NATO'nun Afganistan misyonu sona erdi

NATO güçlerinin Afganistan'daki misyonu başkent Kabil'de düzenlenen törenle resmen son buldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD liderliğindeki NATO güçlerinin Afganistan'daki misyonu başkent Kabil'de düzenlenen törenle resmen sona erdi. 

Törene, Afganistan'daki NATO Güçlerinin Komutanı General John Campbell, Afganistan Devlet Başkanının Ulusal Güvenlik Müsteşarı Hanif Etmer ile çok sayıda üst düzey Afgan ve yabancı yetkili katıldı. 

General Campbell, burada yaptığı açıklamada, bugün Afganistan için bir dönemin kapandığını ve yeni bir dönemin başladığını belirterek "Afganistan'da hayatını kaybeden kahramanları unutmayacağız. Bu misyon onların fedakarlıkları sayesinde tamamladı ve başarılı olduk. Afganları karanlık ve umutsuzluktan birlikte çıkardık ve onlara gelecek için umut verdik" dedi. 

Afganistan'ın geçmişteki kara günlere bir daha asla dönmeyeceğini vurgulayan General Campbell, "Düşman, silahlarını bırakarak barış sürecine katılmalı, artık bunun zamanı gelmiştir" diye konuştu. 

Campbell, Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü (ISAF) mensuplarına hitaben, "Siz Afganistan'ın daha güçlü ve kendi ülkelerimizin daha güvenli olmasını sağladınız" ifadesini kullandı. 

Afganistan Devlet Başkanının Ulusal Güvenlik Müsteşarı Etmer de konuşmasında, yabancı yetkililere hitaben, "Ülkemizin güvenliği için topraklarımızda hayatını kaybeden çocuklarınızı asla unutmayacağız, onlar bizim de çocuklarımız" dedi. 

Ülke güvenliğinin artık Afgan güçleri tarafından sağlanacağına işaret eden Etme, NATO'nun, Afgan güvenlik güçlerinin kurulması için Afganistan'a destek verdiğini ve artık bu güçlerin ortak düşmana karşı mücadele ettiğini söyledi.     

13 yıl önce 50'den fazla ülkenin katılımıyla Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü (ISAF) kapsamında başlayan Taliban ve El-Kaide ile mücadele misyonu, 1 Ocak 2015'ten itibaren "Kararlı Destek" misyonuna dönüşecek. "Kararlı Destek" misyonu kapsamında 11 bini Amerikalı 13 bin 500 yabancı asker, Afgan güçlerine eğitim, danışma ve yardım hizmeti vermek için ülkede kalacak. Amerikan askerlerinin belli bir kısmı özel durumlarda terörle mücadele operasyonlarına da katılacak. 

NATO'nun savaş misyonunun 31 Aralık 2014'te sona ermesiyle 350 bin Afgan güvenlik gücü mensubu ülkenin güvenliğinden sorumlu olacak, ABD sadece hava desteği verecek. 

NATO'nun Afganistan misyonunun başladığı 2001 yılından beri 2 bin 224'ü Amerikalı 3 bin 500 yabancı asker hayatını kaybetti. 

"Afganistan misyonu başarılı değildi" 

Afgan uzmanlar ise 57 ülkenin 13 yıl boyunca Afganistan'da yürüttüğü terörle mücadele misyonunun başarılı olmadığını öne sürdü. 

Kabil Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi Profesörü Nasullah Stanikzai, ABD liderliğindeki terörle mücadele misyonunun başarılı olmadığını söyledi. 

Stanikzai, "Hala her gün onlarca Afgan hayatını kaybediyor. Başkent Kabil bile yaşamak için güvenli bir yer değil. Her gün ülke genelinde saldırılar düzenleniyor, on binlerce Afgan çocuğu okula gidemiyor ve hala Afganistan'ı gerçek bir şekilde savunabilecek bir Afgan ordusu yok" dedi. 

Artan sivil ve askeri kayıplar 

Ülkede NATO güçlerinin çekilmeye başlamasıyla Taliban saldırılarında ciddi artış oldu. 

BM verilerine göre, Ocak-Kasım 2014 dönemindeki şiddet olaylarında 3 bin 188 kişi hayatını kaybetti. BM, bu kayıpların büyük bir kısmına Taliban'ın neden olduğunu ve geçen yıla göre sivil kayıplarda yüzde 19 artış olduğunu belirtti. 

Afgan güvenlik güçleri de aynı dönemde 4 bin 600 kayıp verdi. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir