Nomura: Türkiye'nin 'yatırım yapılabilir' notu alma şansı hızla artıyor
Grubun araştırmasına göre global ekonominin görünümündeki kötüleşme, Türkiye için avantaj sağlıyor.
İSTANBUL - Mali hizmetler alanında önde gelen uluslararası gruplardan Nomura'ya göre, Türkiye'nin 2012'de 'yatırım yapılabilir' kredi notu alma şansı hızla artıyor.
Banka bugün yayımladığı gelişmekte olan ülkelere ilişkin Olgay Büyükayalı ve Anton Kudlay imzalı araştırma notunda, "Yeniden dengelenme (rebalancing) süreci başladı. Biz Türkiye'nin 2012'de yatırım yapılabilir kredi notu alma şansının daha sağlıklı bir büyüme profili, ödemeler dengesinde fonlama kalitesiyle hızla arttığını düşünüyoruz. Yatırımcılar yeniden dengelenmenin zamanını ve hızını ölçmek için döviz rezervlerinde (olursa) tersine dönüşü, dış ticaret ve cari dengeyi çok yakından izlemeli. Şu anda yeniden dengelenme çok hızlı oluyor diyemeyiz ancak global gidişat bunun hızlanabileceğini gösteriyor" denildi.
Raporda henüz bu görüşe dayanarak 10 yıllık hazine bonoları önermek için yeterince "emin" olunmadığı da belirtilirken, GSYH beklentisine ilişkin aşağı yönlü risklerin yavaş da olsa daha yapıcı bir görüşe yönlendirdiği de belirtildi.
Global 'kötüleşme' Türkiye için 'avantaj'
"İronik olarak global görünümdeki bir kötüleşme Türkiye için bir avantaj" görüşüne de yer verilen rapor şöyle denildi:
"Mali görünüm Türkiye'nin yatırım yapılabilir bir kredi notu için yeterli koşulları sağladı. Cari denge ve Merkez Bankası'nın rezerv kayıplarındaki geriye dönüş yeterli koşulları sağlıyor görüntüsü veriyor."
Standard & Poor's 20 Eylül'de Türkiye'nin yerel para cinsinden kredi notunu BB+'dan BBB-'ye yükseltirken, yabancı para cinsi kredi notunu BB olarak yatırım yapılabilir seviyesinin iki kademe altında teyit etti.
Moody's, Türkiye'nin kredi notunu Ba2 ile yatırım yapılabilir seviyenin iki kademe altında, Fitch de BB+ ile yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altında tutuyor. Türkiye'nin kredi notunun görünümü bu üç kurumda da pozitifte bulunuyor.
JCR son olarak 21 Şubat'ta Türkiye'nin BB olan kredi notunu teyit ederek, kredi notunun görünümünün durağan olduğunu belirtirken, dış dengelerdeki yapısal oynaklıklar ve yabancı para likidite pozisyonlarının zayıflığının Türkiye'nin kredi notunun en önemli negatif girdileri olduğu ifade etmişti.