Petrol talebinde artış tahmini 100 bin ton düştü

IEA, Rusya'nın talebinde azalma olacağı beklentisi ile küresel petrol talebi artış tahminini 2014 yılı için günlük 100 bin varil azaltarak 1.3 milyon varile çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), 2014 yılı için küresel petrol talebi artış tahminini günlük 100 bin varil azaltarak 1.3 milyon varile düşürdü. IEA'nın petrol piyasasına ilişkin resmi internet sitesinde yayımladığı raporda, MENA Bölgesi ve Rusya-Ukrayna geriliminden kaynaklı arz kesintilerinin mevsimsel olarak daha zayıf talebe neden olmasıyla, ham petrol fiyatlarının mart ayında belirli aralıkta seyrettiği belirtildi.

Nisan başında, Libya ihracatının yeniden başlayacağına yönelik piyasa beklentilerinin Brent petrol fiyatlarını baskıladığına işaret edilen raporda, petrole ilişkin küresel talep artış tahmininin Rusya talebine ilişkin projeksiyonların aşağı yönlü düzeltilmesinin etkisiyle çok az düşürüldüğü aktarıldı.

Raporda, 2014 yılı için küresel petrol talebi artış tahmininin günlük 100 bin varil azalışla 1,3 milyon varile gerilediği kaydedilirken, Rusya'daki düşük talep artışının, OECD dışı Asya ülkeleri talebinin yukarı yönlü revize edilmesiyle dengelenmesi sonucu toplam talep tahmininin yklaşık olarak değişmediği dile getirildi.

Küresel petrol arzının ise OPEC üretimindeki sert düşüş liderliğinde mart ayında günlük 1,2 milyon varil azalışla 91,75 milyon varile gerilediği vurgulanan raporda, şu ifadelere yer verildi:

"Buna karşın OPEC dışı ülkelerdeki günlük 1,98 milyon varilden fazla olan arz artışının, OPEC'deki yaklaşık günlük 1 milyon varillik düşüşü dengelemesi sonucu, küresel petrol arzı önceki yıla göre günlük 1,1 milyon varil daha yukarda kalmayı sürdürdü. OPEC ham petrol arzı günlük 890 bin sert düşüşle martta 29,62 milyon varile geriledi. Bu gerilemede, Irak, Suudi Arabistan ve Libya'nın düşük arzı etkili oldu. OECD ülkeleri toplam ticari petrol stokları da şubatta günlük 6,5 milyon varillik az miktardaki düşüşle 2 milyar 567 milyon varile geriledi. OECD ülkelerinin 5 yıllık ortalama açığı ise 115 milyon varile daraldı. Küresel rafineri ham petrol talebi, Atlantik havzası ve Pasifik'teki planlı bakımdan dolayı şubattan nisana kadar olan dönemde günlük 2 milyon varil azaldı."

Bu konularda ilginizi çekebilir