Piyasalar hareketlenen veri takvimine odaklandı
Küresel piyasalar bugün ABD 2. çeyrek GSYH başta olmak üzere yoğun veri takvimine odaklandı
İSTANBUL - Küresel piyasalar dün genel olarak pozitif görünümünü korurken, bugün ABD 2. çeyrek GSYH başta olmak üzere yoğun veri takvimine odaklandı.
ABD'de dün hisse senedi piyasalarının tarihi zirvelerinde yatay bir seyir izlediği, 10 yıl vadeli tahvil faizlerinin ise yüzde 2,40'lardan yüzde 2,3550'ye gerilediği görüldü. Dow Jones endeksi dün yüzde 0,09 artışla günü 17.122 puandan tamamlarken böylece tarihinin en yüksek 2. kapanışını yapmış oldu. S&P 500 endeksi tarihi zirvesinde yatay bir seyir izlerken, Nasdaq endeksi ise günü önceki kapanışın hemen altında tamamladı. Analistler, bugün açıklanacak 2. çeyrek GSYH ve haftalık işsizlik başvuruları ile bekleyen konut satışları verisinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor.
Avrupa tarafında Almanya'da dün açıklanan tüketici güven endeksinin beklentilerin altında kalmasının ardından euro/dolar paritesi yaklaşık son bir yılın en düşük seviyesi olan 1,3153'e kadar geriledikten sonra gelen tepki alımlarıyla tekrar 1,32'nin üzerine tırmandı. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,19 değer kaybederken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,12, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,04 yükseldi.
Bugün Asya borsalarında negatif bir seyir etkili olurken, uluslararası piyasada dolar endeksinin dünkü düşüşünün ardından bugün de gerilemeye devam etmesi dikkati çekiyor. Dünkü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararının ardından uluslararası piyasada Türkiye risk priminin (CDS) ise şu dakikalarda yatay bir seyir izlediği görülüyor.
Yurt içinde dün TCMB'nin politik faizini değiştirmemesine karşın analistlerin beklentilerinin aksine faiz koridorunun üst bandında 75 baz puanlık bir indirime gitmesinin ardından dolar/TL 2,1550 seviyelerinde, gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 9,05 seviyelerinde dengelendi, BIST 100 endeksi ise yaklaşık 1.000 puanlık bir dalgalanmanın ardından günü yüzde 0,36 kayıpla 80.467 puandan tamamladı. Analistler, yurt içinde tüketici güven endeksi ve haftalık para ve banka istatistiklerinin izleneceğini belirterek, ABD'de açıklanacak GSYH verisinin ise küresel piyasalarla birlikte yön üzerinde belirleyici olacağını tahmin ediyor.