Piyasaların ‘gri kuğu’su Yunanistan
Aylık House View raporunda küresel ekonominin önündeki risklerin gerçekleşme ihtimalini ölçen Deutsche Bank, temel senaryo olarak görülmese de gerçekleşmesi çok mümkün en önemli riskin Grexit olduğunu bildirdi. Bu tip risklere ekonomide ‘gri kuğu’ deniyor
DIŞ HABERLER
Ekonomide beklenmedik şekilde ortaya çıkan riskler piyasalarda ‘siyah kuğu’ olarak adlandırılır. Ancak en az ‘siyah kuğu’ kadar tehlikeli fakat tahmin edilmesi zor olmayan riskler ‘gri kuğu’ olarak tabir ediliyor. Şu an küresel ekonomide ‘gri kuğu’ olarak nitelenen risklerin başında Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden ayrılması geliyor.
Uzmanlar küresel ekonomiye en büyük görünmez riskin Grexit (Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkması) olduğunu söylüyor. Deutsche Bank’ın yayınlamış olduğu bir rapora göre Çin’in yavaşlaması, IŞİD jeopolitik riski bir yana Yunanistan’ın borçlarını ödeyemez duruma gelip, kreditörleriyle anlaşamayıp Euro Bölgesi’nden çıkması küresel ekonomi için daha büyük bi risk oluşturuyor. Varlık fiyatlarının aşırı yükselmiş olması ve likidite darlığına dair işaretlerin artmasıyla yatırımcılar küresel piyasaların en büyük risklerini çok daha titizlikle inceliyor. Aylık House View raporunda küresel ekonominin önündeki risklerin gerçekleşme ihtimalini ölçen Deutsche Bank araştırmacıları, en muhtemel görünmeyen fakat gerçekleşmesi çok mümkün riskin - buna ekonomide ‘gri kuğu’ da deniliyor- Grexit ve buna bağlı olarak Avrupa’nın tekrar krize girmesi olduğunu belirtiyor. Ardından gerçekleşmesi en mümkün olarak sıralanan riskler ise şöyle: Çin’in sert inişi, gelişen ekonomilerde kriz, ABD büyümesinin yavaşlaması, sert piyasa düzeltmeleri, jeopolitik riskler ve Abenomics’in başarısız oluşu.
Euro Bölgesi tekrar borç krizine girebilir
Deutsche Bank’a göre en büyük risk Yunanistan’ın para birliğinden çıkmasıyla Euro Bölgesi’nde yeni bir borç krizinin başlaması. Araştırmaya göre bu riskin gerçekleşme ihtimali nisan ayındakine göre hayli arttı. Geçtiğimiz günlerde Pimco’nun eski CEO’su Muhammed El Erian da Yunanistan’ın kaza ile birlikten çıkması ihtimalinin yükseldiğini öngörüyor. Allianz Baş Ekonomi Danışmanı El-Erian, Yunanistan’ın bir borç kazası yaşama ihtimalinin arttığını ve bu olasılığını yüzde 55 ila 60’a çıktığını söylemişti.
Faiz artışı bile üçüncü sırada
Öte yandan ABD Merkez Bankası’nın kısa vadeli faiz oranlarını artıracağı beklentisi, küresel piyasaların 2006’dan beri yaşamadığı birşey olduğu halde, üçüncü sırayı almasının ilginç olduğu vurgulanıyor.
Yatırımcıların % 41’i Yunanistan’ın ayrılmasını bekliyor
Yunanistan ile uluslararası kreditörleri arasında yapılan müzakerelerden şu ana kadar bir sonuç alınamamasına rağmen, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden ayrılmak zorunda kalacağını düşünen yatırımcı oranı azaldı. Sentix´in büyük ölçüde Alman yatırımcılarla yaptığı ankete göre, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden ayrılacağını düşünenlerin oranı nisan ayındaki yüzde 49’dan yüzde 41´e indi. Ancak Ocak ayında bu oran yüzde 22.5 seviyesindeydi. Finans kuruluşları da Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden ayrılma olasılığının göz ardı edilmemesi gerektiği uyarısı yapıyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Küresel Ülke Riski Direktörü Alastair Wilson, Yunanistan’ın euro birliğinden olası çıkışının (Grexit) etkilerinin azımsanmaması gerektiğini ifade ediyor. Moody’s, Yunanistan’ın birlikten ayrılmasının Euro Bölgesi üzerindeki potansiyel etkilerini ele alan raporunda, euro birliğinden ayrılmanın, temel senaryo içinde olmadığı ifade edilirken, birlikten ayrılmanın diğer euro ülkeleri üzerinde doğrudan ekonomik ve finansal etkisinin az olacağı vurgulanıyor. Ancak Yunanistan’ın euro birliğinden ayrılmasının bir ölçüde güven şoklarına neden olabileceği ifade ediliyor. Wilson, “Yunanistan’ın olası çıkışının doğrudan etkileri kısıtlı olabilir. Fakat Yunanistan’ın ayrılması yine de güven şoklarına ve kamu borç piyasalarında aksamaya neden olacaktır” diyor. Bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Euro Bölgesi’nin Yunanistan’ın çıkışı durumunda güçlü bir şok yaşayabileceğini, fakat bunun 2012’de olduğu gibi sistematik bir krizi tetiklemesinin olası görünmediğini belirtiyor.
Yunanistan’ın en sevilmeyen ismi: Poul Thomsen
Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Yunanistan temsilcisi Poul Thomsen'ın Yunanistan’ın teklifini reddetmesi kurtarma fonlarının serbest bırakılmasını engellemişti. 60 yaşındaki Danimarkalı ekonomist Syriza’nın ekonomik planları karşısında geri adım atmıyor.