Nükleer santrallerde çalışmalar sürüyor
Japonya'daki nükleer santrallerde soğutma çalışmaları devam ediyor.
TOKYO - Japonya'da depremde zarar gören nükleer elektrik santrallarında soğutma çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.
Japonya'daki Fukuşima 1 nükleer santralinin 2 numaralı reaktöründe büyük bir patlama ihtimalinin olmadığı bildirildi.
Japon hükümeti sözcüsü Yukio Edano, deprem ve tsunami nedeniyle zarar gören reaktörde, hidrojen birikmesinden büyük patlama meydana gelme ihtimalinin bulunmadığını belirtti.
3 numaralı reaktör binasındaki patlama, 2 numaralı reaktörün bulunduğu binada delik açmıştı. Bu deliğin de hidrojen birikimini önleyeceği ve büyük bir patlama riskini azaltacağı düşünülüyor.
Japonya'da 3 nükleer santralın toplam 6 reaktöründe depremle birlikte hassas durum ortaya çıktı.
Soğutma sistemi durdu
Japonya hükümet sözcüsü Yukio Edano, deprem ve tsunaminin en fazla yıkıma yol açtığı ülkenin kuzeydoğusundaki nükleer elektrik santralinde bir reaktörde daha patlama olabileceği uyarısında bulunurken Tokai 2 No'lu nükleer santralinde soğutma sistemi pompasının durduğu bildirildi.
ABD, Japonya'dan gemilerini geri çekti
Radyoaktivite tehdit edici düzeyde değil
Edano, Fukuşima Daiçi nükleer tesisinin 3 nolu ünitesinde hidrojen patlaması olabileceğini bildirdi. Aynı tesisin bir başka reaktöründe, içine deniz suyu katarak nükleer erimeyi önleme çabaları sırasında patlama olmuştu.
Tedbir olarak bölgeden 170 binden fazla kişi tahliye edilirken, hükümet, şimdiye kadar çevreye yayılan radyoaktivitenin çok olmadığı ve halk sağlığını tehdit etmediği ısrarını sürdürüyor.
Soğutma pompası durdu
Japonya'nın İbaraki bölgesinde bulunan Tokai 2 No'lu nükleer santralinde soğutma sistemi pompasının durduğu bildirildi.
Japon Kyodo haber ajansı, 8,9 büyüklüğündeki büyük depremin ardından başkent Tokyo'nun 125 kilometre kuzeyinde yer alan nükleer santralin soğutma sistemi pompasının durduğunu duyurdu.
Japonya Atom Enerjisi Şirketi ise soğutma sistemi pompasının durduğu Tokai 2 No'lu (Dai-Ni) nükleer santralinde diğer pompanın çalıştığını bildirdi.
Şirketten yapılan açıklamada, İbaraki bölgesinde bulunan santraldeki pompalardan birinin deprem sırasında arızalandığı belirtilerek, diğer pompanın çalıştığı, reaktörün normal faaliyetini sürdürdüğü ve radyasyon sızıntısı riskinin olmadığı kaydedildi.
Onagawa'daki seviye normale döndü
Japon yetkililerin, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuna (UAEK) Onagawa nükleer enerji santrali sınırları içinde radyoaktivite seviyesinin normale döndüğünü bildirdiği belirtildi.
2. Dünya Savaşı'ndan beri en ciddi kriz
Japonya Başbakanı Naoto Kan, deprem ve ardından gelen tsunaminin vurduğu ülkesinde zarar gören Fukuşima 1 nükleer santralinde durumun ciddiyetini koruduğunu söyledi.
Kan, yaptığı konuşmada, "Japonya 2. Dünya Savaşı'ndan beri en ciddi krizini yaşıyor" ifadesini kullandı.
Başbakan Kan, birçok nükleer santralde faaliyetlerin durmasına bağlı olarak da büyük çaplı elektrik kesintisi riski bulunduğu uyarısı yaptı.
Fukuşima'da patlama
Jiji haber ajansı, polise dayanarak, daha önceki saatlerde nükleer reaktörde erime olduğu uyarısında bulunulan Tokyo Elektrik şirketi'nin (TEPKO) Fukuşima nükleer santralinden patlama sesi duyulduğunu ve tesisten dumanların yükseldiğini belirtti.
Bu arada Devlet televizyonu NHK'deki haberde, santraldeki reaktörün çatısının ve duvarlarının çöktüğü belirtildi. Televizyon haberine göre sızıntıya karşı pencere ve kapılarda koruyucu önlemler alınması yönünde çağrılar yapılmaya başlandı.
30 bin kişi tahliye edildi
Japonya'nın Kyodo haber ajansı, patlamanın meydana geldiği Fukuşima Daiichi nükleer elektrik santralinin 20 kilometrelik yarı çapı yakınında yaşayan yaklaşık 110 bin kişinin tahliye edildiğini duyurdu. Ajansın haberinde, ayrıca Fukuşima Daiichi'nin, yakınındaki Fukuşima Daini nükleer satralinin etrafındaki 10 kilometrelik yarıçap dahilinde yaşayan 30 bin kişinin daha tahliye edildiği belirtildi.
Japonya'daki nükleer güvenlik ajansından yapılan açıklamada, reaktörden sızan radyasyondan etkilenenlerin sayısının 160'ı bulabileceği belirtildi.
Japonya Baş Kabine Bakanı Yukio Edano, Tokyo Elektrik ve Enerji Şirketinin, radyasyon sızdıran reaktörün soğutulması ve santralin ilgili birimindeki basıncın azaltılması amacıyla reaktörün deniz suyuyla doldurulmasını planladığını söyledi.
Kyodo haber ajansı, Japonya genelinde yaklaşık 300 bin kişinin tahliye edildiğini ve 5,5 milyon kişinin ise elektrikten yoksun olduğunu duyurdu.
Halka iyot dağıtıyorlar
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), Japon yetkililerinin kuruma, önceki günkü depremden etkilenen nükleer elektrik santrali yakınında oturanlara iyot tableti dağıtmaya hazırlandıklarını bildirdiğini açıkladı.
Merkezi Viyana'da bulunan UAEK, Japon yetkililerinin, nükleer tesisteki patlamayla ilgili kurumu bilgilendirdiğini ve "reaktör korunun (kalbinin) durumunu incelediklerini" kaydettiklerini bildirdi.
UAEK açıklamasında, Japon yetkililerinin ayrıca nükleer tesisin bulunduğu bölgedeki halka iyot dağıtmak için hazırlandıklarını da haber verdikleri belirtildi. İyotun, radyasyona maruz kalınması durumunda vücudun korunmasına yardım için kullanılabileceğine işaret ediliyor.
Açıklamada, UAEK'nun teknik yardım önerisini yinelediği kaydedilerek, yardım için Japon hükümetinin talepte bulunması gerektiği vurgulandı.
Bir reaktörde daha soğutma problemi
Japonya Baş Kabine Bakanı Yukio Edano, önceki gün Fukuşima Daiichi nükleer elektrik santralinde meydana gelen patlamadan saatler sonra bugün enerji santralindeki başka bir reaktörde daha soğutma problemi yaşandığını belirtti.
"Fukujima Daichi nükleer elektrik santralinin 3 reaktöründen biri olan Birim 3'teki reaktör çekirdeğinde kısmi erime ve buna bağlı olarak radyasyon kaçağı oluşma sürecinin başlamış olması kuvvetle muhtemel" diye konuşan Edano, reaktördeki radyasyon seviyesinin kısa bir süre için kabul edilen sınırların üstüne çıktığını kaydetti. Edano, daha sonra radyasyon seviyesinin büyük oranda düştüğünü sözlerine ekledi.
Uzmanlar, nükleer enerji santralinin çekirdeğinde ortaya çıkacak tam bir erimenin uranyum ve tehlikeli yan ürünlerin, ciddi sağlık riskleri oluşturabilecek ölçüde çevreye yayılacağına dikkati çekiyor.
Fukujima Daichi'deki 3 reaktörden, Birim 1 ile Birim 3'te bulunan reaktörlerinde soğutma sistemlerinde, elektrik sağlanamamasına bağlı olarak sorunlar yaşanıyor, Birim 2'deki reaktör ise normal çalışıyor.
Fukujima santralinin 30 kilometre yarıçapını kapsayan alandaki yaklaşık 170 bin kişi bölgeden tahliye edildi.