Önce hoşgörü çağrısı, sonra uyarı

Obama BM konuşmasında hoşgörü çağrısı yaptı, İran'ı uyardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK- ABD Başkanı Barack Obama, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısında dün yaptığı konuşmada, dünya liderlerini hoşgörüsüzlük ve şiddete son vermeye çağırdı ve İran'ı, nükleer silah edinmesini engellemek için elinden gelen her şeyi yapacağı konusunda uyardı.

Genel Kurul'daki 193 ülke temsilcilerine hitaben 30 dakika konuşan Obama, 18aydır iç savaşın sürdüğü Suriye'de Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın devrilmesi çağrısını da yineledi.

Libya'da 11 Eylül günü bir saldırıda öldürülen ABD Büyükelçisi Christopher Stevens ve diğer üç Amerikalıyı anan Obama, tüm ülkelerin benzer şiddet eylemlerine karşı mücadele etmelerini istedi.

"Bugün şiddet ve hoşgörüsüzlüğe Birleşmiş Milletler içinde yer olmadığını vurgulamalıyız."

Ancak Obama'nın konuşmasında İsrail-Filistin sorununun çözümü için yeni bir öneri getirmediği gözlemlendi.

Libya'daki saldırı gibi aynı günlerde Mısır, Tunus, Endonezya ve diğer İslam ülkelerinde ABD elçiliklerine yapılan saldırıları, California'da yapılan ve Hazreti Muhammed'i aşağılayan bir video filmi tetiklemişti.

Filmi "kaba ve iğrenç" olarak niteleyen Obama bunun Amerikan hükümetiyle hiçbir bağlantısının bulunmadığını söylerken, ifade özgürlüğünü savunmayı da ihmal etmedi.

"Nefret söylemlerine karşı en güçlü silah baskı değildir; daha fazla ifadedir; bağnazlık ve dine hakarete karşı hoşgörünün sesidir."

"İnanıyorum ki tüm ülkelerdeki liderlerin görevi şiddete ve aşırı uçlara güçlü ifadelerle karşı çıkmaktır."

Obama 18 aydır devam eden Suriye krizi ve İran'ın nükleer silah yapacağı kuşkusu konusunda yeni öneriler getirmedi. Güvenlik Konseyi her iki sorun konusunda da bir çözüm bulmayı başaramıyor.

İran konusunda Obama, "Şunu açıkça belirtmeliyim ki Amerika bu sorunu diplomasi yoluyla çözmek istiyor ve biz hala bunun için zaman ve zemin olduğuna inanıyoruz" dedi.

"Ama bu zaman sınırsız değildir. ABD İran'ın nükleer silaha sahip olmasını engellemek için ne gerekiyorsa yapacaktır."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir