OECD'den istihdamda ayrımcılık haritası

OECD raporuna göre, iş arayan Türk göçmenlere en fazla Almanya, Belçika, Hollanda ve İsviçre’de ayrımcılık yapılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) raporu, Türk göçmenlerin ve çocuklarının iş başvuruları sırasında başta Almanya olmak üzere Belçika, Hollanda ve İsviçre’de ayrımcılıkla karşı karşıya kaldığını ortaya koydu.

OECD’nin göçmenlerle ilgili yayımladığı raporda, 17 üye ülkede göçmenlerin iş başvurularına geri dönüşlerle ilgili yapılan kapsamlı araştırma sonuçlarına yer verildi.

Göçmenlerin ve yaşadıkları ülkelerde doğmuş çocuklarının iş başvurularında ‘’ciddi bir ayrımcılıkla karşılaştığı’’ uyarısı yapılan raporda, bu ayrımcılık yüzünden diğer adaylarla aynı niteliklere sahip olmalarına rağmen, göçmenlerin ve çocuklarının daha kötü koşullardaki işleri kabul etmek zorunda kaldıkları bildirildi.

Türk göçmenler ve çocuklarının iş ararken en fazla ayrımcılıkla karşılaştığı ülkelerin başında Almanya geliyor. Türk göçmenler, Belçika’da Faslılarla birlikte en fazla ayrımcılığa uğrayanlar arasında yer alıyor.

Hollanda’da da Türk göçmenler, Surinamlılar, Faslılar ve Antil adalarından gelenlerle birlikte yine en fazla ayırımcılıkla karşılaşanlar arasında bulunuyor.

İsviçre’de ise Türk göçmenler, Arnavutluk ve Portekiz vatandaşlarıyla birlikte iş başvurularında ayrımcılığa uğruyor.

Avusturya’da, Çinli, Nijeryalı ve Sırpların ardından Türkler ayrımcılıkla karşı karşıya kalan göçmenler arasında 4. sırada yer alıyor.

ABD, İngiltere, Fransa 

ABD’de Latin Amerikalı göçmenlerin iş ararken en fazla ayrımcılığa hedef olduğunu ortaya koyan OECD araştırması, İngiltere’de Siyah Afrika’dan ve Çin’den gelen göçmenlerin, Fransa’da ise en fazla Kuzey Afrikalı göçmenlerin iş ararken ayrımcılığa uğradığını ortaya koydu.

Finlandiya’da Rusların en fazla ayrımcılık kurbanı olduğu kaydedilen araştırmada, Kanada’da da ise Çinlilerin bu alanda ilk sırada geldiği belirtildi.

İtalya ve İspanya’da Faslılar'ın, İrlanda’da Afrika ve Asyalılar'ın, İsveç’te ise Araplar'ın en mağdur göçmenler olduğu kaydedilen OECD raporuna göre, Yunanistan’da Arnavutlar, Norveç’te ise Pakistanlılar iş ararken en fazla mağdur olanlar arasında bulunuyor. 

Bu arada OECD raporu, gelişmiş ülkelerde artan yaşlı nüfus nedeniyle göçmenlere olan ihtiyacın gelecek dönemlerde artacağına da vurgu yapıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir