Portekiz ekonomisi daralacak

Bütçe açığına karşı alınan önlemler ülke ekonomisini yüzde 2 daraltacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LİZBON - Portekiz Merkez Bankası, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 2 daralacağını öngördü.

Bankanın açıkladığı tahminlere göre, ülke ekonomisi, bütçe açığını azaltmak amacıyla uygulamaya koyduğu kemer sıkma tedbirlerinin etkisiyle bu yıl yüzde 2, gelecek yıl ise yüzde 1,8 oranında daralacak.

Portekiz Merkez Bankası daha önce açıkladığı tahminlerinde, ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının (GSYH) bu yıl yüzde 1,4 daralacağını, gelecek yıl ise yüzde 0,3 oranında büyüyeceğini belirtmişti.

Banka ayrıca, geçen yıl yüzde 8,8 artış kaydeden ihracatın 2011-2012 döneminde azalacağını öngörüyor. Enflasyonun ise bu yıl yüzde 3,4, gelecek yıl yüzde 2,2 olacağını tahmin ediyor.

Merkez Bankası yaptığı açıklamada, mali ve ekonomik düzenlemeleri içeren programın sıkı bir şekilde uygulanmasının ekonomideki güveni sağlamak adına temel koşul olduğunu vurguladı.

Portekiz, Euro Bölgesi'ndeki borç krizinden etkilenen üçüncü ülke olmuştu. Yunanistan ve İrlanda'nın ardından Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Birliğinden 78 milyar euro değerinde finansal dış yardım alan Portekiz hükümeti, yardım karşılığında geçen yıl GSYH'nin yüzde 9,1'i seviyesine ulaşan bütçe açığını 2013 yılında yüzde 3 düzeyine indirmeyi taahhüt etmişti.

Hükümet, bu hedefi karşılayabilmek için 3 yıllık bir tasarruf paketi uygulamaya koymuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir