. IMF Başkan Yardımcısı Zhu, aynı zamanda yönetilebilecek arz konusunda da çok sayıda politika bulunduğuna dikkati çekerek, Avrupa'da büyümenin teşvik edilmesine yönelik bir çalışmayı tamamlamak üzere olduklarını ve büyümenin desteklenmesi konusunda yapılabilecek çok şey olduğunu ifade etti.

İstihdam piyasası, emeklilik reformları ve özelleştirme önlemlerine atıfta bulunan Zhu, yapısal reformlar üzerinde dikkatle durulması halinde potansiyel gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) ile GSYH arasındaki farkın yaklaşık yarısının azaltılabileceğini belirtti. En önemli makroekonomik göstergelerden ikisi arasındaki ilişkiyi konu alan Okun Yasası Amerikalı profesör Arthur Okun'un adı ile anılıyor. ABD ekonomisine ilişkin büyüme ile işsizlik rakamlarını inceleyen Arthur Okun, reel büyüme oranının yüksek olduğu yıllarda işsizlik oranının düştüğünü, aksine reel büyüme oranının düşük düzeyde kaldığı hatta negatif olduğu yıllarda, işsizlik oranının arttığını saptamıştır.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir
IMF