Parasal gevşeme metalleri güçlendirecek
JP Morgan, 2011 yılı için metal fiyatlarına yönelik tahminlerini yükseltti. Banka altının ons fiyatı için beklentisini 1.400 dolara revize ederken, gümüş fiyatı tahminini de yükseltti.
İSTANBUL - ABD, Japonya ve İngiltere'de politika yapıcıların 'parasal gevşemeye' yönelerek enflasyonist bir ortam yaratacakları endişesi emtia piyasalarına alım getirirken, metal fiyatları yükselmeye devam ediyor.
Japonya Merkez Bankası'nın parasal genişleme politikasını sürdürmesi ve ABD Merkez Bankası' nın (FED) aynı yönde karar vermesinin beklenmesi, özellikle enflasyona karşı güvenli liman olarak görülen altın ve endüstriyel metallerde fiyat öngörülerinin yükselmesine neden oluyor. Analistler, 'emtia piyasalarında boğaların ikinci turu yaşanıyor ve bu trend 2016'ya kadar sürecek” diyor.
Bu yönde en son açıklama Amerikan bankası JP Morgan'dan geldi. 2011 yılı için metal fiyatlarına yönelik tahminlerini gözden geçiren banka, gelecek yıl bir ons altın fiyatının 1.400 dolara yükselmesini bekliyor.
JP Morgan'ın temmuz ayında açıkladığı bundan önceki tahmini 1250 dolardı. JP Morgan, değerli metal olmasının yanı sıra endüstriyel kullanımı da olan gümüş fiyatı tahminini de yükseltti. Banka, gümüşün 19.20 dolar yerine 21.50-22.50 dolar civarında işlem göreceği tahmininde bulundu.
JP Morgan, tahminlerde yapılan değişikliklerin, parasal genişlemenin hızlanması ve olası kur savaşlarının kağıt varlıklarında değerlerin düşmesine sebep olabileceğinden kaynaklandığını açıkladı. JP Morgan Metal Stratejisi Bölümü Başkanı Michael Jansen, bakırın tonunun 8.000 doların üstünde işlem göreceğini, 2011'de ise 9.000 doların üzerine çıkmasını beklediğini belirtti. Jansen'in alüminyum için tahmini ise 2.156 dolar/ton düzeyinden 2.338 dolar/tona çıktı.
Alüminyumda talep artıyor hedef 2.500 dolar
Dünyada alüminyum talebi artmaya devam ederken, son zamanlarda emtia piyasalarındaki rallide fiyatı yükselen alüminyumunda, yukarı yönlü hareketin talebe paralel olarak süreceği belirtiliyor. Barclays Capital'in yaptığı teknik analizlere göre Londra Metal Borsası'nda (LME) 3 ay vadeli alüminyum, 2.400 dolar/ton seviyesini aştı ve bu yıl gördüğü zirveye göre yüzde 6.4 yükselebilir. Barclays Capital'e göre alüminyum fiyatında beklenti yaklaşık 2.500 dolar/ton. Alüminyum talebinde artış beklenirken, bazı analistler ise Çin'in büyümesine bağlı olarak bu yıl global alüminyum üretiminin, talebin üzerinde kalabileceği uyarısı yapıyor. Arz fazlasının 2011 yılında ise 2.3 milyon tona gerilemesi bekleniyor.
Harbor Intelligence Consultancy, alüminyum piyasasının artan Çin talebi, zayıf dolar, petrol fiyatlarının yukarı yönlü hareketi, dönemin olumlu olması ve azalan stoklar ile yukarı yönlü göründüğünü bildirdi. Kuruluş, metal konusunda gelecek aylar için tahminlerin 2150-2700 dolar/ton aralığında bulunduğunu, 2011 ortalama fiyatının ise 2.527 dolar/ton beklendiğini kaydetti.
Japonya'nın üçüncü büyük metal ticareti şirketi Sumitomo Corp.'un yöneticilerinden Motoi Kamitani, Çin'de üretimin geçen yıla oranla yüzde 29 artarak 17.4 milyon tona çıkacağını da öngördü. Bu rakam, daha önceki üretim tahminlerinin yüzde 5.5 üzerinde. Talepte artış tahmini de yüzde 21 artış ve 17.3 milyon ton olarak revize edildi.
Analistler, 'emtia piyasalarında boğaların ikinci turu yaşanıyor ve bu trend 2016'ya kadar sürecek” diyor. Tokyo merkezli Astmax'ın yöneticisi Tetsu Emori, parasal gevşemenin emtiada boğa piyasasına start verdiğini ve bunun yıllarca devam edebilecek bir süreç olduğunu belirtiyor.
Bakır 27, alüminyum 6 ayın en yüksek düzeyinde
Metal fiyatlarına ilişkin tahminler yükseltilirken piyasalar da bu tahminleri doğrular şekilde hareket ediyor. Amerikan ekonomisini canlandırmak için FED'in teşvik politikasını sürdüreceği ve faizlerdeki düşük düzeyin süreceği beklentisiyle Londra'da dün metallerde ralli yaşandı.
Bakır fiyatı yüzde 1 yükselerek 2006 Temmuz'undan beri en yüksek düzey olan 8.388 dolara çıktı. Alüminyum fiyatı da yüzde 4'ten fazla yükselerek nisan ayından beri en yüksek düzey olan 2.426 doları gördü. Ancak fiyat yükselişlerinin genel olarak Amerika'dan gelen kötü ekonomi haberleri ve dolardaki düşüşten kaynaklandığına dikkat çeken uzmanlar, rallinin temelinin sağlam olmadığını belirtiyor.
Çin, bakırdaki artıştan 1.5 milyar dolar kazandı
Bu arada, metal fiyatlarındaki artışla Çin'in kasasına 1.5 milyar dolar girdi. Ülkenin stratejik emtia rezervlerinden sorumlu Çin Devlet Rezerv Bürosu (CSRB), kriz döneminde fiyatlar dibe vurduğu sırada yaptığı yüklü alımlar sayesinde büyük miktarda kara geçti. Bakır fiyatının 3.500 dolar olduğu dönemde yıllık küresel bakır üretiminin yaklaşık yüzde 2'sine denk gelen 250-300 bin ton bakır alımı yapan Büro'nun fiyatların 8.3409 dolar/tona çıkmasıyla yaklaşık 1.5 milyar dolar kar elde ettiği belirtiliyor. Global ekonominin canlanmaya başlamasıyla bakır piyasasında ciddi bir sıkışma yaşanmış ve fiyatlar fırlamıştı.