OECD'ye göre Türkiye yüzde 2.8 büyüyecek

OECD Ekonomik Görünüm Raporu'nu açıkladı. Raporda, Türkiye için 2014'te yüzde 2.8, 2015'te yüzde 4 ekonomik büyüme öngörüldü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Merkezi Paris'te bulunan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) bugün üye ülkelerle ilgili Ekonomik Görünüm Raporu'nu yayımladı. Türkiye'de mevcut siyasi gerilimin güven ortamını olumsuz etkileyerek ülkeden sermaye çıkışına sebep olduğu belirtilen raporda cari açık rakamlarının yüksek seyretmeye devam ettiğinin altı çizildi.

Raporda, Türkiye'de ekonomik büyümenin 2013 yılında sermaye piyasalarındaki gerilimlerin faiz oranlarını artırmasıyla hız kaybettiği belirtildi. Türkiye'de özellikle altın satışlarındaki azalmayla ihracattaki büyümenin düşüşe geçtiği ifade edilen raporda, Türkiye'nin 2014 yılında yüzde 2.8, 2015 yılında ise yüzde 4 büyüme kaydedebileceği öngörüldü.

Güven için "şeffaflık" vurgusu

OECD raporunda, Türkiye'nin parasal, mali ve finansal politikalarda ihtiyatlı kalmaya devam etmesi gerektiği vurgulanırken hükümete ait kurumlarda mali şeffaflığın geliştirilerek yarı mali kuruluşlarda kapsamlı raporlama yapılması tavsiyesinde bulunuldu.

Düşük enflasyonun küresel ticarette planlanan toparlanmayı sağlaması açısından önem arz ettiği belirtilen raporda, formel sektörde şartların iyileştirilerek doğrudan yabancı yatırım payının artırılmasının dış etkilere karşı kırılganlığı azaltacağına işaret edildi.

Raporda ayrıca ağustos ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimi ve 2015 yılında yapılacak genel seçimlere kadar Türkiye'de güven ortamının korunması için makroekonomik politikaların şeffaf ve öngörülebilir bir şekilde sürdürülmesi gerektiği vurgulandı.

Küresel ekonominin durumu

OECD raporuna göre OECD ülkeleri ekonomilerinde uyumlu para politikaları ve finansal şartların desteğiyle canlanma yaşanacak. Yükselen pazar ekonomilerinde geçmişe göre daha mütevazı bir ekonomik büyüme bekleniyor.

Buna karşılık işsizlik oranı düşüş kaydederken, 11 milyon 250 bin kişi işsizler ordusuna katılacak.

OECD raporuna göre ABD ekonomisindeki toparlanmanın sürmesi bekleniyor. Ülkede ekonomik durgunluğun azalması ve işsizlik rakamlarının düşmesi öngörülüyor. Enflasyon ise ABD'de hedeflenene yakın bir oranda gerçekleşecek.

Rapora göre Avrupa'da daha mütevazı bir yukarı yönde iyileşme beklenirken yüksek işsizlik rakamlarının devam edeceği öngörülüyor. Uyumlu para politikalarının özellikle Avrupa'da sürdürülmesi gerektiği belirtilen raporda, bütün ülkelerde yapısal reformların ekonomilerin dirençli hale gelmesi açısından önemini koruduğuna değinildi.

Ukrayna krizi belirsizlik yaratıyor

Ukrayna'daki gelişmelerin jeopolitik bir belirsizliğe sebep olduğuna işaret edilen raporda, Çin ekonomisindeki yavaşlamanın seviyesi ve bankacılık sisteminin kırılganlığı ile ilgili belirsizliğin sürdüğü ifade edildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir