Nükleer Güvenlik Zirvesi bugün başlıyor
Zirve, nükleer güvenlik konularında en fazla katılıma sahne olan uluslararası toplantı olacak.
WASHINGTON - ABD Başkanı Obama'nın ev sahipliğinde, 47 ülkenin lideri, nükleer güvenlik, nükleer terörizm tehdidi ve dünya genelindeki nükleer materyallerin güvence altına alınmasının yollarını ele alacağı Nükleer Güvenlik Zirvesi bugün başlıyor.
Zirve, Başkent Washington'daki Kongre Merkezinde düzenlenecek. Zirveye katılan heyet başkanlarını yerel saatle bugün öğleden sonra Kongre Merkezinde karşılamaya başlayacak olan Obama, yerel saatle akşam da heyet başkanlarına, nükleer terörizm tehdidinin boyutunun tartışılacağı çalışma yemeği verecek.
Zirve kapsamında yarın ise aile fotoğrafının ardından açılış oturumu ve onu takiben tüm gün boyunca farklı konu başlıklarında oturumlar düzenlenecek.
Zirvede, ABD Başkanı Barack Obama'nın nükleer gündeminde en öncelikli konulardan birini oluşturan ve Obama'nın geçen yıl Prag'da açıkladığı dünyadaki korunaksız tüm nükleer materyallerin 4 yıl içinde koruma altına alınması hedefi doğrultusunda küresel boyutta verilecek ortak çabalar masaya yatırılacak.
Nükleer materyallerin teröristlerin eline geçmesini engellemede atılabilecek adımlar ve ülkeler arasında bu amaçla toplu bir eylem planı ve somut taahhütler geliştirilmesinin yolları üzerinde durulacak olan zirvede, terörist grupların nükleer silah geliştirmede kullanabilecekleri nükleer materyallere ulaşmasının yaratacağı tehdidin mümkün olduğunca azaltılması amacıyla nükleer kaçakçılığın engellenmesinde işbirliği ve dünya genelindeki nükleer materyallerin güvence altına alınması konusuna odaklanılacak.
Zirveye, 38'i devlet ya da hükümet başkanı, 9'u ise başbakan yardımcısı ya da devlet başkanı yardımcısı, dışişleri ya da savunma bakanları düzeyinde olmak üzere toplam 47 ülke katılıyor.
Zirvede, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Yukiya Amano ve AB Başkanı Herman van Rompuy da hazır bulunacak.
Zirveye katılan ülkelerin, sahip oldukları nükleer materyallerin bazılarının ortadan kaldırılması ya da daha iyi korunması doğrultusunda atmakta oldukları ya da atmayı düşündükleri spesifik adımlara dair bilgiler vermesi öngörülüyor.
Zirvede katılımcı ülkelerin liderlerince, nükleer terörizmin ciddi bir tehdit olarak altını çizen ve ülkelerin nükleer güvenliğin güçlendirilmesi ve nükleer materyallerin teröristlerin eline geçmesinin önlenmesi amacıyla ulusal ve uluslararası boyutta genel anlamda atabilecekleri adımlara dair taahhütleri içeren üst düzey bir bildiri yayımlanması öngörülüyor. Zirve sonunda, bu amaç doğrultusunda uluslararası toplumun atabileceği adımlarla ilgili bir eylem planının da oluşturulması bekleniyor.
Zirve'de ikili görüşmeler de olacak
Zirve, liderler arasında bazı ikili görüşmelere de sahne olacak. Bu kapsamda Obama'nın görüşmeleri dün itibariyle başladı.
Dün Nijerya'nın geçici devlet başkanı Goodluck Jonathan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ve Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani ile görüşmelerde bulunan Obama'nın, bugün de sırasıyla Ürdün Kralı Abdullah, Malezya Başbakanı Necip Razak, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ile ikili görüşmeler yapması öngörülüyor. Obama'nın yarın Başbakan Erdoğan ile de görüşeceği belirtiliyor.
"El Kaide nükleer silahlar elder ederse kullanabilir"
Başkanı Obama, "El Kaide gibi örgütlerin nükleer silah ve başka kitle imha silahları elde etmeye çalıştığını, elde edebildikleri durumda da bu silahları tereddüt etmeden kullanabileceklerini" söyledi.
Obama, yaptığı açıklamada, "Nükleer Güvenlik Zirvesi'nin, dünyadaki nükleer depoların ve materyalin güvenliğinin sağlanması yollarının bulunmasını amaçladığını" söyledi.
Obama, "Sadece ABD'nin güvenliği için bile kısa, orta ve uzun vadede en büyük tehdit, bir terör örgütünün nükleer silaha sahip olma olasılığıdır. Bu olasılık gelecek yıllarda bu ülkedeki ve dünya genelindeki güvenlik şartlarını değiştirebilir" dedi.
Görüştüğü liderlerin nükleer güvenlik konusuna duyarlı yaklaşımlarından memnuniyet duyduğunu belirten Obama, nükleer güvenliğin sağlanması sürecinde büyük bir ilerleme elde edileceğine inandıklarını kaydetti.
Obama'nın Beyaz Saray yakınında olan ve devlet konukevi olarak kullanılan Blair House'da görüştüğü liderler arasında Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma ve Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani de bulunuyor.