Obama yeni nükleer savunma politikasını açıklıyor
ABD Başkanı, yeni nükleer savunma politikasıyla teknolojinin yayılmasını kontrol etmeyi amaçlıyor.
WASHINGTON - Rusya ile yeni bir Stratejik Nükleer Silahların İndirimi Antlaşması (START) konusunda mutabakata varan ABD, bugün, nükleer silahların kullanımı koşullarını sınırlayan yeni politikasını açıklayacak.
Ulusal savunmada nükleer silahlara olan dayanağı azaltmayı içeren yeni politikanın, nükleer silahlarda daha ileri bir indirim için, taktik nükleer silahlar alanında da azaltmaya gidilmesi için Moskova yönetiminin müzakere masasına oturmasını kolaylaştıracağı umuluyor.
ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin, nükleer silahlara başvurma koşullarını sınırlayan, ABD'nin ulusal savunmasında nükleer silahlara olan dayanağını zayıflatan yeni nükleer politikayı bugün açıklayacağı, bunun da Rusya'nın yeni indirimi kabul etmesini kolaylaştırabileceği kaydedildi.
Yeni politikasının, "diğer ülkelerin nükleer stoklarını azaltmaları veya bu silahları üretmekten vazgeçmeleri" yönünde ABD tarafından izlenen politikayı da güçlendireceği ifade edildi.
Adının açıklanmasını istemeyen yetkililer, Beyaz Saray'ın Rusya'ya yapacağı önerinin taktik, kısa mesafeli, daha az güçlü nükleer silahlara sınırlama getirilmesini içereceğini belirtti. Bu tür silahlarda üstünlüğe sahip olan ve bunları pazarlık konusu yapmak istemeyen, START antlaşmasının sınırlarının ötesinde yeni alanlarda nükleer indirime gitmek istemeyen Rusya'nın, yeni ABD nükleer politikası sayesinde, bu alanda da müzakerelere oturması umuluyor. Taktik nükleer silahlar Rusya'nın topyekün savunma stratejisinde anahtar role sahip.
Obama yönetimi Rusya ile ayrıca, her iki tarafın da yedekte tuttuğu, konuşlandırılmamış olan ve sayıları her iki tarafta da binlerce olan nükleer savaş başlıkları üzerinde de müzakerelere başlanmasını umuyor. ABD bu müzakerelerde, nükleer teknolojinin yayılmasının daha sıkı bir kontrol altında tutulması, nükleer silahların teröristlerin eline geçmesinin engellenmesi üzerinde de durulmasını amaçlıyor. ABD'nin yeni nükleer politikası, yeni tip nükleer silahların geliştirilmesine de son verilmesini öngörüyor.
Yeni politika, ABD'ye yönelik olarak konvansiyonel, biyolojik veya kimyasal silahlarla yapılan bir saldırıya, nükleer silahlarla karşılık vermeyi olasılık dışı bırakıyor. Obama da dün New York Times'ta yayımlanan demecinde, ABD'nin nükleer silahları, nükleer güce sahip olmayan ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'na taraf olmuş ülkelere karşı hiç bir biçimde, bu ülkelerden biyolojik veya kimyasal silahlarla saldırı gelse bile kullanmayacağını belirtti. Obama, bu tür tehditlerin, eski ve yeni tip konvansiyonel silahların bir bileşiminin kullanılacağı, aşamalı bir savunma mekanizmasıyla savuşturulacağını ifade etti.
Obama yönetiminin, Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev ile prag'da Perşembe günü imzalanacak olan START antlaşmasının ABD Senatosu tarafından onaylanmasının ardından, taktik nükleer silahların sınırlandırılması müzakerelerine başlanması önerisini yapmayı planladığı bildirildi.