Ölü sayısı 10 bini bulabilir

Cuma günü olan depremin büyüklüğü 9 olarak düzeltildi, kuzeydoğu kıyılarında 200 ceset daha bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Japonya'da deprem ve ardından gelen tsunaminin dev dalgaları yüzünden Miyagi'de 10 binden fazla kişinin öldüğü sanılıyor.

Devlet televizyonu NHK'deki haberde, depremin merkez üssüne en yakın yerleşim birimi olan Miyagi bölgesinde 10 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğinin sanıldığı bildirildi.

Haber, yerel polis müdürüne dayandırıldı.

Shinmoedake kül ve taş püskürttü

Deprem ve tsunaminin vurduğu Japonya'nın güneybatısındaki bir volkan kül ve taş püskürttü.

Kyushu adasındaki bin 420 metre yükseklikteki Shinmoedake volkanı, 52 yıl sonra ilk kez ocakta uyanmıştı. Depremden sonra yeniden faaliyete geçen Schinmoedake'ye ulaşımın kısıtlandığı belirtiliyor.

Deprem 9 büyüklüğünde oldu

Japonya Meteoroloji Ajansı, cuma günü meydana gelen ve tsunami felaketine de yol açan depremin büyüklüğünü 9,0 olarak düzeltti.

Meteoroloji Ajansı, daha  önce bu depremin büyüklüğünü 8,8 olarak açıklamıştı. ABD Jeolojik Araştırma Kurumu USGS ise depremin büyüklüğünü 8,9 olarak ölçtüğünü bildirmişti.

Japonya'da cuma günü meydana gelen dünyanın en büyük beşinci, Japonya tarihinin de en büyük depremi ve yol açtığı tsunami felaketinde en az 763 kişinin öldüğü kaydedildi.

Öte yandan Devlet televizyonu NHK'deki haberde, depremin merkez üssüne en yakın yerleşim birimi olan Miyagi bölgesinde 10 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğinin sanıldığı bildirildi.

İkinci nükleer santralde acil durum ilan edildi

  

Fransa, Japonya'nın Tokyo bölgesindeki Fransız vatandaşlarına, yeni deprem riski ve hasar gören nükleer tesislerdeki belirsiz durum nedeniyle bölgeden ayrılmalarını tavsiye etti.

Kurtarma çalışmalarına 100 bin asker seferber

Japon ordusu deprem ve tsunaminin ardından başlatılan kurtarma çalışmalarında görevlendirdiği asker sayısını iki katına çıkardı. Japon Savunma Bakanı Toshimi Kitazawa, çalışmalara katılan 50 bin askerin sayısının 100 bine çıkarıldığını belirtti.

Fukuşima'da 1 kişi öldü, 11 kişi yaralandı

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Japonya'daki deprem ve tsunaminin ardından Fukuşima nükleer santralindeki patlamada bir teknisyenin öldüğünü, 11 kişinin yaralandığını belirtti.

UAEK, Japon yetkililere dayanarak yaptığı açıklamada, yaralananların da santralde çalışan teknisyenler olduğunu kaydetti.

Açıklamada, ayrıca Japon yetkililerin santral çevresinde yaşayan 140 bin kişinin tahliyesi için talimat verdiği de ifade edildi.

200 ceset daha bulundu

Japonya'da önce gün meydana gelen ülkenin tarihindeki en büyük depremin yol açtığı tsunaminin vurduğu ülkenin kuzeydoğu kıyılarında 200 ceset daha bulunduğu bildirildi.

Basın yayın organlarında deprem ve tsunami felaketinde ölen ve kaybolanların sayısının 1800'ü aştığının tahmin edildiği kaydediliyor.

Japonya'nın doğu sahili açığında bugün 6,2 büyüklüğünde yeni bir artçı deprem meydana geldi.

  

Santralde soğutma problemi yaşanıyor

Japonya Baş Kabine Bakanı Yukio Edano, dün Fukuşima Daiichi nükleer elektrik santralinde meydana gelen patlamadan saatler sonra bugün enerji santralindeki başka bir reaktörde daha soğutma problemi yaşandığını belirtti.

Fukujima Daichi'deki 3 reaktörden, Birim 1 ile Birim 3'te bulunan reaktörlerinde soğutma sistemlerinde, elektrik sağlanamamasına bağlı olarak sorunlar yaşanıyor, Birim 2'deki reaktör ise normal çalışıyor.

Fukujima santralinin 30 kilometre yarıçapını kapsayan alandaki yaklaşık 170 bin kişi bölgeden tahliye edildi.

Santral çevresi tahliye ediliyor

Japonya'nın Kyodo haber ajansı, patlamanın meydana geldiği Fukuşima Daiichi nükleer elektrik santralinin 20 kilometrelik yarı çapı yakınında yaşayan yaklaşık 110 bin kişinin tahliye edildiğini duyurdu. Ajansın haberinde, ayrıca Fukuşima Daiichi'nin, yakınındaki Fukuşima Daini nükleer satralinin etrafındaki 10 kilometrelik yarıçap dahilinde yaşayan 30 bin kişinin daha tahliye edildiği belirtildi.

Japonya'daki nükleer güvenlik ajansından yapılan açıklamada, reaktörden sızan radyasyondan etkilenenlerin sayısının 160'ı bulabileceği belirtildi.

DSÖ: Risk oldukça düşük

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sözcüsü Gregory Hartl, tesisten sızan radyasyonun miktarının çok az olduğunu ve şu anda halk sağlığını tehdit etme olasılığının çok düşük olduğunu belirtti.

Hartl, buna karşın talep gelmesi halinde tıbbi uzmanların yardıma hazır olduğunu söyledi.

Yeni korku; nükleer sızıntı

Felaketin bilançosu çok ağır

Deprem vurdu, tsunami yuttu

Deprem ve tsunamiden görüntüler

Yüzyılın en şiddetli depremleri

 

Bu konularda ilginizi çekebilir